Mama si copilul

Un parinte are in medie 32 de minute pentru sine in fiecare zi

Publicat: 13 mai 2019

Daca ai un loc de munca la care mergi de la 9 la 5, cunosti acel sentiment de bucurie pe care il simti cand stii ca urmeaza o vacanta sau un weekend. Asta doar daca nu esti parinte.

In acest caz, este vorba doar despre o alta zi obisnuita pentru tine. Un sondaj din Statele Unite sustine ceea ce organismul obosit si privat de somn al parintilor stie deja: un parinte are in medie timp doar 32 de minute pentru sine in fiecare zi. 

Studiul, care a analizat viata de zi cu zi a 2.000 de mame si tati, a constat ca parintii au petrecut in medie 18 ore pe saptamana avand grija de copii. Aproximativ 24% dintre respondenti au declarat ca petrec mai mult de 30 de ore pe saptamana avand grija de copiii lor, pe langa alte responsabilitati pe care le au. 32% dintre parinti au spus ca lucreaza pana la ora 20:00 in fiecare zi. Daca aduni aceste ore, nu este de mirare ca ramane foarte putin timp pentru propria persoana. Din aceasta cauza, multi respondenti ai sondajului au recunoscut ca uneori se ascund de proprii lor copii pentru a avea putin timp pentru sine, noteaza eva.ro.

Expertii scot in evidenta importanta ingrijirii personale, spunand ca eliminarea acestui obicei din rutina parintilor ar putea duce la o stare de epuizare. Intr-un alt studiu realizat de cercetatorii belgieni, 12% dintre cei peste 2.000 de parinti chestionati au suferit de expuizare parentala la nivel inalt, caracterizata prin oboseala, detasare emotionala si ineficacitate.

Cand ajungi in aceasta etapa, este incredibil de usor sa iti pierzi cumpatul si sa iti versi frustrarile pe altcineva, cum ar fi partenerul sau copilul. Dar probabil ca stii acest lucru deja. Dupa cum au demonstrat specialistii, grija de sine nu este un lux, ci o necesitate a parintilor. Iar pe masura ce apar din ce in ce mai multe constatari ca timpul fiecari persoane pentru a se relaxa si pentru a-si reincarca bateriile este tot mai limitat, timpul dedicat propriei persoane devine din ce in ce mai important. E.R.loading...

Adauga un comentariu