National

Un nou scandal la Academia de Politie! Au fost depuse zeci de plangeri penale

Publicat: 19 nov. 2018
1

55 de teze din cele 149 verificate in cadrul Academiei de Politie au coeficienti de similitudine care depasesc pragul admis, a spus prorectorul institutiei, precizand ca lucrarile au fost prezentate intre 2011-2018. Unele lucrari nu au putut fi verificate pentru ca sunt la parchet, in anchete, scrie Mediafax.

„In urma verificarii tezelor de doctorat, s-a reusit verificarea a 149 de teze de doctorat, toate disponibile in formatul Word, singurul format care permite verificarea similitudinii electronice intre textele din tezele de doctorat, respectiv sursele disponibile in mediul online. Din aceste 149, 94 s-au incadrat in coeficientii de alerta, rezultand un numar de 55 de teze la care acesti coeficienti de similitudine au fost depasiti”, a spus, luni, prorectorul Academiei de Politie „Alexandru Ioan Cuza”, Mihail Marcoci, in cadrul unei conferinte de presa in care a prezentat situatia verificarilor lucrarilor. Prorectorul sustine ca depasirea coeficientului de similitudine nu inseamna automat plagiat, precizand ca mai detaliat urmeaza sa verifice Comisia de Etica a Academiei de Politie. Potrivit sursei cictate, exista doua tipuri de coeficienti de similitudine. Astfel, coeficientul de similitudine 1 semnifica procentul din text care contine intre cinci si 24 de cuvinte descoperite in alte documente, iar coeficientul 2 determina procentul din text care depaseste 25 de cuvinte din alte lucrari. Intrebat de jurnalisti daca asupra tezelor lui Lucian Netejoru (inspector-sef al Inspectiei Judiciare), Robert Negoita sau Dumitru Parvu, Comisia de Etica s-a autosesizat, Mihail Marcoci a spus ca unele teze au fost verificate.

Tudorel Toader, dupa dezvaluirile legate de plagiatul lui Augustin Lazar: "Procurorul General trebuie sa plece din functie!"

„Unele dintre ele deja au fost verificate, In cadrul tezei domnului Netejoru, este in lucru la comisia de etica acum. Teza domnului Robert Negoita a fost data o solutie de catre comisia de etica a academiei, iar in urma solutiei a fost sesizat Parchetul. La domnul Parvu cred ca s-a efectuat o verificare, nu va pot comunica acum care e solutia. La Oprea Florea (fost secretar de stat in MAI, n.r.) stiu ca, la un moment dat, a venit o sesizare, dar in acel moment nu am mai fost presedintele comisiei de etica si nu stiu ce s-a intamplat”, a explicat Marcoci.

De asemenea, Mihail Marcoci mai spune ca depasirea coeficientului de similitudine mai poate contine articole din legi, ordonante, hotarari de Guvern sau alte lucrari din mediul online, chiar daca au fost citate.
„Toate aceste aspecte vor trebui identificate pentru fiecare situatie, iar la final trebuie luata decizia daca anumite pasaje din teze de doctorat pot fi considerate ca fiind plagiate, in situatia in care nu au fost citate si declarate ca atare. Daca au aparut citarile trebuie de vazut daca depasirea acestor coeficienti, dar intr-un grad minimal, conduce la situatia in care se poate anula titlul de doctor sau nu”, a mai spus Mihail Marcoci.

Reprezentantul Academiei de Politie spune ca softul poate verifica doar tezele in format Word, precizand ca sunt mai multe lucrari in alte formate, cum ar fi PDF.
„Pentru tezele in formatul PDF sau pentru tezele care nu s-au mai gasit au fost facute 54 de comunicari institutional catre diverse organisme si autoritati publice, prin care s-a solicitat predarea a 67 de teze de doctorat. Sunt 67 de teze in 54 de comunicari pentru ca avem situatii in care mai multi fosti doctoranzi de ai nosti lucreaza la o aceeasi entitate”, a mai spus prorectorul Academiei de Politie „Alexandru Ioan Cuza”.

De asemenea, unele teze din perioada 2011-2018 nu au fost verificate, pentru ca au fost ridicate de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.
„Mai sunt teze care nu s-au regasit, pentru ca in urma unor scandaluri anterioare, au fost ridicate de organele de urmarire penala, facand acum obiectul unei expertize anti-plagiat dispusa de parchete. Avem inca 91 de teze care nu au fost verificate pentru ca din acestea 67 sunt in alt format sau nu mai exista, iar 24 au fost ridicate de Parchet”, a mai spus prorectoru.

In ceea ce priveste faptul ca nu au fost verificate si tezele din 2011-2017, Mihail Marcoci a spus ca in acea perioada, predarea tezelor pe CD nu era o obligatie. De asemenea, Mihail Marcoci a spus ca nu poate spune cate teze exista pe CD din perioada 2007-2011.
„Din 2016 gratie unor campanii derulate a fost necesara si verificarea printr-un soft anti-plagiat agreat de MEN inainte de sustinerae tezelor si incarcarea pe platfoma registrului electronic Integrat. (…) Nu era obligatoriu predarea pe CD. Ele in principiu aveau ca destinatar bibilioteca Academiei de Politie si erau in format fizic, iar unele si pe CD. (…) Pentru 2007-2011, daca am face si lucrul asta (n.r. – verificarea) cred ca mergem catre alta zona”, a mai spus Mihail Marcoci.

Intrebat daca aceste teze nu au fost analizate pentru a evita verificarea multor profesori care activeaza in cadrul Academiei de Politie „Alexandru Ioan Cuza”, printre care si Mihail Marcoci, acesta a spus ca nu. De asemenea, intrebat daca este adevarat ca unii doctoranzi au fost rugati la sfarsitul lunii octombrie sa trimita lucrarea de doctorat pe emailul institutiei de invatamant, reprezentantul Academiei de Politie „Alexandru Ioan Cuza” a confirmat, precizand ca verificarea a fost facuta in baza actului administrativ nr. 40 semnat in data de 31 octombrie.
„De ce atat de tarziu in 31 octombrie (n.r- au fost solicitate tezele)? Pentru ca la un moment nu s-a facut o prima triere si o centralizare a tututor tezelor, ce s-a gasit s-a verificat. (…) Asta nu inseamna ca noi nu am verificat mai din timp”, a mai spus Mihail Marcoci. In perioada 1992-2018, la Academia „Alexandru Ioan Cuza” s-au sustint in jur de 700 de teze de doctorat.

Adauga un comentariu