News Flash:

Un judet de asistati

22 Decembrie 2008
1034 Vizualizari | 0 Comentarii
Un judet de asistati
• Avand in vedere numarul mare de cereri inregistrate pentru acordarea ajutorului social, judetul Iasi se claseaza pe locul doi in ceea ce priveste nivelul de saracie • Daca in municipiul Iasi procentul celor care primesc ajutor social nu este nici macar de 1 la suta, in unele comune, o persoana din sase depinde de banii acordati de la stat, mai ales cand multi au aflat ca la inceputul anului Guvernul a decis o majorare de 4,5 la suta pentru ajutoarele sociale • Conform unei noi hotarari de Guvern, alocatia de stat pentru copii va fi majorata, incepand cu 1 ianuarie 2009, cu 4,8 la suta, de la 40 lei la 42 lei • Au beneficiat de asemenea servicii atat persoanele cu handicap, respectiv peste 37 mii ieseni, cat si 180 de persoane infectate cu virusul HIV sau bolnave de SIDA


Pe parcursul acestui an, in judetul Iasi s-au acordat alocatii de stat si ajutoare sociale in valoare de peste 227 milioane lei. Avand in vedere numarul mare de cereri inregistrate pentru acordarea ajutorului social, judetul Iasi se claseaza pe locul doi in ceea ce priveste nivelul de saracie.

Desi numarul beneficiarilor de ajutor social scade de la un an la altul, orasul Iasi a ramas pe acelasi loc. Astfel, in anul 2006 au fost acordate 17.685 de ajutoare sociale, in 2007 numarul beneficiarilor a fost de 14.884, iar anul acesta au fost acordate 10.707 ajutoare sociale. Pe parcursul anului 2008, au fost depuse la Directia de Munca si Solidaritate Sociala (DMPS) Iasi peste 13 mii de cereri pentru acordarea ajutorului social, dintre care mai mult de doua mii au fost respinse. De asemenea, suma platita in acest an in ceea ce priveste ajutoarele sociale depaseste 15 milioane lei. Daca in municipiul Iasi procentul celor care primesc ajutor social nu este nici macar de 1 la suta, in unele comune, o persoana din sase depinde de banii acordati de la stat, mai ales cand multi au aflat ca la inceputul anului Guvernul a decis o majorare de 4,5 la suta pentru ajutoarele sociale. De asemenea, persoanele care au ramas vaduve si au venituri mici primesc de la 1 ianuarie 2008 un ajutor social, iar sotii supravietuitori care locuiesc la oras primesc 90 de lei pe luna daca au un venit mai mic de 364 de lei si cei care traiesc la tara primesc 35 de lei daca au un castig maxim de 140 de lei pe luna. Pe primul loc in topul clasamentului pentru ajutor social se afla judetul Dolj, care in 2006 a inregistrat 19.679 de cereri, iar in 2007 numarul acestora a scazut cu 1.659. Conform statisticilor, cele mai multe cereri aprobate pentru ajutor social se inregistreaza in Regiunea de Nord-Est a tarii, iar Bucurestiul este pe ultimul loc.Cei mai multi bani, pentru alocatia de stat

In ceea ce priveste numarul alocatiilor de stat, anul acesta au beneficiat de acest ajutor financiar peste 167 de mii de copii, iar suma alocata a depasit 84 milioane lei. Conform unei noi hotarari de Guvern, alocatia de stat pentru copii va fi majorata, incepand cu 1 ianuarie 2009, cu 4,8 la suta, de la 40 lei la 42 lei, in conformitate cu rata inflatiei. Guvernul a hotarat, de asemenea, si indexarea cu 8 la suta a alocatiei copiilor aflati in plasament, incepand cu ianuarie 2009, cuantumul lunar al acestei alocatii urmand sa creasca de la 90 la 97 lei. De asemenea, mamele vor primi la nasterea copilului o alocatie de 230 lei, fata de 213 lei, cat este in prezent, incepand din ianuarie 2009, cu aproximativ 8 la suta mai mult. Anul acesta au fost circa 2.500 de copii aflati in plasament care au beneficiat de alocatie, suma totala pe intregul judet fiind de peste 2 milioane lei. De asemenea, au fost 6.400 de mame care au beneficiat de alocatii pentru nou-nascuti, suma totala fiind de aproximativ 1,4 milioane lei. Potrivit noilor hotarari de Guvern, la inceputul anului viitor va creste si venitul minim garantat, diferentiat pentru diferite categorii. Astfel, pentru persoanele singure, venitul minim garantat va creste de la 100 lei la 108 lei, pentru familiile formate din doua sau mai multe persoane, venitul minim garantat va creste de la 181 lei la 196 lei. De asemenea, pentru familii compuse din trei persoane, venitul minim garantat va creste de la 252 lei la 272 lei, pentru familii de patru persoane, de la 314 lei la 339 lei, pentru familii de cinci persoane, de la 372 lei la 402 lei. Pentru familiile care depasesc cinci membri, venitul minim garantat va creste cu 25 lei pentru fiecare persoana. In judetul Iasi au mai fost acordate circa 16,5 milioane lei ajutor pentru incalzirea locuintei la un numar de aproape 159 mii persoane. S-au mai acordat ajutoare financiare pentru constituirea familiei, pentru cresterea copilului, pentru asigurarile de sanatate, pentru cheltuieli de inmormantare. Au beneficiat de asemenea servicii atat persoanele cu handicap, respectiv peste 37 mii ieseni, cat si 180 de persoane infectate cu virusul HIV sau bolnave de SIDA.


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2819 (s) | 22 queries | Mysql time :0.155474 (s)