Actualitate

Un preot din Iasi amenajeaza o parcare in centrul Iasului! Ce nu face Primaria, fac privatii. Curtea bisericii va fi umpluta cu masini – FOTO

Publicat: 19 mai 2019

@ Parcarea unei biserici din centrul Iasului va ajunge la o capacitate de 30 de locuri @ In trecut, parohul a incercat sa inchirieze locurile, dar a renuntat pe parcurs la idee @ Locurile vor fi folosite exclusiv de enoriasi @ "Este un proiect inceput in 2008. Parcarea este destinata enoriasilor. Este terenul privat al bisericii. Exista autorizatie pentru aceasta lucrare. Duminica lucrez pentru biserica, nu pentru ziare", a spus Viorel Sava, preotul paroh al bisericii "Sf. Ioan Botezatorul" @ Un fost deputat cheltuie 100.000 euro pentru amenajarea unei parcari cu o capacitate de 65 de locuri

In timp ce municipalitatea ieseana nu reuseste sa asigure noi locuri de parcare in municipiul Iasi, preotul paroh al bisericii "Sf. Ioan Botezatorul" a luat decizia de a extinde numarul locurilor din curtea lacasului de cult. In baza autorizatiei emise de municipalitate inca de anul trecut, lucrarile au fost demarate recent, realizandu-se si organizarea de santier. Parcarea va fi destinata exclusiv enoriasilor care participa la slujbele duminicale.

"Este un proiect inceput in 2008. Parcarea este destinata enoriasilor. Este terenul privat al bisericii. Exista autorizatie pentru aceasta lucrare. Duminica lucrez pentru biserica, nu pentru ziare", a spus Viorel Sava, preotul paroh al bisericii.

Acesta a refuzat sa ofere informatii despre valoarea totala a investitiei. Conform autorizatiei de construire, parcarea existenta, formata din 10 locuri, va fi marita la o capacitate de 30 locuri, cu acces din strada Theodor Burada, aflata la intersectia cu strada I.C. Bratianu. Edilii au conditionat proiectul. Astfel, preotul trebuie sa intervina foarte putin asupra spatiului verde. In total, parcarea va avea o suprafata de 674 metri patrati, din care 472 metri patrati reprezinta pavaj, iar 202 metri patrati vor fi destinati spatiului verde. Lucrarea ar urma sa fie finalizata pana pe data de 4 martie 2020. Preotul a apelat la serviciile firmei de constructii Prestarea SRL. Firma este condusa de catre Constantin Nechifor.

Conform ultimelor date financiare, societatea a inregistrat o cifra de afaceri de 17 milioane lei, profit de 457.350 lei, datorii de 8,7 milioane lei, cu un numar de 73 de angajati. La un moment dat, preotul Viorel Sava s-a gandit ca ar putea face o mica afacere din parcarea bisericii. A afisat un anunt prin care doritorii erau informati ca pot inchiria locurile de parcare in timpul saptamanii. Ulterior, preotul a renuntat la afacere.

Vezi si: Patroana unui restaurant celebru din Iasi, la marginea prapastiei! Cu ajutorul judecatorilor a reusit sa blocheze vanzarea. Totul a inceput de la datorii enorme

Parcare privata si pe strada Arcu

Totodata, a fost demarata alta initiativa privata legata de amenajarea unei parcari. Pe o suprafata de teren de 1.600 metri patrati, situata la intersectia strazilor Arcu – Gandu, fostul deputat Constantin Adascalitei a inceput construirea unei parcari cu o capacitate de 65 de locuri. Pentru aceasta amenajare, Constantin Adascalitei va cheltui aproximativ 100.000 euro. A stabilit si tariful pentru o ora de parcare: 3 lei.

Tinand cont de faptul ca zona centrala sufera cumplit din cauza lipsei locurilor de parcare, afacerea este profitabila pe termen lung. In cativa ani, cheltuielile pot fi amortizate. Anul trecut, municipalitatea ieseana a inregistrat din parcari venituri de 4.333.829 lei, aproape 1 milion de euro. Cea mai mare suma a fost generata de parcarile de resedinta, care au atras de la ieseni suma de 2.557.186 lei.

Si persoanele juridice au avut un aport important, acestea platind pentru locurile de parcare din fata firmelor suma de 1.038.555 lei. In schimb, rezultatele sunt destul de slabe in ceea ce priveste randamentul parcarilor publice cu plata. In vistieria municipalitatii a fost virata suma de 738.088 lei, cu 133.000 lei mai mult fata de anul precedent.

Vezi si: Exclusiv! Tupeu de borfas! Motelul Bucium functioneaza fara autorizatie de patru ani. Vasile Puscasu: "Ma luati la intrebari pe mine?" – FOTO, VIDEO

In acest moment, Primaria Iasi are in administrare 5.775 locuri de parcare de resedinta inchiriate, 385 locuri de parcare acordate gratuit persoanelor cu dizabilitati si aproape 400 locuri de parcare cu taxa.
Comentarii
 • Draga popa Savu,daca erai omul lui Dumnezeu,amenajai un parc, unde enoriasii sa se reculeaga.Asa, lacom cum pari a fi,te-ai gandit sa scoti profit din…asfalt.Enoriasii tai stau in zona si vin pe jos.Clopotele nu le mai tragi duminica, sa nu deranjezi ateii.Oare ce mai urmeaza?S a inchiriezi lacasul pentru concerte?

  • De ce sa tragi clopotul sa deranjezi o mulțime de oameni? Sunt oameni care fac ture de noapte, copii mici, aceștia nu au voie sa doarmă?

  • Este un lucru bun, deși acolo, Primăria trebuia să-și tragă partea de caimac în vederea lărgirii străzii Arcului în zona intersecției.
   Deranjant va fi momentul în care, pietonii ce vor urca dinspre Gară, se vor trezi cu gazele de eșapament emise de tigăile ”afaceriștilor” din județ care vor veni la Registrul comerțului. Asta pentru că, diferența de nivel între platforma parcării și trotuar este de cca 1,8 m în partea dinspre Gară. OBLIGATORIU, pe părțile laterale dinspre trotuar, trebuiesc plantate garduri vii dublate de panouri de protecție fonică și antipoluare.
   Va veni, cu siguranță, și momentul în care, un conducător auto va plonja, în timpul manevrelor de parcare, pe trotuarul aflat în imediata vecinătate, deoarece bordurile sunt foarte joase și nu sunt montați parapeți de protecție.

 • Bravo lor! Initiativa privata in domeniul locurilor de parcare trebuie sustinuta si create facilitati celor ce investesc in locuri de parcare, bineinteles respectand conditiile de mediu. As inchiria cu mare drag un loc in curtea bisericii, nu stiu de ce blameaza oamenii aceasta initiativa. Si intretinerea unei biserici costa si nu putin, si lipsa locurilor de parcare la slujba ii indeparteaza pe enoriasi. Daca se poate elibera o strada prin parcarea in curtea unei biserici – care e problema?

  • Spune clar în articol că se va interveni foarte puțin asupra spațiului verde… Daca ai merge la biserică ai vedea exact și ce lucrare se face. Când stai acasă și vezi ce scrie la fițuică, e ușor să fii postac. As vrea sa te vad că mergi acolo la o cununie religioasa cu tot alaiul după tine și n-ai unde sa parchezi mașinile. Daca se face, de ce se face; daca nu se face, de ce nu se face. Cine naiba va mai înțelege?

 • E primul caz cand vad ca si preotii platesc impozite si TVA pt lucrari, amenajari, proiecte. Este bine, de ce sa nu faca astfel de lucrari? Va veni vremea cand bisericile si pastorii lor vor trebui sa se descurce singuri. Bravo!
  Pentru ei care contesta diferite aspecte legate de spatiul verde, amenajari, profit si altele, le dau un raspuns pertinent: popii astia-s gospodari si daca au reusit in anii din urma sa faca atatea, de ce sunteti geleosi pe ei? la spitale nu aveti manageri? La scoli nu aveti directori si administratori? Mergeti un pic mai la deal si vedeti ce spatiu are UMF-ul lasat gol, dejeaba! Arde gazul acolo ca asa voia Carol Stanciu si nu mai stiu ce rectori. Care acuma ii doare-n rect !

 • Mortii tai de janghina, un parc public n-ai putea face, dar parcare privata sa iasa cascaval extra pe langa cat mai **** de la bugetul de stat poti!

 • Cum. Domnilor la popa ii da sa facă pe 430 cam 30 locuri de parcare, fără spațiu verde, fără plângeri din partea vecinilor? Ce dacă e privat, legea nu e pt toți? Cum dai autorizare pentru 90%din teren? Pai lui Adascalitei CARECE AFACEREA, el face pe ATENȚIE, pe 1600 m2 DOAR, 63 locuri parcare!!! Pai restul terenului pentru CE CONSTRUCȚIE E ATAMAT, alooo Chirică? Dar construcția de pe terenul lui Adascalitei a plătit-o el, DEMOLAREA, sau Primăria? Ca Primăria a demolat acolo., cu ce fonduri? Tot sa faci afaceri cu CHIRICĂ!

 • De unde drecu are popa proprietate pe teren? Sigur a fost a primăriei și l-a dat cu folosință BISERICA, nu drecu parcare, auzi pentru enoriași? Dar de unde vin aia de le trebuie mașina, din RAI? O golănie, nu se mai satura de bani! Un parc pt copiii enoriașilor nu aducea bani??? Ca de porc poți fi, cat de avar după bani mai BOR, asa are sa ajungă lumea sa va urască, tot de la voi pleacă tot, tot voi le face oamenilor greață!!! Ecologiștii, se inchina

Adauga un comentariu