Social

Un nou scandal din cauza lipsei locurilor de veci: Metoda doi in una, la cimitirul din Pascani, ii scoate din sarite pe credinciosi

Publicat: 19 iul. 2011
Din cauza cimitirului arhiplin, la Pașcani s-a ajuns ca aceeași groapă să fie loc de veci pentru persoane fără nici o legătură de rudenie. De aici și pană la scandal printre morminte nu este decat un pas. Așa s-a întamplat și luni, 18 iulie, cand între două familii a început un schimb de replici și acuze. Ca întotdeauna în astfel de cazuri, la mijloc este părintele protopop Pavel Poastolchi, care a trebuit să explice uneia dintre părți de ce ceilalți îi revendică locul de veci și dezgroapă mortul.
Metoda doi in una la cimitirul din Pascani ii scoate din sarite pe credinciosi
Scandalul a început de dimineață, cand gropari tocmiți de familia Dumitru Balotă s-au apucat să o dezgroape pe Axinte Catinca, o bătrană moartă în urmă cu 14 ani. Femeia a murit la 99 de ani, fără a avea urmași. Doar că de îngrijirea în ultimii ani de viață, apoi de îngroparea și prăznuirea ei s-a ocupat o familie din Pașcani. Margareta Huțanu spune că mama ei a cumpărat în 1997 locul de veci, cu chitanță, deci mormantul îi aparține. „Am trecut ieri pe aici să aprind o lumanare și, întamplător, am aflat că azi urmează ca bătrana pe care noi am îngrijit-o va fi dezgropată, că osemintele îi vor fi stranse și că locul de veci va fi folosit de familia Balotă. Nu mi se pare normal, vreau ca bătrana să rămană la locul ei, mai ales că acum 14 ani tot noi am cumpărat locul. Acum trei ani, cand am aflat că locul a fost vandut din nou de către părintele Postolachi am fost la el și i-am explicat situația, i-am spus că greșește”, a precizat Magdalena Huțanu. Pe de cealaltă parte familia Balotă spune că are tot dreptul să dispună de locul din cimitir, după ce a cumpărat locul de veci. Ei au și o chitanță în acest sens, eliberată în anul 2008. Acum vor să amenajeze mormantul, pentru a face un cavou.
Biserica face apel la intelegere crestineasca
Părintele protopop Pavel Postolachi, paroh al Bisericii Inaltarea Domnului unde este și cimitirul, spune că a procedat cu bună credință atunci cand a dat locul de veci familiei Balotă. El speră ca cele două familii să se înțeleagă între ele. Pană atunci a cerut groparilor, care nu apucaseră să scoată sicriul să acopere la loc mormantul. „Locul de veci a fost cumpărat pe numele bătranei care este îngropată. Cum nu avea urmași, nici rude, în 2008 am dat curs cu bună credință cererii familiei Balotă de a răscumpăra mormantul. Au spus că o cunosc pe bătrană și că vor să răscumpere locul de veci, care era părăsit. Cum trecuseră mai mult de 7 ani de la decesul Catincăi Axinte, am fost de acord și le-am eliberat chitanță. După aceea au venit cei din familia Huțanu să revendice locul, însă nu mai puteam face nimic. Am propus familiei Balotă un alt loc în cimitir, adevărat, mai retras, dar au refuzat. Indiferent cum se va termina pană la urmă, osemintele bătranei vor rămane în acea groapă și va fi menționată pe cruce ca odihnindu-se acolo”, a precizat preotul Pavel Postolachi.
Primaria tace si nu face
Problema lipsei locurilor de veci este una arhicunoscută la Pașcani, de ani de zile. Doar că, pană acum autoritățile locale nu au reușit să deschidă un nou cimitir pentru oraș. Mărul discordiei o reprezintă circa 2000 de metri pătrați, cat reprezintă suprafața căii de acces la un teren de cateva hectare, situat în spatele fostei școli din Fantanele, desemnat ca loc pentru un nou cimitir. Secretarul Mircea Zuzan spune că unul din cei trei proprietari pe pămantul cărora ar urma să treacă drumul nu a fost de acord cu propunerea financiară a Primăriei din urmă cu cațiva ani, de circa 20 de euro pe mp. Au urmat expertize, contra expertize, procese, hotărari de consiliu local și județean prin care s-a încercat declararea terenului ca fiind de utilitate publică și expropierea terenului pentru calea de acces. Lucrurile sunt blocate în instanță și sunt puține șanse ca anul acesta să se ajungă la o concluzie în folosul pășcănenilor.


loading...

Adauga un comentariu