News Flash:

Un nou pas spre greva generala

18 Aprilie 1999
1056 Vizualizari | 0 Comentarii
Doru Alexandrescu
•Conform programului stabilit pe 10 martie de Consiliile de Coordonare ale celor patru mari confederatii sindicale - CNSLR - Fratia, BNS, Cartel "Alfa" si CSDR - luni, 19 aprilie, va avea loc o greva de avertisment. Aceasta este cea de a doua actiune din cadrul programului, primul act al actiunilor revendicative comune fiind mitingurile care au avut loc in orasele capitale de judet pe data de 24 martie 1999. Succesul nesperat chiar de catre liderii de sindicat al acestor mitinguri ii face pe acestia sa fie increzatori si in succesul grevei de avertisment, care va avea loc in cursul zilei de luni.

Mentionam ca, de la mijlocul lunii martie, in urma amenintarii cu greva generala, au avut loc negocieri - maraton intre reprezentantii celor patru confederatii si reprezentanti ai executivului. Conform declaratiilor sindicalistilor, aceste negocieri au satisfacut un numar mic dintre revendicarile comune si acest lucru ar justifica, in opinia lor, continuarea programului actiunilor de protest.

Pe lista de revendicari se afla mai multe solicitari, de ordin legislativ si economic, cereri care odata satisfacute ar conduce in opinia celor patru confederatii la deblocarea economiei nationale si la cresterea nivelului de trai. Sindicatele cer reglementarea responsabilitatii la nivelul functionarilor publici, crearea unui cadru legislativ care sa reglementeze relatiile de munca, modificarea modului de functionare al FPS si a politicii fiscale.

De asemenea, reprezentantii celor patru sindicate mai solicita si revizuirea sistemului de tarifare si de contractare pentru energia electrica, termica, gaze, apa, benzina si transport. Revendicarea care a blocat negocierile cu executivul a fost cea care vizeaza modificarea Bugetului de stat pe 1999, astfel incit sa permita indexarea salariilor, un fond social de 2,5%, aplicarea generala a Legii Tichetelor de Masa si sa faca posibila liberalizarea negcierilor colective.

"Succesul obtinut la mitingul din Iasi de pe data de 24 martie a aratat ca salariatii sint nemultumiti de conditiile in care muncesc si in care traiesc. Din concluziile trase in urma cu trei saptamini si din semnalele primite de la membrii nostri de sindicat pot estima ca greva de avertisment de luni va fi un succes", a precizat Doru Alexandrescu, presedintele Blocului National Sindical, filiala Iasi.

Singura problema care ar sta in calea grevei de avertisment ar fi respectarea legii. Pentru ca actiunea de protest sa se fi desfasurat "ca la carte", pina la aceasta ora ar fi trebuit sa fie deschise conflicte de munca de catre fiecare sindicat in parte, insa aceasta "formalitate" nu s-a indeplinit pentru nici o unitate din Iasi. In schimb, s-au intocmit tabele cu semnaturi, astfel incit liderul de sindicat sa nu poata fi acuzat de incitarea a oamenilor. Conform programului anuntat de liderii confederatiilor sindicale, greva de avertisment ar urma sa aiba loc luni, intre orele 7.00-9.00, in domeniul transporturilor si la Ambulanta.

Se pare, ca in domeniul transporturilor feroviare o parte din activitate se va desfasura normal pentru ca nu toate federatiile din interiorul SNCFR au aderat la greva. In toate celelalte sindicate, este programat ca salariatii sa opreasca activitatea intre orele 9.00-11.00. In acest timp, negocierile cu reprezentantii guvernului vor continua insa daca rezultatul acestora va fi nesatisfacator din punctul de vedere al sindicatelor, acestea vor declansa greva generala pe data de 26 aprilie.

"Noi nu cerem decit sa fie respectate legile"

La greva de avertisment de luni vor participa si cadrele medii si auxiliare afiliate la Sanitas si medicii afiliati la Federatia Sindicatelor Independente a Medicilor. Ei cer marirea salariilor personalului din unitatile sanitare si de asistenta sociala, respectiv dublarea veniturilor reale; acordarea unor facilitati la serviciile medicale, de ingrijire si tratament pentru salariatii retelei sanitare; finantarea corespunzatoare a sistemului de asigurari sociale de sanatate; dotarea spitalelor, policlinicilor si dispensarelor cu aparatura moderna si materiale sanitare pentru acordarea unei asistente medicale de calitate; cresterea numarului de posturi pentru personalul medico-sanitar si de ingrijire.

Conducerea sindicatului Sanitas cere, totodata, Consiliului de Administratie al Casei de Asigurari de Sanatate Iasi, sa se faca toate demersurile legale pentru aplicarea urgenta, incepind cu data de 11 martie, a Legii nr.154/1998 si HG 150/1999, privind noul sistem de salarizare al personalului medical, astfel incit, la lichidarea pentru luna aprilie, platibila in luna mai, salariul sa fie marit in conformitate cu legea. "In caz contrar", se specifica in protest, "ne rezervam dreptul de a trece la miscari sindicale de protest, atit la nivelul judetului Iasi, cit si pe tara, conform Hotaririi Consiliului National al Federatiei Sanitas. "Noi nu cerem decit sa fie respectate legile date in Romania si sa se aplice, legi care sint date de vestitii nostri guvernanti. Vom face toate demersurile pina cind va fi respectata Legea 154/1998", a declarat, Viorel Tanase, trezorier al Sindicatului Sanitas.

Elevii incep scoala, profesorii greva

In prima zi de scoala dupa vacanta de Paste, profesorii vor participa la greva de avertisment. Reprezentantii Uniunii Sindicatelor Libere din Invatamintul Preuniversitar (USLIP) au hotarit ca luni profesorii sa participe la actiunea de protest intre orele 9-11. "Daca in curs de o saptamina de la greva de avertisment, guvernul nu va rezolva revendicarile noastre, pe 26 aprilie vom intra in greva generala. USLIP a decis sa se alature marilor confederatii sindicale - CNSLR Fratia, Cartel Alfa, BNS, CSDR - si sa participe alaturi de acestia la greva generala", ne-a declarat Gheorghe Izvoranu, presedintele USLIP Iasi. Elevii nu vor face ore in timpul grevei insa acestia se vor afla in clase cu profesorii. 
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

fps iasi ambulanta sncfr sanitas viorel tanase uslip gheorghe izvoranu
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2018 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1489 (s) | 21 queries | Mysql time :0.022520 (s)