National

Un primar irlandez, despre vizita din Romania: „M-am simtit ca un idiot !”

Publicat: 27 aug. 2016
1

Primarul orasului Kilkenny, Andrew McGuinness, a vizitat Becleanul la Zilele Orasului si a participat la Festivalul Celtic in calitate de invitat special.

Impresionat de ceea ce a vazut in orasul de pe Somes, din judetul Bistrita-Nasaud, dar si in imprejurimi, barbatul in varsta de 35 de ani a scris un editorial despre calatoria sa in Romania. Marturisirile sale despre Transilvania au venit la cateva luni dupa vizita sa si au aparut in editia din aceasta saptamana a publicatiei „Kilkenny People”, unul dintre cele mai cunoscute ziare din zona de sud-est a Irlandei.

Citeste si Cinci motive pentru a vizita Romania in 2016

„La trei zile dupa ce mi-am incheiat mandatul de primar al orasului Kilkenny am acceptat invitatia de a calatori in Romania pentru a lua parte, in calitate de muzician la Festivalul Celtic, din orasul Beclean, situat in Transilvania. Nu am fost niciodata inainte in Romania, nu am stiut nimic despre zona respectiva sau despre festival si nu stiam la ce sa ma astept, dar am sarit imediat in aceasta mini-aventura stiind ca sunt pe maini sigure cu Ovidiu Filip, sau Philly cum ii spunem noi toti in Kilkenny”, scrie Andrew McGuinness in introducerea sa.

Mai departe in editorialul sau, Andrew McGuinnes sustine ca apropiatii sai au ramas socati sa afle ca va vizita Romania, cu totii spunandu-i ca nu este „prea sigur” fiind o „zona de razboi”. El s-a bazat totusi pe increderea prietenilor sai: Ovidiu Filip si a consilierului local Bogdan Rusu, pe care spera sa-l vada primar intr-o buna zi.

Citeste si Printul Charles: Transilvania detine cheia salvarii planetei

„Exista o prejudecata generala despre Romania, bazata pe ideea gresita ca peste tot sunt tigani care cersesc pe strada, inconjurati de blocuri comuniste, depravare si saracie. Acest lucru este pur si simplu neadevarat, fiind o teribila nedreptate care li se face romanilor care traiesc si muncesc aici in Kilkenny si care sunt foarte mandri de locurile lor de origine. Da, intr-adevar exista cersetori pe strada, dar nu mai multi decat avem si noi si da, exista cateva cladiri urate, la fel ca si peste tot in lume. Insa acele cladiri sunt inconjurate de cladiri create cu cea mai fina arhitectura, care scot in evidenta elemente ale Romanticismului si ale Neo-clasicului.

Cand te uiti dincolo de cladiri si vezi ca orasele sunt inconjurate de peisaje care iti taie rasuflarea, campuri verzi si lanturi muntoase impresionante, pe care nu ai cum sa le observi la prima vedere, realizezi ca Romania pe care ti-o imaginai, locul despre care aveai anumite rezerve inainte de a ajunge aici, nu este deloc acela pe care ti l-ai inchipuit.

Citeste si Povestea unui castel din Romania in presa britanica: BBC il considera desprins din „basmele cu zane” – FOTO

In opinia mea, ce crede majoritatea de aici despre Romania subliniaza ignoranta umana la cel mai jos nivel. Judecam prea devreme si credem povestile negative mult mai repede decat acelea pozitive. (…) M-am simtit ca un idiot fiindca am crezut ce e mai rau. Romania este de fapt o tara minunata, plina de istorie, cultura, mancare gustoasa si vreme buna. Dar, cel mai important, are cei mai prietenosi oameni pe care i-am cunoscut. Nu mi-ar ajunge cuvintele de bine sa exprim ceea ce simt fata de toti oamenii pe care i-am cunoscut la Beclean”, a mai adaugat irlandezul McGuinness.

Citeste si Inca o vedeta care viziteaza Romania si o lauda asa cum face si Printul Charles

Adauga un comentariu