News Flash:

Un nou regulament de alegere a studentilor in Senatul Universitatii Cuza

18 Iunie 2007
914 Vizualizari | 0 Comentarii
• Pentru toate facultatile de la Universitatea Al. I. Cuza Iasi, din aceasta vara se va aplica un sistem unitar prin care vor fi desemnati reprezentantii studentilor • Aceasta masura vine in acord si cu proiectul Mega-Universitate, initiat de rectorul UAIC, Dumitru Oprea • Reprezentatii studentilor au prevazut prin acest regulament obligatii clare despre informarea prompta a celor reprezentati, in probleme ce ii vizeaza • Au fost aprobate 73 de posturi noi, dupa cum urmeaza: 45 de posturi sunt conferite primelor grade din invatamantul universitar iar 28 gradelor mai mari • "La Facultatea de Drept nu s-au scos posturi la concurs. Aici ar fi trebuit sa fie scoase la concurs mai multe posturi pentru cei tineri, dar... O alta initiativa nejustificata este faptul ca Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor, nu a scos la concurs decat 9 posturi mici in timp ce posturile mari sunt in numar de 7", a declarat rectorul UAIC, Dumitru Oprea.


Din aceasta vara va intra in vigoare un nou regulament pentru desemnarea reprezentantilor studentilor Universitatii Al. I. Cuza (UAIC). In cadrul consiliilor facultatilor care au un numar mai mic de 400 de studenti, reprezentantii vor fi alesi prin vot direct, iar in cele cu un numar mai mare, prin vot indirect. Aceasta propunere este o noutate in cadrul UAIC. Pana acum, reprezentantii studentilor erau alesi dupa regulile specifice fiecarei facultati, dar si dupa cum se intelegeau studentii intre ei. Cu acest nou regulament, se urmareste crearea unei mai bune transparente a alegerilor, dar si conferirea unui sistem unic de alegere, fapt ce sustine si proiectul initiat de rectorul UAIC, Dumitru Oprea, de a crea o Mega-Universitate. Pentru ca alegerile sa fie valide, s-a stabilit si o limita a reprezentabilitatii. Din totalul studentilor, pentru ca votul sa fie valid, trebuie sa se prezinte cel putin 30 la suta dintre studentii facultatii respective. Cel care va intruni o majoritate simpla de voturi va fi desemnat reprezentantul studentilor. In ceea ce privesc alegerile reprezentantilor studentilor in Senat, votul este de factura secreta. La acest vot vor trebui sa se intruneasca toti reprezentantii studentilor din Consiliile facultatilor care fac parte din UAIC. Pentru cazul in care se cere demiterea unui reprezentat al studentilor, este necesar, dupa cum prevede regulamentul, sa se intruneasca jumatate plus unu dintre voturile membrilor Biroului Senat. Dar, demiterea poate sa survina si ca urmare a trei absente nemotivate la sedintele Senatului. Acest nou regulament care obliga reprezentantii la o mai mare transparenta, prevede explicit drepturile si indatoririle lor fata de cei pe care ii reprezinta, sperandu-se ca studentii sa fie informati la timp despre noutatile ce ii vizeaza. Mai mult, reprezentantii studentilor pot formula acte normative care sa eficientizeze actiunea colegilor lor, dar si se pot informa direct de la structurile academice si administrative ale UAIC in problemele ce ii implica pe studenti.

73 de posturi acceptate

In cadrul universitatii au fost aprobate 73 de posturi noi, dupa cum urmeaza: 45 de posturi sunt conferite primelor grade din invatamantul universitar, iar 28 gradelor mai mari. Astfel, s-au aprobat 16 posturi pentru preparatori, 9 pentru asistenti, 4 pentru sefi lucrari si 16 pentru lectori. La concursul pentru un post de preparator, nici unul dintre candidati nu a indeplinit conditiile minimale de admitere. Pentru posturile mari, s-au alocat, din cele 28, 14 pentru conferentiari si 14 pentru profesori. Rectorul Dumitru Oprea si-a aratat dezacordul fata de faptul ca o facultate precum cea de Drept nu a scos nici un post la concurs, ba mai mult, cum este Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor, aici, la 7 posturi mari scoase la concurs, doar 9 posturi mici au fost alocate. "La Facultatea de Drept nu s-au scos posturi la concurs. Aici ar fi trebuit sa fie scoase la concurs mai multe posturi pentru cei tineri, dar... O alta initiativa nejustificata este faptul ca Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor, nu a scos la concurs decat 9 posturi mici, in timp ce cele mari sunt in numar de 7. Normal ar fi ca la 7 posturi mari scoase la concurs, sa fie cam 19 posturi mici. Dar si aici...", a declarat rectorul Oprea.


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.4154 (s) | 22 queries | Mysql time :0.298705 (s)