Local

Un milionar iesean, urmarit de executorii judecatoresti. Afacerea lui este falimentara

Publicat: 08 ian. 2015
1

@ A luat fonduri europene, insa a ajuns sa-si blesteme zilele din cauza datoriilor uriase @ Dupa ce firma lui a intrat in faliment, nu a reusit sa achite nicio creanta catre creditori @ Acum, risca executarea silita si ar putea ramane pe drumuri @ Are datorii de peste un miliard de lei vechi
 
Inca un proiect cu fonduri europene care parea sa aiba succes s-a dovedit a fi o mare pacaleala. Proasta administrare a beneficiarului acestor sume nerambursabile si o situatie neasteptata l-au adus la faliment si la un pas de a ramane fara niciun bun. Astfel, in scurt timp, afacerea a ajuns la faliment, iar fermierul iesean nu a mai putut face nimic pentru a salva ferma de animale. Pana in prezent, niciunul dintre creditori nu a reusit sa recupereze banii de la fermierul care a dat gres in afaceri. Acesta are datorii de peste 1,1 milioane de lei catre stat si alti creditori. Acesta este urmarit de executorii judecatoresti si risca sa ramana pe drumuri.

Datorii de peste un milion de lei

Dan Constantin Topita a depus un proiect in cadrul SAPARD pentru obtinerea unor fonduri europene necesare infiintarii unei ferme de vaci de lapte in localitatea Cilibiu, din comuna Golaesti. Prin intermediul intreprinderii individuale a reusit sa obtina in anul 2004 aproximativ 400.000 de euro pentru demararea investitiei. Imediat dupa ce a semnat contractul de finantare si a primit banii de la UE, a infiintat ferma, a adus vaci de lapte din rasa Bruna Austriaca si a incercat sa gaseasca piata de desfacere pentru produsele sale. Pana in anul 2011, totul a decurs conform proiectului, fermierul reusind sa aiba profit de 5 la suta pe an din valoarea investitiei. In urma cu 3 ani, unul dintre fostii parteneri de afaceri a cerut ca intreprinderea individuala sa intre in faliment. Este vorba de firma Biochem SRL, care trebuie sa recupereze de la Topita Dan Constantin o datorie de peste 64.000 de lei, suma reprezentand banii neachitati pentru furnizarea de pesticide. Alti parteneri de afaceri s-au inscris la masa credala pentru a recupera datoriile, unul dintre acestia fiind Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR), care avea de primit cea mai mare suma din totalul creantelor. Nici pana astazi nu s-au mai recuperat acesti bani. „Noi am urmat procedurile. Ne-am inscris la masa credala cand s-a declansat falimentul, iar dupa aceea s-au ocupat Finantele de recuperarea banilor pe care nu cred ca i-am primit. Conform procedurilor, Finantele trebuie sa recupereze acesti bani”, a declarat Anghel Ficu, director al Centrului Regional pentru Finantarea Investitiilor Rurale, regiunea Nord-Est.

Citeste si: Un blestem l-a adus la sapa de lemn pe un milionar din Iasi

O alta societate cu care fermierul a avut un parteneriat pentru a fi sprijinit financiar a fost SC Dorna Lactate SA. Fermierul trebuia sa furnizeze produsele acestei societati, insa acest lucru nu s-a mai intamplat. Acesta a mai fost nevoit sa se imprumute de la Banca Transilvania pentru a pune pe picioare afacerea, insa banii primiti nu l-au ajutat prea mult. Cea mai mare lovitura pe care a primit-o a fost in urma incendiului izbucnit la ferma din Golaesti, cand a pierdut totul, iar tot ce i-a mai ramas a fost scheletul fermei.

Urmarit de executori

Banii obtinuti din vanzarea bunurilor nu l-au ajutat pe fermierul iesean sa acopere toate datoriile catre creditori, in valoare de 1,1 milioane de lei. Astfel, acesta este la un pas sa ajunga pe drumuri pentru ca vor fi executate silit toate bunurile pe care le are, inclusiv cele personale, pentru a acoperi intreaga datorie. Fermierul ar putea ajunge pe drumuri in urma declansarii procedurii de raspundere patrimoniala. Dan Topita nu a putut fi contactat de catre reporterii BUNA ZIUA IASI. In ultimii ani, tot mai multe proiecte cu fonduri europene s-au dovedit a fi o mare teapa. Dupa ce au primit banii, fermierii au intrat in insolventa sau faliment, iar institutia care gestioneaza acordarea acestor sume a recuperat foarte putini bani. In total, in perioada 2007-2014, au intrat in insolventa sau faliment 10 firme si intreprinderi individuale.

Adauga un comentariu