News Flash:

Si-au furat caciula singuri

UN NOU SCANDAL IN AGRICULTURA

23 Iulie 2010
617 Vizualizari | 0 Comentarii
Fermierii vasluieni, asteptati cu 100.000 de euro, la Agentia de Plãti si Interventie în Agriculturã (APIA)

BILANT NEGATIV... Panã la aceastã datã, cei de la APIA Vaslui au stabilit cã sute de fermieri au gresit sau au mintit atunci cand si-au declarat pãmantul. Desi au luat bani pentru lucrãri agricole, pe suprafetele multora au rãsãrit adevãrate culturi de scaieti. Cei care au încercat sã fenteze, voit sau nu, sunt acum buni de platã.

Actiunea de autorizare la platã a fermierilor beneficiari de ajutor financiar de platã directã pe unitate de suprafatã s-a încheiat cum nu se poate mai prost pentru cateva mii de beneficiari ai banilor veniti de la Guvern si UE. Din cei peste 41.229 de fermieri, au primit banii în cont în jur de 40.500 dintre ei. Diferenta este reprezentatã de acei fermieri care au primit decizii negative si au fost respinsi la platã. Mai sunt de plãtit sumele ce se cuvin pentru zonele defavorizate.

“E vorba de zece comune, printre care Pogana, Iana, Dragomiresti, Voinesti, Gherghesti, Bogdana, Ivãnesti. Asta înseamnã cã cei care au suprafete panã în 50 de hectare si le exploateazã în aceste zone, mai primesc o sumã de 60 euro/ha, în plus fatã de ceilalti. Pe mãsurã ce se terminã de efectuat controalele vor intra si ei la platã. Dacã e sã ne referim la cei care au primit sume necuvenite, de cand am început aceastã activitate, din 2007 si panã acum, au fost emise acte de recuperare pentru o sumã de 3,7 miliarde lei vechi. Pentru anul acesta, ca sã vã dati seama de dimensiunea activitãtii noastre, panã la 30 iunie, am achitat în cadrul schemei de plãti suma de 7,7 miliarde de lei”, a declarat Petru Botez, directorul APIA Vaslui. Cei care au denaturat adevãrul atunci cand si-au pus semnãtura pe documente ori s-au bucurat de bani si nu si-au muncit pãmantul, sunt acum buni de platã. “Prin emiterea actelor de control la terminarea procedurilor legale se ajunge la Administratia Financiarã, care recupereazã aceste sume, fie prin recuperare din drepturile pe care le au de ridicat de la noi de la an la an. Vor fi nemultumiti, dar în momentul în care vin aici si declarã pãmantul pe care îl lucreazã trebuie sã fie constienti cã trebuie sã spunã adevãrul, sã nu mintã, pentru cã sunt si ei supusi controlului. Le pare bine cand primesc banii, sunt cam necãjiti cand îi luãm înapoi, pt cã erau sume pe care nu erau îndreptãtiti sã le primeascã”, a mai spus Botez.
(Sursa - Vremea Noua)
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.3719 (s) | 22 queries | Mysql time :0.267822 (s)