Stiinta

Un nou tip de panou termo-fotovoltaic poate converti si caldura primita de la soare in electricitate

Publicat: 25 mai 2016

Capabile sa foloseasca doar o portiune ingusta din spectrul luminii solare, panourile fotovoltaice transforma in electricitate doar o mica parte din energia pe care o primesc, restul incalzind suprafata celulei fotovoltaice care isi pierde astfel si mai mult din randament.

Un grup de cercetatori ai universitatii americane MIT au gasit insa o solutie pentru convertirea unei portiuni mai mari din spectrul luminii solare la lungimea de unda acceptata de panoul fotovoltaic. In loc sa recurga la suprapunerea mai multor straturi de celule fotovoltaice, acordate pentru a raspunde la lumina cu diferite lungimi de unda, acestia au folosit un panou fotovoltaic obisnuit la care spatele celulelor fotovoltaice este acoperit cu un strat fin de nanoparticule. Fabricate la o dimensiune si geometrie atent controlata, nanoparticulele absorb energia care a trecut de celula fotovoltaica transformand-o in caldura. Insa conversia nu se opreste aici, nanostructurile din carbon radiind inapoi lumina cu exact lungimea de unda necesara celulelor fotovoltaice. 

In acest mod este posibila valorificarea intregului spectru al luminii solare, randamentul panourilor termo-fotovoltaice putand depasi cu usurinta pragul de 32% atins cu cele mai costisitoare panouri fotovoltaice multistrat testate pana acum.

Din pacate producerea la scara larga a nanotuburilor de carbon cu exact forma si dimensiunea dorita nu este o sarcina usoara, insa daca testele de laborator aduc rezultatele dorite putem spera ca tehnologia sa fie perfectionata in urmatorii ani.loading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit