Actualitate

Un milion de euro, aruncat intr-o fantana otravita

Publicat: 23 nov. 2012
1

@ Uniunea Europeana a alocat prin programul SAPARD suma de un milion de euro pentru infiintarea unei retele de apa potabila in comuna Gropnita @ Lucrarile s-au realizat, dar la final toata lumea a constatat ca apa nu este potabila fiind contaminata cu nitriti @ „Proiectul a functionat sub tutela RAJAC si se furniza apa industriala. Exista afise puse prin care i-am anuntat pe cetateni ca nu pot folosi apa”, a spus Ionel Oneaga, primarul comunei Gropnita

Va raspunde vreodata cineva pentru o asemenea tampenie? In conditiile in care autoritatile locale urla dupa fonduri europene pentru a moderniza infrastructura, infiintarea retelelor de apa si canalizare sau asfaltarea drumuri etc., o serie de functionari de la o agentie guvernamentala care implementeaza fondurile comunitare au decis sa cheltuie un milion de euro pe un proiect absolut inutil. Toata povestea se petrece in comuna Gropnita, nu departe de municipiul Iasi. Aflandu-se pe unul dintre culoarele secetei, comuna Gropnita a indeplinit in anul 2004 un punctaj mare in criteriile de evaluare in baza carora se aloca fondurile europene pentru a infiinta o retea de aductiune de apa. S-a decis la acea vreme ca cel mai bine ar fi sa se capteze apa din niste izvoare aflate pe teritoriul comunei. Evaluarile au aratat ca era mai scump ca locuintele comunei sa fie racordate la reteaua centralizata administrata de fosta RAJAC, in prezent SC ApaVital SA, care, pentru a realiza distributia in comunele din zona, folosea apa captata prin barajul de la Belcesti, amenajat pe raul Bahlui. Valoarea proiectului de aductiune finantat prin programul SAPARD a fost de un milion de euro. In anul 2006 lucrarile erau deja receptionate. Se captasera cu ajutorul unor drenuri niste izvoare din satul Saveni, s-a realizat o retea cu o lungime de 12 kilometri, iar locuintele din sase sate au fost racordate. S-a dat drumul la robineti iar apa a inceput sa curga. Ulterior, au aparut insa problemele. Cel putin in randurile bebelusilor au aparut intoxicatiile cu nitrati. Apa captata este contaminata si astazi cu nitrati. Asta in conditiile in care UE impune clar ca fondurile respective pot fi folosite numai pentru realizarea unor retele de apa potabila.
„Proiectul a functionat sub tutela RAJAC si se furniza apa industriala. Exista afise puse prin care i-am anuntat pe cetateni ca nu pot folosi apa”, a spus Ionel Oneaga, primarul comunei Gropnita.

Se repara cu alti bani

La vremea respectiva, Ionel Oneaga nu era primarul comunei si prin urmare in aceasta chestiune nu i se poate imputa nimic. Vina apartine in primul rand functionarilor de la Agentia SAPARD, transformata ulterior in APDRP ( Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit), care nu au verificat rezultatele analizelor apei ce urma sa fie folosita in reteaua de distributie de la Gropnita. „Cei care au facut proiectul nu au autorizatie de functionare de la Directia de Sanatate Publica. Reteaua functioneaza numai pe raspunderea autoritatilor locale nefiind autorizata. Din punctul nostru de vedere, apa nu este buna. Daca este consumata de copiii cu varsta pana la un an, apar intoxicatii iar la adulti apar probleme, dar nu foarte mari”, a declarat Marius Voicescu, purtatorul de cuvant al DSP.
Totusi autoritatile au permis ca aceasta retea de apa sa functionze. „Noi am operat in urma cu patru ani in aceasta zona. Am preluat reteaua de apa cand nu era buna, fiind folosita ca apa industriala. In anul 2008, Primaria Gropnita a reziliat contractul cu noi si nu am mai administrat noi respectiva retea de apa. In prezent, actualul primar a realizat un nou proiect prin care vrea sa aduca apa din reteaua centralizata prin comuna vecina Focuri si ne-a solicitat sprijinul”, a spus Ioan Toma, directorul SC ApaVital SA. Proiectul de alimentare cu apa realizat de actualul primar Ionel Oneaga va fi realizat in perioada urmatoare. „Am discutat cu directorul Toma de la ApaVital, am inceput sapaturile la propriu si speram ca intr-o luna de zile sa avem apa potabila la Gropnita”, a spus primarul Ionel Oneaga.

Comentarii
Adauga un comentariu