News Flash:

Un milion si jumatate de dolari americani pentru Siretul SA

27 Iulie 2004
1467 Vizualizari | 0 Comentarii
•Printre actionarii semnificativi - persoane fizice se numara cativa investitori din Transilvania •La sfarsitul primului trimestru din acest an, profitul estimat se cifreaza la peste 12 miliarde lei •Dreptul de preemptiune al actionarilor va putea fi exercitat intre 1 si 30 septembrie 2004 •Fabrica pascaneana a facut parte din Programul Pilot de Privatizare, in care au fost incluse si societatile comerciale Argus SA din Constanta si Compania de blanuri Favior SA din Orastie

Conform informatiilor furnizate de agentiile de presa, actionarii societatii comerciale Siretul SA din Pascani vor discuta saptamana viitoare majorarea capitalului social al firmei cu suma de peste 50 miliarde lei. Suma reprezinta echivalentul a aproximativ un milion si jumatate de dolari americani, dorindu-se majorarea actualului capital social, de aproape 100 miliarde lei, cu circa 40 la suta. Conform datelor furnizate de conducerea fabricii pascanene, majorarea capitalului social are ca scop atragerea de fonduri financiare in vederea modernizarii sectiei de productie perdele. Capitalul social este controlat in proportie de 99,6% de persoane fizice si juridice. Printre acestea se numara Dicu Alin Cristian - 6,8%, SVM Broker - 6,4%, Pinte Mircea Gheorghe - 5,2% si Radu Horatiu Taica - 5%. Conform datelor detinute in prezent de reporterii cotidianului ZIUA de Iasi, persoanele fizice enumerate au afaceri in Transilvania. Astfel, Mircea Gheorghe Pinte, este presedintele Societatii de Investitii Financiare Target Capital SA, din Cluj Napoca. Tot din Ardeal a fost si un alt actionar la SC Siretul SA, respectiv Banca Transilvania, care in luna martie a acestui an detinea mai mult de cinci procente din capitalul social al firmei din judetul Iasi. De altfel, si societatea de intermediere valori mobiliare, SVM Broker SA, alt actionar, are sediul tot in Transilvania. In ceea ce priveste numele altui actionar important, Radu Horatiu Taica, acesta a fost implicat in importante tranzactii la Bursa de Valori Bucuresti, desfasurate la sfarsitul lunii martie a acestui an. Astfel, din datele provizorii detinute in prezent, au existat informatii pe piata de capital date conform carora Radu Horatiu Taica a vandut pachete importante de actiuni emise de Siretul SA din Pascani, a caror valoare a depasit sase miliarde lei.

Situatia firmei

In anul 2003, Siretul SA a declarat o cifra de afaceri de 450,3 miliarde lei si un profit net de 17,4 miliarde lei. Bugetul de venituri si cheltuieli (BVC) pentru 2004 prevede realizarea unui profit net de 19,1 miliarde lei si a unor venituri totale de 524,3 miliarde lei. In primul trimestru al acestui an, unitatea pascaneana a realizat o productie de perdele in valoare de un milion Euro, profitul aferent acestei activitati ridicandu-se la 300 mii Euro. La operatiunea de majorare pot participa actionarii inregistrati in data de 30 august, iar perioada de exercitare a dreptului de preemptiune va fi 1-30 septembrie. Titlurile ramase nesubscrise vor oferite in perioada 1-15 octombrie la un pret de 3.500 lei/actiune, inclusiv prima de emisiune de 2.500 lei/actiune.

Evolutii

Siretul SA Pascani a fost infiintata prin preluarea integrala a patrimoniului Intreprinderii de Tricotaje si Perdele Pascani. Obiectul principal de activitate este producerea si comercializarea tricotajelor si tesaturilor. Actiunile emise de societate se tranzactioneaza la Bursa de Valori Bucuresti si au fost cotate, in sedinta din 22 iulie, la 2.480 lei.
La sfarsitul anului trecut, volumul tranzactiilor la Bursa de Valori Bucuresti ce au avut ca obiect actiunile emise de societatea comerciala Siretul SA din Pascani a crescut considerabil. Acest fapt a demonstrat intentia unui grup de investitori de a prelua actiunile acestei firme, pentru a ajunge sa detina controlul absolut. Astfel, cel mai mare numar de actiuni tranzactionate se cifreaza la valoarea de 750 mii de bucati, cumparate la sfarsitul lunii octombrie.
Reamintim ca fabrica pascaneana a facut parte din Programul Pilot de Privatizare, in care au fost incluse si societatile comerciale Argus SA din Constanta, producator de ulei comestibil din floarea soarelui, si Compania de blanuri Favior SA din Orastie, producator de blanuri si confectii din blanuri, proces derulat in 1993. La vremea respectiva, prin intermediul Bancii Romane de Dezvoltare (BRD - la acea vreme), fostul Fond al Proprietatii de Stat (FPS) a oferit actiuni de la cele trei firme contra bani, din portofoliul propriu. La sfarsitul aceluiasi an, prin intermediul aceleiasi banci comerciale, Fondurile Proprietatii Private din Moldova, Oltenia si Muntenia au oferit actiuni de la cele trei unitati, contra vechilor carnete cu certificate de proprietate, deci gratis. Ulterior, Siretul SA Pascani a utilizat si metoda MEBO de privatizare, care a permis doar angajatilor sa cumpere actiuni.
Gim GRECU
Ovidiu NEMTANU
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1340 (s) | 22 queries | Mysql time :0.013819 (s)