Local

Un oraș întreg, lăsat fără camerele de luat vederi! „Dorel” a făcut prăpăd la volanul unei mașini încărcate cu lemne! A distrus tot sistemul de supraveghere video după ce a rupt cablurile! (Exclusiv)

Publicat: 03 nov. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Un oraș întreg lăsat fără camerele de luat vederi Dorel a făcut prăpăd la volanul unei mașini încărcate cu lemne A distrus tot sistemul de supraveghere video după ce a rupt cablurile Exclusiv
Un camion încărcat cu lemne

Un bărbat a fost obligat de judecători la plata unor despăgubiri către orașul Hârlău. Asta, după ce Vasile Năstasă a fost acuzat că a distrus rețeaua de camere de supraveghere din oraș. Suma pe care ieșeanul trebuie să o achite: aproape 9.000 de lei

„Dorel” de la Hârlău: un bărbat acuzat că a distrus sistemul de supraveghere video din oraș a fost obligat de judecători să achite despăgubiri. Totul a pornit de la un incident stupid. Șoferul a fost acuzat că a dat cu camionul peste rețeaua de fibră optică. Astfel, recent, magistrații din cadrul Judecătoriei Hârlău au admis acțiunea formulată de orașul Hârlău.

„Instanța respinge, ca nefondată, excepția lipsei calității procesuale active a reclamantului, invocată de pârât, prin întâmpinare. Admite acțiunea formulată de reclamantul orașul Hârlău, prin Serviciul Poliției Locale, în contradictoriu cu pârâtul Vasile Năstasă. Obligă pârâtul să îi plătească reclamantului suma de 8.869 de lei, reprezentând daune materiale, ca urmare a distrugerii sistemului de supraveghere video a orașului Hârlău”, au precizat judecătorii.

Sentința nu este definitivă, aceasta putând fi contestată.

Vasile Năstasă, acuzat că a distrus sistemul de supraveghere video al orașului Hârlău

Procesul dintre orașul Hârlău și Vasile Năstasă a început pe 27 septembrie 2019. Prin acțiunea înregistrată pe rolul instanței, orașul Hârlău – Serviciul de Poliție Locală l-a chemat în judecată pe șofer, solicitând obligarea acestuia la plata sumei de 8.869 de lei, reprezentând daune materiale cauzate prin incidentul rutier ce a avut loc pe 22 august 2019.

„În ziua respectivă, la ora 6:38, autoutilitara marca Scania, încărcată cu lemne, care se deplasa pe DN 58, la o intersecție, a agățat cu partea de sus a încărcăturii rețeaua infrastructurii de cablu FTP și fibră optică a sistemului de supraveghere video al orașului Hârlău, pe care l-a distrus, prin rupere. Unele dintre aceste fire au rămas agățate (prinse) de dispozitivul macara de încărcare a autoutilitarei. Agentul care se afla de serviciu la sediul Poliției Locale, unde este monitorizat sistemul de supraveghere video, a văzut incidentul, motiv pentru care s-a deplasat cu autoturismul de serviciu, a ajuns autoutilitara, a oprit-o și i-a explicat șoferului accidentul în care a fost implicat, arătându-i acestuia firele de cablu care erau încă agățate și atârnau de dispozitivul de încărcare al autoutilitarei”, au menționat reprezentanții orașului Hârlău.

„Nu mi-am dat seama…”

Cei de la Poliția Locală Hârlău au adăugat că șoferul a fost legitimat. Vasile Năstasă i-a spus agentului că a observat rețeaua de fire a sistemului video care traversau intersecția respectivă, dar nu a luat în considerare faptul că ar putea fi agățată cu încărcătura autoutilitarei și nici nu a văzut când aceasta a fost distrusă, cu toate că își asumă această distrugere. De asemenea, bărbatul i-a spus polițistului local că, după descărcarea lemnelor, va merge la sediul Poliției Locale Hârlău, pentru rezolvarea problemei în care a fost implicat, prin predarea poliței de asigurare a autoutilitarei.

După plecarea șoferului, a fost sesizat incidentul rutier Poliției Hârlău. Agenții au efectuat cercetări la fața locului, contactându-l pe șofer, căruia i-au pus în vedere să se prezinte la sediul Poliției Locale. Bărbatul le-a spus oamenilor legii că va merge la sediul Poliției Locale. Numai că nu s-a ținut de cuvânt! Mai mult, spun reprezentanții Poliției Locale Hârlău, Vasile Năstasă nu a mai răspuns nici la telefon. Din acest motiv, a fost solicitată o evaluare a pagubei produse în urma incidentului rutier. Astfel, pe 24 august 2019, un expert a mers la sediul Poliției Locale, unde a făcut constatarea și evaluarea distrugerii produse de „Dorel de la Hârlău”. Acesta a ajuns la concluzia că a fost înregistrată o pagubă de 7.453 de lei, fără TVA.

Șoferul a cerut respingerea acțiunii, cu toate că recunoscuse că a distrus sistemul de supraveghere video

De cealaltă parte, Vasile Năstasă a cerut în instanță respingerea cererii de chemare în judecată, ca nefondată și neîntemeiată. Bărbatul a invocat excepția netimbrării acțiunii în cuantum legal. De asemenea, el a invocat excepția lipsei calității procesuale active a Serviciului de Poliție Locală Hârlău, care nu are capacitate de folosință. În plus, acesta a invocat excepția lipsei calității sale procesuale pasive.

„Nu este menționat numele, prenumele și calitatea celui care reprezintă partea în proces. Primăria Hârlău trebuie să stea în proces prin primar, iar acțiunea trebuie formulată prin consilier juridic. Acțiunea, deși este semnată de primarul orașului Hârlău, este întocmită de șeful Serviciului de Poliție Locală, în dreptul numelui șefului serviciului apărând o semnătură despre care nu se știu dacă îi aparține acestuia, întrucât nu are depuse alte documente în susținere”, a subliniat Vasile Năstasă în fața judecătorilor.

El a adăugat că nu au fost efectuate măsurători pentru a se stabili cu exactitate dacă autoutilitara pe care o conducea era, într-adevăr, supraîncărcată. Acesta a mai susținut că, deși se precizează că el și-ar fi asumat această distrugere, solicită instanței să aibă în vedere că obiectul dosarului este acțiune în pretenții, distrugerea fiind cu totul altceva, nefiind probată în vreun fel. Mai mult, ieșeanul a arătat că nu s-a probat faptul că, în intersecția respectivă, ar fi existat vreun indicator cu limită de înălțime în momentul producerii incidentului rutier. De asemenea, el a mai susținut că, de fapt, el nu ar fi trebuit să fie chemat în judecată, ci firma de asigurări. Totodată, bărbatul a afirmat că suma solicitată este foarte mare și că nu se justifică. Totuși, judecătorii au admis acțiunea formulată de orașul Hârlău.

Adauga un comentariu