Marius Chiru, profesor de geografie și primar în Podgoria, județul Buzău susține că există o legătură între cutremurele din Turcia și valul de cutremure mai mici care au avut loc în România.
Chiru îl contrazice pe seismologul Gheorghe Mărmureanu, cel care explica că în Turcia sunt cutremure de suprafață, în timp ce în România sunt cutremure la mare adâncime.
”O LECTIE DE GEOGRAFIE TRĂITĂ DE CONTEMPORANI !….Cutremurele din Turcia mi- au amintit de cel din 4 martie 1977. Aveam 7 ani si – mi amintesc panica de atunci, cu toate că in R Sarat au fost pagube mici, doar tavane prabusite in cladiri vechi….Cutremurele sunt generate de miscarea placilor tectonice. Pe Glob sunt trei tipuri de placi tectonice : 1. Placi Majore – care au dimensiunea continentelor. 2. Placi Medii- sunt in numar de 7 ( Placile Cocos, Gorda, Nazca, Filipineză, Somaleză , Arabică , Anatoliană ). 3. Microplaci – care sunt in numar foarte mare, la noi in tară existând trei astfel de microplaci ( Placa Marii Negre , Placa Moesică si Placa Transilvană, toate trei se intersectează in zona Vrancea ). Turcia se află pe o placă medie, pe Placa Anatoliană. La prima vedere nu ar exista nicio legătură intre Placa Anatoliană ( o placă medie ) si microplăcile din tara noastră , totusi ele sunt dispuse unele peste altele si cu sigurantă există o legătură dintre cutremurele puternice de azi dimineată din Turcia si cutremurele reduse din România. Cred că prin descărcarea energiilor in România nu va fi un cutremur de peste 5 , 5 grade pe scara Richeter….Este posibil ca in următoarea perioadă să auzim despre un cutremur mare intre placile medii Anatoliană si Arabică sau intre cea Anatoliană si cea Africană care sunt invecinate . La câte replici au fost , cu sigurantă s- au asezat acele placi si o perioadă lungă de timp nu vom mai auzi despre dezastre produse de cutremure in zona noastră. Dumnezeu să ne aibă in pază chiar de noi, oamenii , in ultimii ani parcă facem invers decăt ne- a Poruncit EL ! Noapte linistită !”, scrie Marius Chiru.
Mărmureanu, după al doilea cutremur din Turcia
Amintim că luni, 6 februarie 2023, Turcia a fost lovită în jurul prânzului, de un al doilea cutremur extrem de puternic, având magnitudinea între 7,5 și 7,7 grade pe scara Richter.
Profesorul Gheorghe Mărmureanu a comentat informațiile despre cel de-al doilea seism:
„Sincer să vă spun, nu am avut situația asta până acum, ca după un cutremur foarte mare să avem altul tot la fel de mare în decurs de câteva ore. Eu am lucrat foarte mult cu colegii din Turcia și nu am înțeles filosofia lor de gândire, pentru că aceste cutremure de suprafață produc deplasări mari. Propagarea de la est la vest merge până aproape de Spania, după ce traversează toată Marea Mediterană“, a spus Gheorghe Mărmureanu.
Profesorul Mărmureanu a venit și cu clarificări privitoare la influența pe care cutremurele din Turcia o pot avea asupra zonei seismice Vrancea:
„Vrancea noastră nu este influențată cu nimic de cutremurele din Turcia. S-au simțit ceva mișcări, dar Vrancea niciodată nu a fost influențată de cutremurele de acolo. Îmi pare rău de ei, pentru că am lucrat acolo foarte mult și am fost prinși în planuri comune. Eu nu știu dacă magnitudinea acestui al doilea cutremur este reală, aș zice că a fost mai mare. Totdeauna au greșit cu 2-3 diviziuni.
Îmi pare rău de ei și am impresia că și partea de proiectare a clădirilor e greșită. La asemenea cutremure trebuie gândită cu totul altfel proiectarea. La asemenea cutremure de suprafață, frecvențele sunt foarte mari.
Vrancea are cutremure până la 130 de kilometri, la perioade lungi, și e cu totul altceva. Am impresia că acolo e vorba de neînțelegeri între ei“, a mai spus Gheorghe Mărmureanu.