Medicamente

Un medicament care previne HIV, la un pas de aprobare in SUA

Publicat: 09 mai 2012
7

Administratia americana pentru Alimente si Medicamente (FDA) este pe cale sa isi dea acordul pentru primul medicament care previne infectarea cu virusul HIV. Este vorba despre Truvada, produs de Gilead Sciences.

Administrarea zilnica a acestui medicament i-ar putea ajuta pe pacienti sa evite „infectarea cu o boala serioasa si care pune in pericol viata si care impune un tratament pe toata durata vietii”. Desi nu va influenta decizia FDA, pretul medicamentului e un factor care ii limiteaza raza de actiune. Costul lunar pentru administrarea lui incepe de la 900 de dolari, adica putin sub 11.000 de dolari pe an. In plus, cercetatorii care nu s-au aratat entuziasmati de proiect atrag atentia asupra faptului ca „daca o persoana nu ia medicamentul in fiecare zi, nu vor fi protejati”, relateaza Associated Press.

FDA va emite joi hotararea finala asupra acestui medicament. Aprobarea medicamentului ar putea fi un pas major in campania mondiala anti-SIDA, care s-a desfasurat neintrerupt in ultimii 30 de ani. Pana in prezent nu exista alte medicamente despre care s-a dovedit ca ar preveni infectarea cu HIV, iar in privinta unui vaccin inca se fac cercetari.

Adauga un comentariu