International

Un oficial din Maroc este nemulțumit că autoritațile din Madrid i-au permis unui lider pro-independență din Sahara de Vest intrarea în spital

Publicat: 19 mai 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Un oficial din Maroc este nemulțumit că autoritațile din Madrid i-au permis unui lider pro-independență din Sahara de Vest intrarea în spital
Dupa ce migranții au forțat bariera frontierei enclavei spaniolă Ceuta din nordul Africi, un oficial marocan s-a aratat a fi foarte supărat că un lider pro-independență a fost primit în spital

Un oficial marocan şi-a arătat nemulţumirea de modul în care au fost făcute controalele de la frontiera cu enclava spaniolă Ceuta din nordul Africi. Supărarea este şi mai mare pentru că Madridul a permis intrarea în spital unui lider pro-independenta din Sahara de Vest.

Această declaraţie a oficialului marocan a veit după ce în ultmele două zile circa 8.000 de migranţi au intrat în Ceuta, fie înotând fie căţărându-se pe gard. Spaniolii au mobilizat armata pentru a patrula la frontieră. Oficialii spanioli au spus despre autorităţile marocane cum că ar fi fost pasive în fața miilor de migranţi, ba chiar mai mult a apărut şi o înregistrare video în care poliţiştii de frontieră marocani îi îndemnau pe migranţi să treacă printr-o poartă.

El Mustapha Ramid, Ministrul marocan pentru drepturile omului, a oferi un răspuns marţi seară, 18 mai 2021, ca Rabatul are dreptul „să se lase pe spate și să-și relaxeze picioarele, astfel încât Spania să vadă că e costisitor să subestimezi Madridul”.

„La ce se aștepta Spania de la Măroc, care își vede vecinul găzduind liderul unui grup care a ridicat armele asupra regatului?”, a mai scris ministrul, într-o postare pe Facebook.

Este vorba despre Brahim Ghali, lider al mișcării Polisario, care vrea să obțină independența Saharei de Vest.

Cum a putut Brahim Ghali să se interneze în spitalul din Madrid

Rabatul a spus că Brahim Ghali, a putut să se interneze la spitalul din Madrid cu ajutorul unui paşaport algerian şi cu un nume fals. Între timp autorităţile spaniole au expulzat un număr foarte mare de migranţi sosiţi pe exclava Ceuta din Măroc în ultimele zile. Din cei 8.000 de oameni intraţi în exclava 4.800 au fost trimişi înapoi, iar forţele de securitate au intervenit pentru a opri oamenii să treacă frontieră.

„Îi trimitem înapoi imediat pe cei care au intrat ilegal”, a spus Sanchez în Parlament.

Miercuri, 19 mai 2021, armata spaniolă i-a escortat pe unii migranţi înapoi spre Măroc, iar poliţia marocană a îndepărtat sute de tineri de frontieră. Premierul spaniol nu i-a oferit nici un răspuns în urma declaraţiilor ministrului marocan, în timp ce ministrul de interne a lăudat modul de colaborare cu autorităţile marocane.

Peste 6.000 de migranţi au asaltat Spania

Pedro Sanchez, premierul spaniol, a anunţat marţi, 18 mai 2021, că vor face tot posibilul de a restabili ordinea în enclava Ceuta, unde au pătruns peste 6.000 de migranţi în ultimele 2 zile. Aceştia au venit dinspre Măroc, pe fondul unei crize diplomatice.

”Vom restabili ordinea în oraş şi la frontierele noastre cât mai rapid posibil”, a spus într-o scurtă alocuţiune televizată şeful guvernului spaniol, înainte de a pleca în Ceuta şi Melilla, cele două enclave spaniole din nordul Marocului şi singurele frontiere terestre ale Africii cu Uniunea Europeană. ”Acest aflux brusc de migranţi ilegali este o gravă criză pentru Spania şi pentru Europa”, a adăugat Sanchez.

Nu este prima dată când migranţii pătrund în enclava Spaniolă Ceuta. În 2017 un număr de migranţi au reuşit să treacă frontiera. Cei 500 de migranţi au reuşit să intre în oraş după ce au forţat bariera care înconjoară enclava spaniolă Ceuta din Măroc.

Adauga un comentariu