Eveniment-Social

Un profesor de la Cuza, in prim-planul celor mai valoroase cercetari din lume

Publicat: 08 sept. 2016

@ Lect. univ. dr. Marius Alexianu, de la Facultatea de Litere a Universitatii Alexandru Ioan Cuza, a ajuns sa fie citat in cele mai valoroase reviste de circulatie stiintifica internationala publicate in Limba engleza @ Asta dupa rodul unei munci si a unor cercetari extrem de intense, de peste 20 de ani, alaturi de colegii si studentii sai de la Facultatea de Istorie @ Dupa ce a obtinut peste jumatate de milion euro din granturi internationale,  cercetatori de renume din Statele Unite ale Americii, China, Japonia sau Mongolia il admira pentru reusita sa

Lect. univ. dr. Marius Alexianu, de la Facultatea de Litere a Universitatii Alexandru Ioan Cuza (UAIC) din Iasi, este, in prezent, unul dintre cei mai citati din Romania, in cele mai valoroase reviste de circulatie stiintifica internationala publicate in Limba engleza. Totul a plecat pentru acesta dupa finalizarea proiectului EthnosalRO, in valoare de peste jumatate de milion euro. Zeci de cercetatori de renume, din Statele Unite ale Americii (SUA), China, Japonia sau Mongolia, il admira pentru reusita sa in dezvoltarea domeniului ce tine de Antropologia Sarii.

Citeste si:  La Iasi a demarat Congresul Matematicienilor Romani

„Aceasta este o disciplina noua in intreaga lume, pe care noi, la Iasi, am intemeiat-o 2012. Facand peste 300 de anchete etnologice in mediul rural, in zona Moldovei, am observat ca exista un intreg univers al sarii. In acest mod, avand in vedere faptul ca doar in tara noastra mai putem gasi conditiile primare pe aceasta tema, la nivel planetar, reusim sa aduce date si dovezi extrem de valoroase in legatura cu viata comunitatilor care ajung pana in eneolitic (delimitat cronologic in intervalul anilor 5.300 si 4.800 si 2.700 si 2.500 inainte de Hristos – n.r.). Aici vorbim de rolul avut de sare in mediul social si comercial al indivizilor ce apartineau marii Culturi Cucuteni. Cu implicarea si ajutorul Platformei ArheoInvest, am facut un proiect unic in tara, pe arheologie experimentala. Deja, cercetatori importanti din toata lumea au aflat de munca noastra si s-au interesat de ea, apreciind-o si dorind sa o cunoasca si sa o promoveze”, descrie lect. univ. dr. Marius Alexianu.

Mai departe, trebuie amintit faptul ca, cercetarile legate de studierea sarii s-au facut, in urma cu cativa ani, in localitatea Cucuteni si vizau modul de viata al civilizatiei cu acelasi nume. Aici, chiar daca o serie de specialisti din strainatate au incercat lucruri similare, doar iesenii au reusit sa duca la bun sfarsit acest lucru.

Citeste si:  Manifestari dedicate implinirii a 151 de ani de fondarea Universitatii „Cuza”

„Arheologia experimentala, chiar daca pare o aventura frumoasa in trecut, prin reconstituiri si prin incercarea de a trai vremuri de mult apuse, nu numai din preistorie, ci si din antichitate sau epoca medievala, este o disciplina ce are un caracter profund stiintific. Noi am inceput, pentru prima data in tara, un asemenea experiment asupra locuintelor civilizatiei cucuteniene (veche de peste 7.000 ani – n.r.). Astfel, incepand cu anul 2001, noi am reconstituit un numar de patru locuinte ale acestei civilizatii. Peste toate acestea, noi am continuat sa mergem pe linia arheologiei experimentale. Astfel, acum, Universitatea Cuza are un proiect la care am participat alaturi de colegii Felix Tencariu si profesorul Marius Alexianu si care a plecat de la modul prin care putem cunoaste felul in care se facea exploatarea sarii in preistorie pe actualul areal al Moldovei si a Munteniei”, arata si conf. univ. dr. Vasile Cotiuga, de la Facultatea de Istorie de la Cuza. 

Citeste si:  Conferinta importanta despre educatie la Universitatea Cuza Iasi

Citeste si:  EXCLUSIV! Experiment unic la Iasi! Au fost implicate zeci de femei – GALERIE FOTO, VIDEOloading...

Comentarii
  • Jos palaria, bravo lor, dar ati tot scris despre arheologi, mereu despre aceeasi, parca. Intr-un oras cu 5 universitati de stat chiar nu mai sunt vizibili pe plan international, si in engleza (!), decat cei care fac sapaturi?

  • Ia vrajeala, neamule. O vrajeala balmajita, Cucuteni, sare, arheologi, filologie. Anchete etnologice ? Eneolitic ?!?!?! Daca era o vrajeala buna, costa parale multe. P`asta o dau ieftin. Un intreg univers… al sarii ? Cat ziceti c-a costat proiectul ? Fiindca, daca se constata ca s-au cheltuit o gramada de bani pe cele sus-pomenite, tot cu sare se lasa. La ocna. Atat va spun, nivelul stiintific, la Iasi, pare in cadere libera.

  • Domnule Rector al Universitatii Al. I. Cuza, vedeti ca niste savanti internationali, de talie galactica, de la universitatea dvs. se joaca cu focul. Una din descoperirile de talie mondiala, care au uimit comunitatea academica globala, a constat in construirea unui cotetz din lemn si chirpici, caruia, mai apoi, i-au dat foc. Au consumat si o gramada de lemne pentru treaba asta, intr-unul din cele mai oropsite judete din Romania, in care, din cauza lipsei padurilor, multi saraci, de prin sate, ingheata iarna. Ce parere aveti de chestia asta ?

Adauga un comentariu