Magazin

Un MARE PERICOL ameninta EUROPA. Se poate produce ORICAND

Publicat: 22 aug. 2014

Febra dengue ar putea ajunge in cunoscute destinatii turistice din Europa daca schimbarile climatice vor continua conform estimarilor din prezent, sustine un studiu publicat in revista BMC Public Health.

Autorii, de la University of East Anglia (UEA) din Regatul Unit, au folosit date actuale din Mexic, unde este prezenta febra dengue, si informatii despre tari din Uniunea Europeana in scopul de a calcula probabilitatea de raspandire a bolii in Europa. Expertii au descoperit ca regiunile de coasta de la Marea Mediterana si Marea Adriatica, valea raului Po din nordul Italiei si nord-estul Italiei prezinta un risc major.

Citeste si Concediu in tari exotice. Iata ce VACCINURI trebuie sa-ti faci

Febra dengue este cauzata de un virus care este transmis de tantari. Anual sunt infectate 50 de milioane de persoane din intreaga lume, iar printre simptomele bolii figureaza febra, durerile de cap, durerile musculare si articulare. Boala cauzeaza anual aproximativ 12.000 de decese, mai ales in Asia de Sud-Est si in zona Pacificului de Vest.

Dat fiind faptul ca tantarii care poarta si transmit virusul se dezvolta in conditii de clima temperata si umeda, febra dengue se manifesta mai frecvent in zone cu astfel de conditii climatice. Densitatea populatiei si numarul mare de calatori sunt, de asemenea, asociate cu raspandirea bolii in ultimele decenii. Cazuri locale, precum cele detectate in Franta si Croatia in 2010, arata in mod clar ca febra dengue poate fi transmisa in Europa.

Citeste si S-a inventat ziarul anti-tantari! VIDEO

Cercetatorii au dorit sa evalueze probabilitatea ca boala sa se ‘stabileasca’ in Europa pe masura ce clima acesteia se schimba, pana la sfarsitul secolului. Ei au analizat datele din Mexic cu privire la aparitia febrei dengue si efectul variabilelor climatice precum temperatura, umezeala si precipitatiile, precum si factori social-economici precum populatia si Produsul Intern Brut (PIB) raportat la numarul de locuitori. S-au examinat, de asemenea, cazurile de dengue din state membre ale Uniunii Europene in patru perioade: de referinta (intre 1961 si 1990), pe termen scurt (2011-2040), pe termen mediu (2041-2070) si pe termen lung (2071-2100).

Rezultatele proiectiilor pe termen lung au evidentiat un mai mare risc de boala in comparatie cu conditiile de baza. De la doua cazuri inregistrate la 100.000 de locuitori se va ajunge la 10 cazuri la 100.000 de locuitori in unele locuri, iar zonele care prezinta cel mai mare risc sunt zona de coasta si valea raului Po, din Italia, zona de coasta a Spaniei la Marea Mediterana si sudul Spaniei in general.

Citeste si Cum arata cea mai periculoasa creatura din lume

Autorii recunosc limitele studiului lor: se bazeaza pe date clinice din Mexic, unde exista o variatie mult mai mica intre anotimpurile vara si iarna decat in Europa, ceea ce afecteaza supravietuirea si hibernarea tantarilor.

Sursa: rtv.netloading...

Adauga un comentariu