Medicamente

Un medicament comun pentru diabet ar putea ajuta împotriva bolii Parkinson

Publicat: 31 oct. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Un medicament comun pentru diabet ar putea ajuta împotriva bolii Parkinson
Persoanele care suferă de diabet de tip 2 prezintă un risc mai mare de a dezvolta boala Parkinson

Un nou studiu a furnizat mai multe dovezi care sugerează că persoanele care suferă de diabet de tip 2 prezintă un risc mai mare de a dezvolta boala Parkinson. Dar sugerează, de asemenea, că un medicament utilizat în mod obișnuit pentru tratarea diabetului ar putea fi folosit pentru a preveni Parkinson.

Cercetătorii au examinat dosarele a 100.288 de persoane cu diabet de tip 2 utilizând baza de date a Rețelei de îmbunătățire a sănătății din Marea Britanie. Ei au descoperit că, deși majoritatea persoanelor cu diabet nu vor dezvolta Parkinson, în comparație cu persoanele fără diabet, acesta crește riscul.

Cu toate acestea, nu a fost cazul persoanelor tratate cu două tratamente pentru diabet, agoniști GLP-1 și inhibitori DPP4. După un timp mediu de urmărire de trei ani, acești pacienți au fost mai puțin predispuși să dezvolte Parkinson în comparație cu persoanele care luau alte medicamente.

„Studiul nostru a consolidat dovezile că există o legătură între diabetul de tip 2 și boala Parkinson, deși rămâne clar că majoritatea persoanelor cu diabet nu vor continua să dezvolte Parkinson”, declara co-autorul Tom Foltynie de la University College London (UCL), într-un comunicat, potrivit Ifl Science.

Medicament pentru diabet, eficient împotriva bolii Parkinson

Exenatida este în prezent investigată ca tratament potențial pentru Parkinson. Un studiu a arătat că persoanele care s-au injectat în fiecare săptămână cu acest medicament pentru combaterea diabetului, timp de un an, au avut rezultate mai bune la testele de mișcare decât cele care si-au injectat un placebo. Cercetătorii vor sa efectueze un studiu clinic de fază 3, planificând să recruteze 200 de persoane.

„Am adăugat la dovezi că exenatida poate ajuta la prevenirea sau tratarea bolii Parkinson, sperăm că afectează evoluția bolii și nu doar reducerea simptomelor, dar trebuie să progresăm înainte de a face recomandări”, a adăugat profesorul Foltynie.

Lucrările actuale și viitoare de explorare a acestei căi vor fi importante în prescrierea celei mai bune combinații de medicamente pentru persoanele cu risc.

„Ar putea fi util ca medicii să ia în considerare alți factori de risc pentru boala Parkinson atunci când prescriu medicamente pentru diabetul de tip 2, dar vor fi necesare cercetări suplimentare pentru a confirma implicațiile clinice”, a explicat profesorul co-principal, Li Wei, de asemenea de la UCL.

Adauga un comentariu