Stiri medicale

Un mar pe zi te tine departe de senilitate

Publicat: 20 dec. 2010

Merele contribuie la incetinirea semnificativa a evolutiei progresive a dementei senile în cazul maladiei Alzheimer, sustin oamenii de stiinta americani, potrivit ultimului numar al revistei Journal of Neurochemistry.

Potrivit cercetatorilor americani, coaja dulce-acrisoara a merelor contine substante speciale care stimuleaza transmiterea impulsurilor de la o celula nervoasa la alta. Tocmai acest proces este dereglat in cazul bolii Alzheimer. Efectul terapeutic al fructelor este asigurat de polifenolul numit floritin, un compus care impiedica actiunea asa-numitelor alchene, produse cu toxicitate ridicata ce amplifica in mod sensibil manifestarea maladiei.

Alchenele ajung în organism pe calea aerului, din gazele de esapament si fumul de tigara, insa si unele produse alimentare contin aceasta substanta nociva. Recent, alchenele au fost descoperite si in cartofii prajiti. Acesti compusi otravesc practic neuronii din creier, afectand substantial conductivitatea intre celule. In consecinta, in timp par problemele cu memoria si orientarea in spatiu.

Strugurii si vinul rosu, la fel de eficiente
Specialistii de la Montefiore Medical Center din New York au constatat ca anumiti compusi chimici pot inhiba efectul toxic al alchenelor. Astfel, in cadrul unui experiment de laborator pe culturi izolate de celule nervoase la soareci, polifenolii extrasi din mere (substanta ce se regaseste si in frunzele de mar) au imbunatatit semnificativ conductivitatea afectata de alchene. Merele nu sunt singurele fructe cu acest efect terapeutic. Acelasi efect il au strugurii si vinul rosu, sustine expertul în neurotoxicologie, Richard M. LoPachin. El crede ca tocmai fitocompusii pot deschide o noua era in lupta impotriva bolilor care distrug creierul si mintea persoanelor in varsta.

Boala Alzheimer este cea mai comuna forma de dementa senila. Anual, ostatici ai acestei boli sunt aproape 30 de milioane de oameni. Conform previziunilor OMS, pana in 2050, numarul celor afectati de aceasta maladie ar putea ajunge la 100 milioane de oameni. In prezent, boala este considerata incurabila.loading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit