National

Un nou caz de pesta porcina africana a fost confirmat in judetul Giurgiu 

Publicat: 24 sept. 2018
1

Subprefectul judetului Giurgiu, Adriana Putaru, a declarat luni, in cadrul unei conferinte de presa, ca in localitatea Branistari, unde a fost descoperit primul si singurul focar de pesta porcina africana din judet, a fost confirmat un nou caz de boala, la o gospodarie situata la 260 de metri de prima afectata, relateaza Agerpres.

'Nu mai sunt alte focare de pesta porcina africana confirmate in judet, in schimb, tot in localitatea Branistari, ieri seara a venit buletinul de analiza si a fost confirmata boala la un porc dintr-o gospodarie aflata la 260 de metri de prima gospodarie afectata', a declarat Adriana Putaru.

Potrivit subprefectului, in acest nou focar se manifesta si un paradox, deoarece din cei noua porci din gospodarie doar in cazul unuia rezultatul analizelor a confirmat boala, pentru ceilalti opt rezultatele fiind negative.

'S-au prelevat probe, din nefericire, rezultatul a fost pozitiv, dar culmea este ca nu pentru toti cei noua au venit rezultatele pozitive, doar pentru unul a fost confirmata boala. A fost o surpriza si pentru Institutul de Analiza si Diagnostic de la Bucuresti, care a prelevat probele. Acest aspect urmeaza sa fie analizat de catre dumnealor in calitate de specialisti, e un paradox', a completat subprefectul judetului.

Seful DSV Giurgiu, Liviu Florescu, a declarat ca este posibil ca in perioada de incubatie sa se manifeste anticorpii si aceasta sa fie explicatia rezultatelor negative.

Subprefectul judetului Giurgiu a mentionat ca a convocat Comitetul Local pentru Combaterea Bolilor si a fost emisa o decizie de ucidere a tuturor porcilor aflati in gospodaria respectiva, indiferent de rezultatele analizelor si este posibil sa fie dat ordin de ucidere a porcilor din zona, pentru ca mai exista o suspiciune de boala intr-o a treia gospodarie din Branistari.

La recensamantul efectuat in urma cu doua saptamani, in localitate erau 150 de porci, dar acum este posibil sa fie mai putini pentru ca in unele gospodarii au fost taiati pentru consum.

Totodata, Prefectura Giurgiu a decis ca cele doua filtre de control si de dezinfectie sa fie reamplasate astfel incat sa poata fi cuprinsa toata comuna, la intrare si la iesire si, in acelasi timp, s-a dispus instituirea a inca patru filtre rutiere, doua amplasate pe DN 5, unul pe DJ 411 in continuarea drumului de la Branistari care duce catre Singureni si celalalt pe DJ 603 catre Hulubesti, practic, se 'sigileaza comuna'.
 
Adauga un comentariu