Stiri

Un nou motor de cautare chinezesc, Jike

Publicat: 22 iun. 2011

Publicatia People’s Daily, controlata de guvernul chinez, a lansat un nou motor de cautare, numit Jike.

Potrivit site-ului The Next Web, motorul a obtinut deja suportul marilor companii de internet care opereaza in China. In prezent, Baidu este cel mai popular motor de cautare din aceasta tara.

Marile companii chinezesti care si-au afirmat deja sprijinul sunt Sina, Sohu’s Sogou si Baidu.

Denumirea sub care a fost cunoscut in faza beta a fost Goso, dar, ulterior, site-ul a fost rebranduit ca Jike, care suna ca „geek” in engleza pentru a-l face mai atractiv pentru tineri. In plus, a fost schimbat si logo-ul in forme geometrice cu albastru si galben, un puzzle care face trimitere la dinastia Tang.

Potrivit analistilor, acest motor de cautare este o tentativa ambitioasa a guvernului de la Beijing de a intra in spatiul comercial al internetului. Totusi, multi sunt sceptici ca o publicatie cunoscuta ca un organ de propaganda ar putea face un site popular.

Cu toate ca piata motoarelor de cautare este extrem de competitiva, existand cativa jucatori locali si straini care au o cota de piata consistenta, exista inca mult potential, avand in vedere cei aproape 500 milioane de utilizatori de internet din Tara Marelui Zid.

Si, desi este foarte putin probabil ca Jike sa ajunga la cota de piata a lui Baidu, de 75%, nu va fi prea greu sa concureze cu Google, care are 20%. Mai ales avand in vedere de sprijinul solid pe care-l are din partea guvernului de la Beijing.loading...

Adauga un comentariu