International

Un meteorit cat 10 bombe nucleare a explodat deasupra Pamantului

Publicat: 19 mart. 2019
1

Un meteorit puternic cat 10 bombe nucleare de la Hiroshima a explodat deasupra Pamantului in 18 decembrie 2018, fara ca cineva sa observe.

Explozia a fost echivalentul a  123 de kilotone de trinitrotoluen (TNT) si a reprezentat a treia cea mai puternica explozie de meteorit din ultimii 100 de ani, dupa explozia din 2013 de la Chelyabinsk, de 440 de kilotone, si cea din 1908, de la Tunguska, de 3 megatone (e o coincidenta bizara ca toate trei exploziile au avut loc deasupra Rusiei). Asadar, cum de am ratat-o? Pur si simplu nimeni nu a fost prin preajma sa o observe.

Meteoritul a explodat deasupra Marii Bering, suficient de departe de tarmul cel mai apropiat, Peninsula Kamchatka din Rusia. Explozia a fost detectata de cel putin 16 statii de monitorizare cu infrasunete din lume. „Cand vezi undele de infrasunete, stii imediat ca a avut loc un impact sau o eliberare mare de energie„, a explicat astronomul Alan Fitzsimmons, de la Queen’s University Belfast.

Vezi si: Descoperirea surprinzatoare facuta de NASA. Ce s-a intamplat cu o gaura neagra dupa ce a asimilat o stea

Oamenii de stiinta de la NASA au primit informatii cu privire la explozie de la satelitii militari din SUA, care detectasera luminile exploziei (atat cele vizibile, cat si cele infrarrosii). Mai mult, coada de fum lasata in urma a fost captata pe camerele satelitilor de vreme ale japonezilor.

Cei de la NASA au descoperit, cu ajutorul datelor satelit, ca meteoritul a intrat in atmosfera cu o viteza de 115.200 de kilometri pe ora, la un unghi ascutit de sapte grade si ca a explodat la o altitudine de 25,6 kilometri fata de sol. Diametrul acestuia a fost de 10 metri , iar masa de vreo 1.400 de tone.

In 1908, explozia meteoritului de la Tunguska a pus la Pamant 2.000 de kilometri patrati de padure din Siberia – asadar, desi evenimentele acestea sunt rare si se petrec dar de cateva ori pe secol, ele pot fi foarte periculoase. Din fericire, mare parte din Pamant este acoperit de apa, ceea ce inseamna ca exploziile meteoritilor sunt, de regula, inofensive.
Adauga un comentariu