Coronavirus

Un nou simptom al infecției cu SARS-CoV-2. Specialiștii trag un semnal de alarmă

Publicat: 03 aug. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Un nou simptom al infecției cu SARS-CoV-2. Specialiștii trag un semnal de alarmă

Specialiștii trag un puternic semnal de alarmă. Un nou simptom al infecției COVID-19 duce la o singură concluzie: există și o altă cale de transmitere a virusului.

„Este cu siguranţă posibil ca o persoană să poată lua Covid-19 prin ochi”, a declarat dr. Thomas Steinemann, reprezentant al Asociaţiei Americane de Oftalmologie, citat de CNN.

Este conluzia alarmantă a specialiștilor ce se luptă cu pandemia, încă de la debut. Ipoteza este susținută și de epidemiologul șef de la Casa albă, medicul Anthony Fauci. Acesta le-a recomandat americanilor să poarte, pe lângă mască și ochelari sau viziere de protecție.

„Aveţi mucoasă în nas, mucoasa in gură, dar aveţi mucoasă şi în ochi. Teoretic, ar trebui să protejaţi toate suprafeţele mucoasei. Dacă aveţi ochelari sau vizieră ar trebui să le utilizaţi”, a explicat Anthony Fauci, potrivit ABC News.

Potrivit specialiștilor, există dovezi clare că oamenii pot fi infectați prin picăturile ce plutesc în aer, expulzate de o persoană infectată cu COVID-19, prin strănut, tuse sau vorbire, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). Despre răspândirea noului coronavirus prin ochi au vorbit și reprezentanți ai Centrul pentru Combaterea şi Prevenirea Bolilor din SUA.

Medicul Thomas Steinemann a catalogat conjunctivita ca un nou simptom al COVID-19. Acesta a precizat, însă, că riscul infectării cu noul coronavirus prin nas sau gură este mult mai mare decât infectarea prin ochi.

Cum să nu te îmbolnăvești la salonul de înfrumusețare de COVID-19! Citește recomandările specialiștilor

OMS a recomandat purtarea ochelarilor de protecție și a vizierelor împotriva contaminării oculare cu noul coronavirus. Și medicii români pledează pentru o astfel de măsură de siguranță și o recomandă în special în rândul personalului și clienților din saloanele de înfrumusețare.

Spălați-vă pe mâini și nu vă atingeți fața

Transmiterea noului coronavirus se poate face ducând mâinile care au atins suprafețe contaminate la gură, nas sau ochi, iar, în acest context, OMS subliniază că este foarte important să ne spălăm pe mâini și să nu ne atingem fața.

Când o suprafață contaminată, de exemplu o mână nespălată, vine în contact cu ochii, coronavirusurile se pot transfera pe suprafața ochilor. De aici, se consideră că virusul poate ajunge în organism prin intermediul conjunctivei, membrana subțire care acoperă partea din față a ochilor și pleoapa interioară.

Transmiterea virusului prin intermediul ochilor nu este cea mai des întâlnită modalitate de răspândire a coronavirusului, dar este bine să luăm măsuri de precauție pentru a evita contaminarea în acest fel.

Cu privire la contaminarea oculară, Dr. Anthony Fauci, epidemiologul şef de la Casa Albă, a recomandat populaţiei să poarte ochelari de protecţie sau viziere pentru faţă ca o măsură suplimentară împotriva contractării noului coronavirus.

Ce trebuie să faci la salonul de înfrumusețare ca să nu te infectezi. Medicii români și OMS atrag atenția asupra acestui detaliu

Ochelari de protecție și viziere în saloanele de înfrumusețare

Și medicul Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi, recomandă ochelarii de protecție și vizierele la saloanele de înfrumusețare.

”Prin purtarea ochelarilor, profesorul Fauci atrage atenția că astfel, oamenii se protejează mai bine în ceea ce privește prezența unor posibile particule de praf încărcate cu virus care, cu ajutorul mâinii, pot ajunge foarte ușor la nas. Purtarea simultană a măștii și a ochelarilor de protecție ar putea fi benefică. Unde ar putea fi benefică purtarea ochelarilor? De exemplu: la saloanele de înfrumusețare. De altfel, am și văzut că personalul poartă și mască, dar și astfel de ochelari.

De asemenea, ochelarii ar fi necesari la personalul care lucrează la supermarket, în zona de casierie, unde este destul de greu să păstrezi o anumită distanță. Aș recomanda dubla protecție în special acolo unde, din punct de vedere profesional, nu putem păstra distanța de 1,5 – 2 metri”, a declarat medicul Carmen Dorobăţ, într-o intervenție televizată.

Adauga un comentariu