Arheologie

Un oras necunoscut a fost descoperit, sub ruine, in Israel

Publicat: 25 oct. 2013
3
Sub ruinele vechiului oras Gezer, din Israel, s-a mai descoperit o asezare, necunoscuta pana acum. Este vorba despre un oras canaanit din perioada pre-Solomon, de existenta caruia nu se stia pana acum.
Aici au fost descoperite vase de ceramica, un sigiliu si un scarabeu de dimensiuni mari, impreuna cu cartusul regelui Amenhotep al III-lea, ce atesta existenta acestui oras din regatul lui Israel, potrivit Haaretz.
Artefactele, care au fost gasite in aceasta vara in vechiul oras Geizer, situat de-a lungul vechii rute strategice de coasta dintre Egipt si Mesopotamia, dateaza din epoca tarzie a bronzului, secolul al XIV-lea i.Hr.
Primele semne ale acestui oras necunoscut au fost descoperite de dr. Steven Ortiz, de la Institutul Tandy de Arheologie, si de dr. Samuel Wolff, de la Autoritatea pentru Antichitati din Israel.
Ei cred ca orasul ascuns a fost distrus in timpul domniei celei de-a 18-a dinastii egiptene asupra sudului Levantului, iar noul oras Geizer a fost construit in partea de sus a acestuia.
Cadou de nunta pentru Solomon
Amenhotep al III-lea a fost tatal faraonului Akhenaton si bunicul lui Tutankhamon, al carui fabulos mormant a fost descoperit de Howard Carter si de Lordul Carnarvon in anul 1922.
In jurul anului 1.400 i.Hr., Gezer, care era capitala regiunii, a ars din temelii. Locuitorii din Geizer au fost canaaniti, dar artefactele gasite indica legaturi stranse cu Egiptul.
Gezer se afla intre Tel Aviv si Ierusalim, iar echipa de arheologi care a efectuat sapaturile a fost formata din 80 de persoane, arheologi si studenti din Statele Unite, Israel, Autoritatea Palestiniana, Rusia, Coreea de Sud si Hong Kong.
Potrivit relatarile biblice, Gezer a fost cucerit de catre un faraon egiptean, iar mai tarziu a fost dat lui Solomon drept cadou de nunta, cand regele israelit s-a casatorit cu fiica faraonului.Adauga un comentariu