Local

Un om de afaceri italian ascunde o comoara in halele de la Terom – GALERIE FOTO

Publicat: 25 feb. 2013

@ Zeci de mii de euro sunt ascunsi într-una din halele fostului Terom @ Nestematele naturii sunt pastrate la temperatura constanta @ Pentru Francesco, afacerea este una de familie, transmisa din generatie în generatie

Cei din bransa îl cunosc sub numele de Francesco Italianul„. Împreuna cu un coleg din peninsula, dar si cu partenera Delia, a pus bazele unei afaceri cu flori într-o hala de la fostul combinat de fire sintetice. A început cu 40.000 de euro. Acum culege roadele businessului. De câteva ori pe an, fosta hala de la Terom, unde este amplasata firma Delia Flowers, se transforma într-o mare de flori. Mii de plante asezate pe rafturi îti fura privirea. Oriunde te întorci, pastelul de culori pare a fi desprins dintr-un tablou suprarealist. Parfumul florilor te îmbata ca un pahar de whisky vechi. Florarii asteapta rabdatori sa-si ridice marfa comandata cu saptamâni în urma de la depozitul de flori al lui Francesco Italianul. În tot acest furnicar, Francesco încearca sa nu piarda nicio miscare. „Sunt de mai bine de 18 ani în bransa. Cunosc tot ce se poate cunoaste în acest domeniu al florilor. Aducem flori din Italia, din productia proprie, dar si de la alti producatori. Aducem si din Olanda. Mâine (astazi – n.r.), vine TIR-ul din Italia. Asta e o luna plina pentru noi”, a declarat Francesco „Italianul”.

Afacerea se transmite în familie

Francesco a spus ca florile sunt o pasiune a familiei sale din Italia. „Mama a mostenit-o de la bunicul meu. Eu am preluat-o de la mama. Sunt mai bine de 25 de ani de când cochetez cu plantele, dar de 18 ani m-am implicat mai mult si a devenit o afacere”, a povestit „Italianul”. În România a venit din 2008. Afacerea a pus-o pe roate în una din halele fostului Terom. „La început am fost unde este acum En Gross. Ne-am mutat în hala asta si am pornit investitia aproape de la zero. Am turnat o sapa, am izolat cladirea, am igienizat-o, am schimbat tâmplaria si am investit în camera frigorifica. Numai aceasta camera ne-a costat 20.000 de euro”, a sustinut Francesco. Dupa cum a mentionat, „Italianul” este foarte cunoscut atât în Italia, cât si în Olanda. „De atâta timp, am reusit sa fiu cunoscut printre producatori. Afaceri cinstite, plata la timp sunt atuuri care câstiga încrederea. Oricând as merge la producatori, stiu ca voi gasi marfa de cea mai buna calitate”, a spus Francesco.
Francesco este fericit în aceasta perioada a anului. Afacerea s-a trezit din somnolenta iernii. „Decembrie si ianuarie nu sunt prea bune. Vânzarile sunt slabe. De abia la sfârsitul lunii februarie ne revenim si noi. 1 si 8 matrie sunt sarbatori specifice românesti. Merge bine. La începutul scolii si la sfârsitul ei este bine din nou pentru afacere. Eu colaborez cu organizatorii de nunti. De la mine se aprovizioneaza cu flori pentru aranjamente asa ca lunile calde sunt benefice afacerii”, a spus „Italianul”. Despre ce flori se vând mai bine, nu poate vorbi. „Toate. Avem mai multe tipuri de trandafiri. Avem azalee, frezii, orhidee, lalele si multe alte tipuri de flori”, a sustinut Francesco. De atâtia ani în Româina, a reusit sa învete limba si se descurca de minune cu florarii autohtoni. „Aducem si flori rare, dar numai pe comanda ferma. În ultimul timp se vând foarte bine florile la ghiveci. Avem o multitudine de astfel de flori”, a mentionat Francesco. Desi este cel mai ieftin depozit din Iasi, „Italianul” nu vrea sa vorbeasca despre preturi. „Încercam sa le mentinem cât mai jos. Nu le pot divulga pentru a nu strica afacerea florarilor”, a punctat acesta. Iar masinile parcate în fata depozitului par a-i da dreptate. Din trei flori vândute zilele acestea în Iasi, una provine de la Francesco „Italianul”.

Comentarii
Adauga un comentariu