Local

Un primar pentru Belcesti

Publicat: 07 mai 2000

Comuna Belcesti este cea mai mare comuna din judetul Iasi. Constituita din opt sate – Ciorani, Liteni, Munteni, Rusi, Satu-Nou, Tansa, Ulmi si Valeni – localitatea are peste 13.000 de suflete. Desi odinioara proiectele de sistematizare a teritoriului prevedeau transformarea localitatii intr-un nou centru urban al judetului Iasi, cu o populatie de peste 25.000 de locuitori, astazi, Belcestiul – e adevarat, fara sa se zbata in saracie – impartaseste soarta marilor comune din Moldova. Prinsa intre efectele unei economii aflate intr-o perpetua tranzitie si dorintele oamenilor de a o duce mai bine, comuna Belcesti incearca sa iasa din anonimatul ultimilor zece ani. Conditii ar fi. Localitatea se poate lauda cu un potential agricol deosebit, bine reprezentat de fondul funciar care cuprinde pamant arabil, pasuni si fanete, vii si livezi. Celebre in zona sunt si iazurile. Odata cu desfiintarea fostelor CAP-uri, oamenii au cautat sa suplineasca lipsa marilor suprafete de pamant, mai usor de muncit, dar prost muncite, prin apelul la mecanismele, mai dure, dar poate tocmai de aceea mai lucrative, ale economiei de piata. Unele semne au inceput sa se vada.
Din 1996, primarul comunei Belcesti este Constantin Ciobanita. De profesie inginer zootehnist, Ciobanita (43 de ani) este casatorit si are trei copii. A candidat din partea Partidului Democrat. Pentru ca la lucrurile bune pe care le-a facut pana acum pentru Belcesti vrea sa adauge, in continuare, altele, actualul primar s-a hotarat sa intre pentru a doua oara in competitia electorala vizand ocuparea fotoliului de primar.
„In aceasta legislatura, care tocmai se incheie, m-am implicat, cu spijinul cetatenilor din Belcesti, intr-o diversitate de probleme, cu care s-a confruntat, in acesti ultimi patru ani, administratia locala”, a declarat Constantin Ciobanita, trecand apoi in revista principalele obiective ce s-au realizat in comuna.

Schimbari pozitive in administratia locala

Bilantul primarului din Belcesti este unul pozitiv. Astfel, in domeniul administrativ, Ciobanita se poate lauda cu o multime de reusite. Sediul primariei si curtea acesteia au suferit reparatii capitale, capatand un aspect propice lucrului cu oamenii. S-a introdus iluminatul public in centrul comunei si in satele componente. A fost montata o centrala Alcatel si s-a procedat la telefonizarea integrala a comunei. S-a asfaltat strada din centrul comunei si s-a betonat un tronson de 4 km din drumul judetean Belcesti- Podu Iloaiei. Conform Ordonantei 19 si a Legii 114, a fost construit un bloc de locuinte cu 12 apartamente, dotat, la parter, cu spatii comerciale. De asemenea, s-a infiintat si un centru administrativ financiar. Nu in ultimul rand, s-a realizat planul urbanistic general al comunei (PUG-Belcesti), lucrare de stricta necesitate in cadrul administratiei locale. Pentru viitorul foarte apropiat, s-au definitivat deja studiile de fezabilitate in vederea extinderii retelei apa-canal si pentru aductiunea de gaz metan.
In ceea ce priveste sectorul economic, politica primarului s-a dorit a veni in intampinarea initiativei private. Drept urmare, s-au privatizat intreprinderile Agromec, Comcereal si Pescaris. A fost constituita o societate mixta – Ital Prod – de crestere a porcinelor, care, dupa efortul de modernizare, va intra zilele acestea in exploatare. La inceput, populatia porcina va fi ceva mai putin numeroasa, dar in timp, efectivele vor fi completate. Nu este de neglijat aspectul ca toate aceste investitii au creat si mai ales vor crea noi locuri de munca pentru oamenii din zona. Mai mult, Ciobanita a sustinut si sprijinit infiintarea unor societati private cu activitati comerciale, de productie si prestatoare de servicii. La fel, au fost create mai multe unitati de exploatare agricola, exemplul societatii IVIS Tansa fiind concludent.
Nici chestiunile mai delicate nu au fost ocolite. „De cand sunt in fruntea administratiei locale, am urmarit indeaproape aplicarea Legii 18 din 1991 completata de Legea 169 din 1997 si pot spune ca nu am avut probleme deosebite. Mai degraba ma confrunt cu problemele legate de saracie. Nu suntem o comunitate bogata iar unii oameni si-au pierdut busola si sunt cam dezorientati. De aceea, am sprijinit cat am putut categoriile defavorizate de concetateni, prin ajutoare materiale si banesti”, a afirmat Constantin Ciobanita.

Sapte biserici pentru belcesteni

Concomitent, primarul din Belcesti a intarit relatiile dintre administratia locala si celelalte institutii de pe raza comunei. Pentru ca in comuna sunt nu mai putin de sase biserici ortodoxe dar – lucru destul de rar in aceasta regiune – si una catolica, a fost acordata o importanta deosebita colaborarii cu biserica. In perioada 1996-2000 au fost reparate capital si s-au sfintit trei biserici ortodoxe (Satu-Nou, Ciorani si Munteni) si s-au pus pietrele de temelie bisericilor din satele Rusi si Valeni. De asemenea, au fost continuate lucrarile de constructie la biserica catolica din Satu-Nou. Interesant si sugestiv este si faptul ca, datorita numarului mare de enoriasi, in comuna s-a infiintat un centru ecumenic de asistenta sociala sub patronajul Mitropoliei Moldovei si Bucovinei.
La fel de importante au fost considerate relatiile cu scoala. De aceea, s-au investit sume importante in reabilitarea scolii din Liteni si s-au realizat reparatii capitale la unitatile scolare din Tansa si Munteni, iar in perspectiva si la scoala din Ulmi. Dupa parerea lui Ciobanita, in ultimii patru ani, datorita atentiei acordate institutiilor de invatamant, activitatea scolara a decurs normal. In acelasi timp, primarul a sprijinit, prin dotarea cu tehnica, centrul medical din comuna.
Sub auspicii bune s-a derulat si colaborarea cu fortele de ordine. Politia si paza obsteasca si-au indeplinit misiunea, astfel incat linistea publica este asigurata in mod constant in cadrul comunei.
„In momentul de fata, cu eforturi sustinute si intelegere din partea institutiilor tutelare, consiliul judetean, prefectura, directiile de specialitate, la nivelul intregii comune se vor desfasura lucrari de modernizare si de pietruire a drumurilor din Belcesti si, mai ales, din satele Ulmi, Liteni si Munteni. De asemenea, se va repara podul de peste Bahlui din satul Rusi si un podet tot de pe raza satului Rusi”, a afirmat Ciobanita.

Proiecte pentru viitor

De fapt, primarul comunei Belcesti are in continuare planuri mari. Se doreste extinderea retelei electrice in zonele tinere din Liteni (sat cu o natalitate extrem de ridicata) si in Satul-Nou. Apoi, extinderea retelei de apa si continuarea modernizarii drumurilor intercomunale. Se va investi si in reteaua de gaz metan. Se are in vedere, de asemenea, construirea unei sali de sport si acordarea unei atentii sporite dezvoltarii si mai ales inmultirii activitatilor sportive, atat la nivelul elevilor cat si al intregii localitati.
Tot in aceasta perioada, primarul Constantin Ciobanita este in tratative avansate cu Federal Coop Iasi pentru preluarea de catre primarie a magazinului universal, care printr-o reparatie capitala sa fie transformat intr-o deosebit de necesara casa de cultura. S-a mai vorbit si de un birou de politie, care sa fie infiintat cu ajutorul Inspectoratului de Politie din Iasi. „Cu sprijinul si cu votul cetatenilor din Belcesti, sper ca din 4 iunie sa continuam rezolvarea problemelor cu care ne confruntam, sa definitivam proiectele si lucrarile incepute – biserici, scoli, drumuri noi etc. Pornind de la experienta pe care am acumulat-o in ultimii patru ani si cu bunele intentii de care am fost intotdeauna condus imi exprim speranta ca aceasta localitate in care convietuim, mai bine sau mai putin bine, sa capete o noua imagine si sa i se deschida noi perspective sociale si economice in cadrul judetului Iasi. De asemenea, consider ca varsta pe care o am (43 de ani) ma avantajeaza. Pot face inca foarte multe pentru comunitatea careia ii apartin, deoarece au inceput sa apara o multime de oportunitati. Nu vreau sa fac promisiuni pentru ca sunt sigur ca vor vorbi faptele si lucrurile bune pe care m-am straduit sa le fac. Si nu-mi doresc decat un an bun impreuna”, a incheiat primarul Constantin Ciobanita.
Catalin ONOFREIloading...

Adauga un comentariu