Eveniment-Social

Un invatator iesean propune ca osemintele domnitorului Cuza sa ajunga la Ruginoasa

Publicat: 22 ian. 2014
1
Propunere intereseanta a invatatorului – pensionar Mihai Lupu, din localitatea Ruginoasa. Astfel, acesta exprima necesitatea ca ramasitele pamantesti ale domnitorului Alexandru Ioan Cuza (aflat la Biserica Trei Ierarhi – n.r.) sa fie readuse la Ruginoasa. Asta pentru ca, marele domnitor a fost inmormantat in anul 1873, prin vointa sotiei sale, Domna Elena Cuza, precum si a autoritatilor de atunci.
Citeste si EXCLUSIV. Osemintele Domnitorului Cuza, mutate la Ruginoasa

„Se apropie ziua de 24 ianuarie 2014, cand se vor implini 155 de ani de la Unirea Principatului Moldovei cu cel al Tarii Romanesti, sub sceptrul domnitorului Alexandru Ioan Cuza. La Ruginoasa, intotdeauna oamenii simt o strangere de inima cand se apropie de mormantul Domnitorului din curtea Bisericii Domnesti, precum si de cripta din interiorul acesteia, stiind ca osemintele lui lipsesc. In anul 1944, din cauza razboiului, au fost duse la Manastirea Curtea de Arges. In anul 1947 au fost aduse, dar nu la Biserica Domneasca care era ruinata, ci la Biserica Trei Ierarhi din Iasi. Timp de patru decenii, ca invatator, am adus elevii, prietenii si cunostitele la mormantul Domnitorului, fiind nevoit a le prezenta istoria ramasitelor sale. Vreau sa rog, pe aceasta cale, autoritatile si pe oricare persoana fizica sa ne ajute pentru a readuce osemintele domnitorului Alexandru Ioan Cuza, in cripta din incinta Bisericii Domnesti din Ruginoasa si pentru a da adevarului istoric dreptul lui firesc”, considera dascalul. Dincolo de toate acestea, reprezentantii Directiei pentru Cultura considera ca masura nu este una propice si Cuza trebuie sa ramana intr-un spatiu simbolic.
 

Citeste si Osemintele domnitorului Cuza ar putea fi readuse la Ruginoasa

„Nu este normal ca osemintele sa plece de la Biserica Trei Ierarhi! Acestea trebuie sa se afle intr-un loc important si in orasul unde s-a infaptuit cel mai impoortant moment in crearea statului roman modern. Asa cum osemintele lui Napoleon Bonaparte, nascut pe insula Corsica, se afla la Domul Invalizilor din Paris, loc de o incarcatura deosebita pentru francezi, asa si marele domn Cuza trebuie sa se afle intr-un spatiu emblematic pentru natiunea romana”, a tinut sa arate Virgil Babii, coordonatorul Directiei pentru Cultura.
 

„Aici, la Ruginoasa, istorie s-a scris;
Unirea e aievea, dar inca mai e vis.
Cand s-a unit Moldova cu Tara Romanesca,
Noi am ales pe Cuza in cinste sa domneasca.
Ne-a daruit Unirea in zi de Ianuare,
Cand ne deschise calea spre Romania Mare.
De-aceea noi, pe Cuza, aicea vrem sa-l stim;
E unul din stramosii pe care ii iubim.
Aici are mormantul islustrul Voievod
Care-a schimbat viata umilului norod.
Noi vrem sa-l stim in cripta, cum inca ne mai spune
Dreptatea cum se face in tarile romane.
Veniti la Ruginoasa, pomelnice-mpliniti
Si pe strabunii nostri de-a pururi sa-i slaviti!
Invata tu, romane, istoria intai,
Caci noua, tuturora, ne este capatai!
Si la Castel revino, muzeul te asteapta, 
Lipseste numai Cuza, dar e prezent prin fapta.
De tu pricepi trecutul, ce lesne iti va fi
Sa afli viitorul frumoasei Romanii!”
Lupu Mihai
Invatator pensionar Ruginoasa.
Comentarii
  • Cred ca ar fi necesar ca lui ALEXANDRU IOAN CUZA sa i se construiasca un cavou de tip mauselou la CIMITIRUL ETERNITATEA in fata bisericii si sa fie reinhumat cu onoruri militare in acest loc. E gresit ca acest MARE DOMNITOR sta ascuns publicului de sute de ani in Biserica Trei Ierarhi. La mauseloul care se va construi sa se poata depune in fiecare an, sau ori de ori de cite ori vrea cineva, coroane, flori, sau se aprinda luminiari. Prea mult a stat in intuneric acest Mare Domnitor. In acest fel poate se aprinde in sufletul moldovenilor dorul de dreptate si libertate de care au nevoie, pentru ca prea mult sunt subjugati.

Adauga un comentariu