Prima pagină » Local » Un nou transplant de rinichi realizat de medicii de la Spitalul Clinic „Doctor C.I. Parhon” din Iași
Un nou transplant de rinichi realizat de medicii de la Spitalul Clinic

Un nou transplant de rinichi realizat de medicii de la Spitalul Clinic „Doctor C.I. Parhon” din Iași

28 mai 2020, 20:15,
BZI.ro, în Local

Momente fericite pentru o pacientă în vârstă de 58 de ani care făcea dializă din 2016. Astăzi, 28 mai, femeia a primit o nouă şansă la viaţă după ce o echipă de medici din cadrul Spitalul Clinic „Doctor C.I. Parhon” au realizat, cu succes, încă un transplant de rinichi. Organul provine de la un donator cadaveric.

La Spitalul Clinic „Doctor C.I. Parhon” au continuat intervențiile de transplant renal și în perioada stării de urgență

Pe 14 aprilie a.c. au avut loc două transplanturi renale la Spitalul Clinic “Dr. C.I.Parhon” din Iaşi. Primitorii au fost două paciente din Iași, o pacientă de 57 de ani cu boala genetică renală și în program de hemodializă de 1 an. A doua pacientă are 48 de ani și face dializă de 2 ani de zile. Pacientele au primit rinichii unui pacient de 48 ani, aflat în moarte cerebrală după un accident vascular cerebral. Familia şi-a dat acordul ca organele să fie donate pentru salvarea altor vieţi.

„Pentru noi ziua şi operaţia au fost ca în vremuri normale. Ne-am desfăşurat activitatea cum o facem de obicei. A fost vorba de o intervenţie de transplant de la un donator aflat în moarte cerebrală. Deşi suntem într-o situaţie naţională de urgenţă, donatorul cadaveric care a venit este considerat o urgenţă şi de aceea continuăm activitatea de transplant conform recomandărilor Agenţiei Naţionale de Transplant. Suntem singurul centru din România care mai face în acest moment transplant renal.

Au avut loc două intervenţii concomitente la două paciente de 57 şi respectiv 48 de ani. Acestea făceau dializa de un an şi de doi ani. Intervenţiile au decurs că de obicei. Au duratat 4-5 ore. Au avut implicate mai multe echipe de medici, terapie intensivă. Nu au fost incidente în cursul acestor intervenţii. Atât donatorul cât şi potenţialii primitorii pe care îi chemasem în eventualitatea transplantului la spital, aşa cum facem de obicei, au fost testaţi pentru COIVD-19. Aceasta a fost diferenţa între ce facem în mod deosebit şi ce am făcut acum. Echipa de recoltă a fost de asemenea testată în cursul zilei de ieri.”, a declarat dr. Adelina Miron Spitalul Clinic “Dr. C.I.Parhon” din Iaşi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *