News Flash:

Un pahar de vin zilnic - prieten sau dusman?

6 Noiembrie 2006
1341 Vizualizari | 0 Comentarii
• Parerile medicilor de diferite specialitati sunt impartite in privinta consumului zilnic a unui pahar de vin • De exemplu, medici gastroenterologi considera ca alcoolul trebuie consumat doar la ocazii speciale • "Daca se consuma zilnic o doza de alcool, timp de sase luni, deja apar consecintele toxice asupra ficatului", a declarat prof. dr. Gheorghe Balan • Ficatul, un organ de importanta vitala, are cel mai mult de suferit de pe urma consumului de alcool


Parerile medicilor privind consumul zilnic al unui pahar de vin sunt impartite. Cardiologii nu neaga faptul ca 150 de mililitri de vin consumat zilnic este benefic pentru sanatate, dar se indoiesc de faptul ca aceasta doza va fi respectata de majoritatea populatie. Pe de alta parte, medicii gastroenterologi sunt de parere ca vinul este un factor de stimulare a secretiilor digestive, dar este mai bine ca alcoolul sa fie consumat, in cantitati moderate, doar la ocazii speciale. Conform celor declarate de prof. dr. Gheorghe Balan, de la Institutul de Gastroenterologie si Hepatologie, 150 de mililitri de vin contin 120 de calorii, ceea ce inseamna renuntarea la un ou si jumatate. "Vinul este un aliment suplimentar. Un pahar de vin, de 150 de mililitri, de zece grade Celsius, este echivalentul caloric al unui ou si jumatate. Asta inseamna sa renunti la portia de ou. Vinul este un factor de stimulare a secretiilor digestive. De-a lungul anilor s-au efectuat studii foarte mari privind proprietatile vinului asupra organismului. Daca se consuma zilnic o doza de alcool, timp de sase luni, deja apar consecintele toxice asupra ficatului. Este bine ca alcoolul sa-l bem cat mai rar, la ocazii speciale. Nu cred ca multe persoane ar consuma zilnic doar un pahar de vin, pentru ca de la un pahar se va ajunge foarte repede la doze din ce in ce mai mari", a declarat prof. dr. Gheorghe Balan.

Distrugerea ficatului

Ficatul reprezinta un organ de importanta vitala si este ca un laborator care apara sanatatea. Acesta sufera din cauza alcoolului si imbolnavirile produse din aceasta cauza pot produce moartea oricarui consumator de bauturi alcoolice. Conform celor declarate de medicii specialisti, in 24 de ore, ficatul poate metaboliza aproximativ o suta de mililitri de alcool. Medicii de specialitate au observat ca in 80-90 la suta din cazuri, alcoolul este oxidat in ficat si numai o foarte mica parte se elimina prin aerul expirat si urina. Mortalitatea prin ciroza hepatica scade paralel cu reducerea semnificativa a consumului de alcool. De asemenea, renuntarea la alcool creste destul de mult rata de supravietuire a persoanelor diagnosticate cu ciroza comparativ cu cei care continua sa bea. "Nu neg ca un pahar de vin baut zilnic ar fi benefic pentru sanatate, ceea ce a fost demonstrat de studii de specialitate, mai ales cele franceze. La unii pacienti, daca le spui sa bea zilnic un pahar de vin, ei beau un litru. Populatia nu intelege rolul acestei doze de 150 de mililitri de vin pe care ar putea sa o bea zilnic fara a aparea probleme de sanatate. Majoritatea populatiei bea mult si prost", a declarat prof. dr. Grigore Tinica, directorul Centrului de Cardiologie. Sistarea consumului de alcool este benefica pentru sanatate in oricare dintre stadiile bolii. Medicii au declarat ca ficatul unui alcoolic poate dezvolta uneori cancer. Leziunile hepatice nu depind de felul bauturii, ci de continutul acesteia in alcool. Consumul zilnic de alcool in cantitati mari este mult mai periculos decat cel ocazional, deoarece nu ofera ficatului timpul necesar pentru refacere.



distrugerea ficatului
Distribuie:  
Incarc...

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1465 (s) | 24 queries | Mysql time :0.019788 (s)

loading...