Eveniment-Social

Un popor resemnat, intr-o tara resemnata

Publicat: 10 feb. 2009
1

• …Daca un sportiv maghiar ar fi fost ucis in Romania, credeti ca romanii ar iesi in strada, sa aprinda lumanari, sa planga pentru aceasta drama? Nu, nu am fi iesit in strada, nu ne-am fi revoltat, poate am fi privit cu compasiune aceasta drama, ne-am fi uitat la televizor si ne-am fi vazut fiecare de treaba noastra…

Emotionante imagini la Veszprem, acolo unde s-a consumat una din marile tragedii ale sportului romanesc. Handbalistul Marian Cozma a fost ucis intr-un club, injunghiat fiind cu trei lovituri de cutit. Duminica, toata ziua, sute de maghiari au iesit in strada si au aprins lumanari la locul tragediei.

Nu unul, nu doi, ci sute de oameni plangeau in hohote ca Marian Cozma, un roman care muncea in Ungaria, a fost omorat. In sala din Vezsprem, 2500 de unguri au venit cu cate o floare in memoria unui jucator care a dat totul pe teren pentru ca echipa orasului lor sa castige Cupa Cupelor in urma cu doi ani. Mai mult decat atat, alti oameni din Szeged si Gyor, orase cu centre handbalistice foarte puternice, au iesit in strada in semn de compasiune pentru familia lui Marian Cozma. Pentru cei care nu stiu, fac precizarea ca intre echipele din Veszprem si Szeged este o rivalitate uriasa, gen Dinamo – Steaua in Romania. Nici aceasta rivalitate si nici faptul ca Marian Cozma era roman nu au contat pentru acesti oameni care s-au constituit intr-un pansament urias pentru sufletul parjolit al familiei lui Pasarila, asa cum era cunoscut handbalistul care in acest an ar fi implinit 27 de ani. Durerea familiei lui Marian nu poate fi stearsa de nimeni, dar cat de simplu a fost pentru niste straini sa ne dea tuturor o lectie amara. Haideti sa facem un exercitiu de imaginatie. Daca un sportiv maghiar ar fi fost ucis in Romania, credeti ca romanii ar iesi in strada, sa aprinda lumanari, sa planga pentru aceasta drama? Raspunsul il stim cu totii… Nu, nu am fi iesit in strada, nu ne-am fi revoltat… poate am fi privit cu compasiune aceasta drama, ne-am fi uitat la televizor si ne-am fi vazut fiecare de treaba noastra… Resemnati in neputinta noastra, in rutina de zi cu zi… S-a mai intamplat un lucru care m-a marcat in aceste zile: presa internationala a speculat faptul ca tatal lui Ivan Pesici, colegul lui Marian Cozma, victima si el a incidentului de sambata noapte, ar fi luptator in trupele sarbesti de gherila ale dizidentului Arkan si ar fi trimis deja un comando sa-i caute pe agresori… Nu spun ca el procedeaza corect, poate ca institutiile statului trebuie sa-si faca datoria, nu incit la violenta si nici macar nu sunt un fan al sarbilor… dar iata ca sarbii ne mai dau o lectie de demnitate… In tot acest timp, noi ce facem? Nu, nu am avut curajul sa ripostam, nu ne-am revoltat… am privit cu compasiune aceasta drama, ne-am uitat la televizor si ne-am vazut fiecare de treaba noastra… a, nu inainte de a ne plange singuri de mila… si uite asa, prizonieri in aceasta resemnare blestemata, ne miram de ce nimeni nu ne mai respecta… pentru ca suntem atat de ocupati sa ne resemnam si sa ne plangem singuri de mila, incat am uitat sa ne mai castigam respectul!

Comentarii
Adauga un comentariu