Local

Un preot intreprinzator a fost alungat din sanul lui Avraam

Publicat: 03 sept. 2013
1

@ Afacerea pe care a pus-o pe roate a dat faliment @ „Parintele” nu a putut scapa de datoriile la banca @ Proiectul finantat cu bani europeni i-a adus pierzania @ Averea preotului este scoasa la vanzare

Era cunoscut printre sateni ca fiind slujitorul Domnului, dar si prosper om de afaceri. A inceput cu 20 de hectare de teren in Visan, primite mostenire. A mai luat in arenda alte 40 de hectare, hotarat sa puna bazele unei podgorii adevarate. A gasit si nume potrivit pentru vinurile sale: Gramma. Dar nu a putut sa prevada esecul. Preotul Gabriel Olteanu, patronul de la „Casa Olteanu„, a ajuns la mila executorilor judecatoresti.

A fost pe val, dar s-a inecat subit

In 2005, a fost infiintata firma „Casa Olteanu”. Preotul din Visan a luat decizia de a ridica aici si o fabrica pentru imbuteliat vinurile produse in podgoria sa. In 2006, a accesat fonduri europene SAPARD in valoare de 500.000 de euro si, alaturi de credite bancare, a construit o crama pe care a utilat-o modern. Cu aproape 1,3 milioane de euro, familia preotului din Visan a pus bazele unei afaceri care trebuia sa adune venituri de peste 1 milion de euro anual. Ascensiunea Casei Olteanu a fost una frumoasa, societatea punand accentul pe calitate. Dar criza economica a lovit si producatorii din domeniu. Pretul destul de ridicat al vinurilor Gramma i-a adus numai necazuri preotului din Visan. In anul 2010, conform datelor de pe site-ul Ministerului de Finante, Casa Olteanu avea o cifra de afaceri de 240.000 de lei. Profitul firmei era de doar 5.300 de lei, in timp ce datoriile cumulate ajunsesera la 3,3 milioane de lei. Afacerea a inceput sa scartie, asa ca Gabriel Olteanu a solicitat intrarea in insolventa. Imediat, creditorii s-au napustit peste averea familiei.

Averea scoasa la mezat

La sfarsitul anului trecut, BCR a reusit sa obtina incuviintarea judecatorilor de a executa silit averea familiei Olteanu. Dupa identificarea terenurilor aceasteia, executorii judecatoresti au trecut la evaluarea lor. Astfel, 4 parcele, in suprafata totala de peste 9 hectare, sunt scoase la licitatie. Terenurile se afla in extravilanul localitatii Barnova si au destinatia vie. Pentru recuperarea datoriei de 3,58 milioane de lei, banca a cerut vanzarea bunurilor cu un pret de pornire de 2,16 milioane de lei, care reprezinta 75 la suta din valoarea stabilita de evaluator. La suma datorata bancii se mai adauga alte 55.000 de lei cheltuieli de judecata. Daca nu se va reusi vanzarea terenurilor la licitatia din 2 octombrie, banca se poate indrepta spre averea proprie a familiei preotului din Visan.

Adauga un comentariu