Actualitate

Un nou fenomen a aparut pe piata chiriilor din Iasi! Preturi de lux la inchirierea apartamentelor pentru angajatii din marile companii

Publicat: 26 feb. 2019
1

@ Preturile chiriilor la apartamentele din Iasi nu au mai scazut in ultimii doi ani in aceasta perioada, potrivit agentilor imobiliari @ Nu au aparut modificari la preturi pentru ca a aparut in acest domeniu un nou fenomen @ In aceasta perioada, apartamentele se inchiriaza cu preturi cuprinse intre 200 si 500 de euro

Noi modificari pe piata imobiliara din Iasi. Preturile chiriilor nu au mai scazut anul acesta asa cum se intampla in anul precedent, in aceasta perioada din an. Agentii imobiliari sustin ca a aparut un nou fenomen pe piata chiriilor si din acest motiv proprietarii apartamentelor nu mai scad preturile, asa cum se intampla in anul 2018. Schimbarile au aparut din cauza marilor companii care sunt dispuse sa plateasca chiriile lunare angajatilor.

Chirii de lux pentru angajatii din IT

Este cazul angajatorilor din IT, unul dintre domeniile care s-a dezvoltat foarte mult in Iasi in ultimii ani. Persoanele care obtin joburi bine platite in acest domeniu au parte si de alte avantaje: patronii sunt dispusi sa le achite chiriile lunare in apartamente de lux, in centrul orasului. Tot mai multe persoane care se angajeaza la companii importante din domeniul IT, dar si altele la fel de mari care creeaza mii de locuri de munca in comunele din jurul Iasului si aduc angajati inclusiv din alte judete din tara, cum este Delphi, beneficiaza de acest avantaj. Astfel, pentru plata unei chirii lunare, patronii scot din buzunare intre 400 si 500 de euro in apartamentele din zona centrala, cum este cazul angajatilor din IT. Acestia sunt mai aproape de locul de munca intrucat in centrul Iasului sunt concentrate cele mai multe cladiri de birouri IT (de exemplu ansamblul comercial Palas). Astfel, pentru a-si loializa clientii, marile companii din IT platesc angajatilor chirii de sute de euro in apartamentele din buricul targulul. Specialistii in imobiliare sustin ca acest trend se observa in ultimii doi ani.

"Cele mai multe locuinte inchiriate sunt cele cu doua camere, in zone cat mai apropiate de cele de interes, respectiv Podu Ros, Independentei, unde se inchiriaza cu 300-400 de euro apartamentul. De cand e zona aceasta de business concentrata in Palas sau au venit companii precum Delphi, care au nevoie de angajati, angajatorii se ofera sa le plateasca chirii de 350-400 de euro pe luna oamenilor carora le ofera un loc de munca. Relocheaza angajati din alte judete sau angajeaza altii noi. Oricum, preturile depind foarte mult de dotari si clar, daca apartamentul este decomandat, pretul creste", sustine Elena, consilier in imobiliare.

Scaderi foarte mici la chirii

Faptul ca apartamentele sunt inchiriate de catre marii angajatori este si unul din motivele pentru care pretul chiriilor nu a mai scazut in Iasi in primele luni ale anului, asa cum se intampla pana acum. Potrivit reprezentantilor in imobiliare, piata chiriilor era scazuta in anul 2018, in primele luni ale anului, cu 5 sau 10 procente, mai ales la apartamentele din cartiere de la periferia orasului. Insa, incepand de anul trecut, a aparut acest fenomen al inchirierilor in apartamentele de lux din zonele centrale pentru angajatii importanti din diverse companii.

"Nu e o scadere in aceasta directie pentru ca la Iasi preturile se mentin la chirii la fel ca anul trecut. Doar inainte de venirea studentilor mai apar mici moficari in sensul ca preturile cresc. Sa va dau un exemplu de chirii mai mici, dar in zone unde nu exista un interes mare. La apartamentele cu o camera sau doua au scazut cu 20-30 de euro, dar in zone precum Nicolina sau CUG. Insa in centru, Podu Ros, nu sunt schimbari", sustine Cristian, agent imobiliar.

Scaderile nu sunt foarte mari pentru ca nici interesul din partea clientilor nu este foarte mare in aceasta perioada a anului, mai ales ca un procent mare al clientilor este dat de studenti.

"Nu sunt prea multe fluctuatii in zona asta. Studentii inchiriaza in mare parte apartamente, dar inainte sa inceapa facultatea. Cei romani, in toate zonele, cei straini, in zona centrala, unde platesc mai mult. Dupa cum spuneam, acest trend al inchirierii apartamentelor de catre marii angajatori a aparut recent", sustine Elena.

Citeste si: Profesorii de la medicina, clientii apartamentelor de lux din Iasi – FOTO

Preturi de lux la apartamente cu doua camere

Pe site-urile cu anunturi de inchiriere a apartamentelor din Iasi sunt sute de anunturi cu oferte. Multe dintre ele sunt cu oferte in zonele periferice, unde se inchiriaza apartamente cu preturi cuprinse intre 200 si 300 de euro, in functie de suprafata. De exemplu, un apartament cu doua camere, decomandat, in zona CUG, se inchiriaza cu 250 de euro, iar in Pacurari, complet utilat si mobilat, decomandat, cu dressing, suprafata de 60 de metri patrati, cu 400 de euro. Potrivit persoanei care inchiriaza apartamentul, pretul cerut este atat de mare pentru ca s-au facut investitii in modernizarea lui si este aproape de centru. Un alt apartament, insa ceva mai ieftin, este inchiriat in Podu Ros cu 350 de euro. Apartamentul are doua camere, este decomandat, la bulevard, cu o suprafata de 56 de metri patrati, centrala termica, aer conditionat, tamplarie PVC, mobilat si utilat complet.

"Zona Podu Ros este solicitata de clienti pentru ca oamenii au acces la Palas foarte usor. Acolo gasesc tot ce au nevoie, mai ales persoanele din IT care petrec acolo si 11 ore pe zi. Acolo muncesc, mananca la food-court, se relaxeaza in pauze la firma. Nu mai spunem de transport. Au acces imediat la transport. Mare parte din salariul incasat lunar e cheltuit la Palas", sustine Andrei, un alt agent imobiliar.

Comentarii
  • Piața Imobiliară cunoaste o scadere pentru ca Bancile nu mai ofera asa usor credite, programul Prima Casa a fost redus considerabil asa ca noile Complexuri Imobiliare raman cu apartamente noi ce necesita inchiriere.

    Multi studenti pleaca din Iasi dupa terminarea facultatii, de ce ai ramane intr-o regiune unde nu ai industrie si in 30 de ani de la revolutie nu s-a construit nici 2 metri de autostrada ?

    Chiriile scad si vor scadea, euro este 4,7 cand acum un an era 4,5.

  • Crezi mai „Cristi”, eu zic ca au să mai crească! Da cele vechi nerenovat, au să scadă, dar cele în care investești cresc! Cresc pt ca IASUL are peste 60 de mii studenți, are peste 30 de mii IT, are multinaționale și mai are și lume cu figuri care cheltuie. Hai sa ne uitam la nr de mașini scumpe, hai sa ne uitem în magazine, îs plineee. Poate peste vreo 2 sau 3 ani dacă vine criza, poate, dar pana atunci totul e în creștere!

  • articolul e pe jumate adevarat, sotul meu este programator, nu are 1 an de programare ci 7 ani deci multa experienta in acest domeniu IT, castiga bine (in jur de 4000 de euro net) si nu ii plateste angajatorul (nu ii dau numele pt. ca nu fac publicitate nimanui) chiria. Cred ca unii dintre angajati pot sa-si permita singuri… o locuinta (casa in cazul nostru mai ales ca avem 2 copii). Succes tuturor!

Adauga un comentariu