Eveniment-Social

Un monument istoric din coasta primariei se vinde cu 800 mii euro – FOTO

Publicat: 24 aug. 2012

Importante monumente istorice din judetul Iasi au ajuns pe mana descendentilor din familiile boieresti sau sunt revandute de alti proprietari la preturi mizerabile sau uriase. Pretul unei constructii istorice este stabilit in functie de zona, suprafata terenului si in functie de starea constructiei, insa fara a se tine cont de semnificatia si valoarea monumentului. In aceasta situatie sunt si trei cladiri din Iasi trecute pe lista monumentelor istorice, care sunt scoase la vanzare de ani de zile, dar inca nu si-au gasit cumparatori.

Restaurarea cladirii si terenul din jur ridica pretul

Dintre toate criteriile impuse de piata imobiliara, cel mai important este starea cladirii. Asa se face ca una dintre cele mai importante cladiri ale Iasului, aflata de ani de zile in paragina, poate fi cumparata potrivit oamenilor de afaceri din Iasi cu suma de 100.000 de euro. „Cladirea de pe strada Zmeu, nr. 3 nu valoareaza mai mult de 100.000 de euro. Imobilul respectiv sta sa cada, daca l-as cumpara l-as lua pentru demolare, nu se merita sa-l restaurezi pentru ca cheltuielile sunt foarte mari. Mai mult de 100.000 de euro nu face. Sunt cladiri de 200 de ani pe care nu poti da bani multi pentru ca apoi trebuie daramate”, a spus, Ioan Zapodean, un cunoscut om de afaceri din Iasi. Cladirea de pe strada Zmeu aminteste de o importanta familie de boieri din secolul al XIX-lea si anume familia boiereasca Burchi sau Zmeu. Potrivit istoricilor, casa a fost construita de Ilie Burchi, spatar in timpul lui Mihail Sturdza, la inceputul secolului al XIX-lea. La polul opus acestei cladiri, din punct de vedere al stadiului de degradare, este o alta casa de mare valoare pentru istoria Iasului. Fosta casa a casatoriilor, de pe str. Dancu, nr. 2 poate fi cumparata potrivit aceluiasi om de afaceri iesean cu 700-800 de mii de euro. Pretul surprinde din cauza faptului ca aceasta constructie a fost restaurata si are un teren de 1200 de mp. 

Casa Jora, supralicitata

In topul cladirilor trecute pe lista monumentelor istorice se afla si imobilul din Copou de la nr. 21, in care a functionat pentru mai mult timp Centrul Cultural German. Bijuteria din secolul XIX mai este numita si Casa Jora. Si inacest caz, pretul este unul destul de piperat, dictat de piata imobiliara. „Din cate stiu, acum Esmeralda Simionescu este proprietarul cladirii din fata Arhivelor Statului. Mai stiu ca pentru cladirea respectiva i s-a propus suma de 1.500 de euro si nu a vrut sa o vanda. Merita banii, e o zona foarte buna”, a mai spus afaceristul Ioan Zapodean.

Comentarii
 • Terenul este vizat de f f multi anii de mafia imobiliara, banditii au atacat sistematic in haita chiriasii fostului imobil pana iau desfiintat fizic chiar si in prezent ataca fara precedent programat la comanda un complot.
  Acuzandui cu puscariia si dosare penale.

 • cita ignoranta la adresa istoriei orasului Iasi,daca am ajuns ca un neica nimeni un analfabet ca Zapodeanu sa-si dea cu parerea despre trecutul Iasului:Dar cine sa aiba grija de Iasi: Tzaranul de Dorohoi,sau sulica asta de la CJ de la Suceava,si multi alti de prin cotloanele tari ,parveniti pe la Iasi??? Pina cind nu vom avea un primar neaosh,si un consiliu in care ieseni sa predomine,nu vom avea nimic bun pt Orasul Iasi.

 • Mai reporter distrus, mai multa documentare la voi la Bzi nu ar strica. Zapodean e Zapodeanu, iar cladirea de pe strada Zmeu nu face obiectul nicunei tranzactii pentru ca acolo va fi facut Muzeul Municipal. Spor la treaba!

 • Sediul viitorului Muzeu Municipal este una din clădirile de patrimoniu din municipiu. O clădire, acum într-o avansată stare de degradare, dar care aminteşte de istoria Iaşului şi de o familie boierească importantă în secolul XIX. Istoria casei este legată de familia Burchi care se numea de fapt Zmău. Acest Burchi (Zmău) era în serviciul vistiernicului Iordache Roset-Roznovanu, dobândind rangul de căminar în vremea domniei lui Scarlat Calimachi (1812-1819). Ilie Burchi ajunge spătar în vremea lui Ioan Sandu Sturdza (1822-1828), postelnic în 1843 şi apoi vornic în 1848, în vremea lui Mihail Sturdza. De această familie se leagă devastatorul incendiu din 1827, care a distrus mare parte din centrul oraşului, inclusiv Palatul Domnesc.

 • Incendiul a pornit de la una din casele lui Ilie Zmeu ce se afla în zona Pieţei Unirii, lângă Liceul Naţional şi Academia Mihăileană. De la această casă incendiul s-a extins în lungul Uliţei Mari (Bulevardul Ştefan cel Mare) până la Curtea Domnească arzând şi Palatul Domnesc, palatul Moruzi, ce a rămas în ruine până în 1843. Se presupune că actualul imobil din strada Zmeu a fost construit de Ilie Burchi după devastatorul incendiu, alegând o zonă pe care o considera mai protejată.
  În documentele sale, N. Stoicescu presupunea că imobilul Burchi Zmeu a fost construit între 1800 şi 1832 şi a fost refăcut după incendiul din 1827.
  Destinaţia construcţiei a fost de locuinţă, realizată în stil neoclasic, astfel cum se edifica în Moldova la începutul secolului al XIX-lea. După al doilea război mondial, clădirea este transformată şi găzduieşte diferite instituţii ale statului şi chiar unităţi de producţie.

Adauga un comentariu