Actualitate

Un posibil razboi la 200 km de Iasi

Publicat: 03 ian. 2009

Mai multe regiuni din lume pot deveni scena unor conflicte, printre care Nagorno Karabah, din Azerbaidjan, si Transnistria, din Republica Moldova, aflata la circa 200 km de Iasi, potrivit unui editorial aparut ieri in editia electronica a cotidianului britanic The Times, preluat de Agentia Mediafax. Transnistria, teritoriu din Republica Moldova, cu o populatie majoritar rusa, este o regiune a traficului, coruptiei si crimei organizate.

Dupa destramarea Uniunii Sovietice, regiunea si-a proclamat independenta de Republica Moldova, provocand un conflict in zona. Un armistitiu a fost semnat in 1992. Noi confruntari pot provoca insa in aceasta regiune o disputa mai extinsa intre Rusia si vecinii sai. In Balcani ar putea avea loc de asemenea noi conflicte. Sarbii din Kosovo nu accepta independenta acestui teritoriu, si ar putea provoca violente.

De asemenea, o alta posibila zona de conflict este Nagorno Karabah, locuit in majoritate de etnici armeni, care se afla in Azerbaidjan. In 1988, adunarea locala a aprobat o rezolutie pentru unificarea teritoriului cu Armenia. Violenta impotriva azerilor locali a generat un masacru al armenilor in orasul Azer Sumgait. Conflictul s-a intensificat, iar in 1991 Azerbaidjanul a ocupat cea mai mare parte a teritoriului. Armenii au lansat o contraofensiva si pana in 1994 au recastigat controlul asupra enclavei. Circa 600.000 de refugiati azeri au parasit teritoriul. Un armistitiu mediat de Rusia a fost incheiat in 1994. Putine lucruri s-au schimbat de atunci, conform publicatiei.loading...

Comentarii
Adauga un comentariu