News Flash:

Un nou program PHARE demareaza in ianuarie 2000

14 Noiembrie 1999
1340 Vizualizari | 0 Comentarii
•Departamentul de Consultanta Financiara din cadrul CCI-Iasi este in masura sa ofere sprijinul necesar obtinerii acestor credite •Experienta ultimilor ani recomanda o reactie rapida din partea celor interesati

Prin intermediul Agentiei Nationale pentru Dezvoltare Regionala, incepind cu luna ianuarie 2000 va fi initiat un nou proiect PHARE pentru stimularea activitatii intreprinderilor mici si mijlocii. Segmentul tinta al acestui proiect este alcatuit in special din intreprinderi de productie si din intreprinderi cu profil de export. Activitatile pentru care se acorda resurse de finantare sint investitiile directe de productie, capabile sa creeze noi locuri de munca, serviciile prestate micilor intreprinderi, refacerea infrastructurii si promovarea activitatii de export. Nu pot fi finantate cu ajutorul acestor fonduri studiile si proiectele, activitatea de audit, traducerile, plata TVA, a taxelor vamale, a diferentelor de curs. De asemenea, nu pot fi acoperite diferentele de curs valutar, amortizarile sau costurile legate de asigurari. Pentru a avea acces la acest program, cei interesati trebuie sa completeze o cerere de finantare la care sa ataseze planul de afaceri si alte documente (bilantul pe ultimii trei ani etc.).
Aflata in strinse legaturi cu centrul din Moldova al Agentiei Nationale pentru Dezvoltare Regionala (Piatra Neamt), Camera de Comert si Industrie din Iasi s-a implicat inca de pe acum in acest program. Departamentul de Consultanta Financiara din cadrul CCI a facut toate diligentele pentru a furniza formularele tip necesare in vederea obtinerii creditelor, fiind in masura sa acorde consultanta pentru inregistrarea proiectelor. Trebuie mentionat ca aceste fonduri derulate prin noul program PHARE sint nerambursabile. Este insa necesara tratarea cu maxima seriozitate a acestui gen de finantare. In cazul in care nu se respecta destinatia initiala a creditului, furnizarea fondurilor se va sista. Pe de alta parte, numarul si nivelul de performanta al proiectelor depuse determina realocarea sumelor disponibile pentru fiecare regiune.
Tot in cadrul finantarilor oferite de Uniunea Europeana, in afara programelor PHARE, se inscrie si proiectul SAPARD, destinat dezvoltarii rurale. Programul este finantat in proportie de 80% de catre Uniunea Europeana, restul de 20% fiind asigurat de Guvernul Romaniei, totalul fondurilor disponibile pentru fiecare pilot fiind de 3,125 milioane de Euro. Alocarea surselor de finantare pentru proiectele viabile va incepe tot din luna ianuarie a anului urmator. Vor fi finantate investitiile in exploatari agricole, procesarea produselor agricole si promovarea acestora. De asemenea, in sfera de actiune a proiectului SAPARD intra si dezvoltarea turismului rural si a infrastructurii (drumuri, poduri, sistemul de apa potabila, etc.).
Alec Danila
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1282 (s) | 22 queries | Mysql time :0.012058 (s)