Destinatii turistice

Un monument uitat: Castelul Wass de la Taga – FOTO

Publicat: 11 mai 2014
Castelul Wass ( sau Castelul in alb si negru) din Taga, judetul Cluj este inscris cu cod LMI CJ-II-m-B-07803 pe lista monumentelor istorice din judetul Cluj elaborata de Ministerul Culturii si Patrimoniului National din Romania in anul 2010.
Familia Wass a devenit proprietara domeniului Taga, ca urmare a casatoriei dintre Vid Wass (1414-1454) si Marta Fejes, avand 10 ramuri de descendenti. Ei au ridicat 2 castele la Taga (dintre care s-a pastrat doar castelul mic) si unul la Sucutard.
Gheorghe Wass, fiul lui Ioan Wass junior, a fost primul membru al familiei care a consolidat averea imobiliara a familiei Wass, el fiind inmormantat in 1594 pe domeniul castelului mic. Castelul Mare de la Taga a fost ridicat de de catre Gheorghe Wass (1658-1705), fiul lui Laszlo si Anna Teleki. Acest castel a fost distrus complet dupa cel de-al doilea razboi mondial.

Vezi si Castelul de la Gilau
 

In anul 1769 Wass Adam a construit acest castel, care se pastreaza si astazi. Castelul apartine stilului baroc transilvanian si a fost initial compus din:
Castelul propriu-zis (constructie cu parter si subsol, acoperis mansardat si portic la intrare);
Doua pavilioane frontale, cu plan patrat (distruse);
Ramasitele unui zid in forma de potcoava, ornamentat cu coloane;
Pavilion-biblioteca, in stil baroc, cu colonada (distrus).
In decursul anilor s-au facut adaugiri la fatada posterioara. Pe tavanul fostei cantine a Intreprinderii Agricole de Stat s-a aflat o pictura (actualmente acoperita cu tencuiala).
Samuel Wass (1754-1812) a consolidat castelul mic de la Taga, amplasand si doua fantani arteziene in curtea acestuia. Castelul a devenit apoi proprietatea lui Adam Wass (1821-1893) care a dispus de doua ori repararea sa (in 1848, respectiv 1875). Adam a contribuit esential si la reamenajarea drumurilor din zona, promovand un proiect de placare a adrumurilor cu lemn.

Vezi si Un monument uitat: Castelul Konopi din Odvos – GALERIE FOTO
 

Dupa moartea lui Gheorghe Wass (1878-1925) si Oliver Wass (1855-1932) castelul devine proprietatea lui Albert Wass (1908-1998), fiu al lui Endre Wass (1886–1975) si nepotul lui Béla Wass (n. 1853).
In 1946 Albert a fost condamnat la moarte de tribunalul Poporului Cluj, impreuna cu tatal sau pentru uciderea mai multor civili in septembrie 1940, castelul intrand in proprietatea statului. Ulterior castelul a indeplinit (printre altele) functia de sediu al I.A.S. si locuinta.
Castelul avea forma dreptunghiulara cu doua turnuri scunde patratice si patru pavilioane. Era incadrat intr-un parculet, in fata fiind plasate doua fantani arteziene. A suprevietuit cladirea principala, ridicata in stil baroc transilvanean, cu subsol, parter si sarpanta. In apropierea cladirii se afla criptele funerare ale familiei, mentionate in arhiva familiei din 1776.
Adauga un comentariu