Actualitate

Un profesor de la Universitatea Cuza a murit in Masivul Retezat – UPDATE FOTO

Publicat: 05 aug. 2014

@ Tragedie fara margini a lovit Universitatea Alexandru Ioan Cuza @ Evenimentul nefericit s-a petrecut pe Varful Judele din Masivul Retezat

UPDATE 12:06 – Potrivit directorului Parcului National Retezat, Zoran Acimov, incidentul a fost semnalat in jurul orei 16:00, informatiile indicand faptul ca profesorul s-a impiedicat, a alunecat pe pietre si a cazut intr-o prapastie. Tragedia s-a petrecut pe poteca dintre Taul Portii si Saua Judele, iar salvamontistii si jandarmii care au recuperat trupul neinsufletit l-au transportat cu o targa speciala timp de aproximativ sase ore, pâna au ajuns la un drum cu acces auto, potrivit jurnalistilor din Hunedoara. 

UPDATE 8:39 – „La acest moment, nu prea avem foarte multe informatii in legatura cu nefericitul incident, petrecut ieri in Muntii Retezat. Noaptea tarziu, in jurul orei 2:00, am primit o informatie din partea comandamentului din Hunedoara. De acolo ne-a fost transmis ca trupul lectorului a fost transportat la Institutul de Medicina Legala din Deva. La acest moment asteptam sa se parcurga toate procedurile legale, pentru a-l aduce pe colegul nostru acasa. El era in Muntii Retezat, cu un grup de masteranzi si doctoranzi de la facultatea noastra. Din primele informatii nu ne putem da seama de ceea ce s-a intamplat. El era un om cu o experienta deosebita si a parcurs zeci de trasee montane, inclusiv in acea zona. El, impreuna cu grupul, mergeau pe un traseu usor si, din ce stim pana acum, se pare ca a alunecat si a cazut intr-o prapastie. Am trimis un reprezentant al facultatii la fata locului. Va urma o inspectie a muncii care sa elucideze cauzele producerii incidentului. Noi vom plati toate costurile ce tin de aducerea corpului la Iasi. Vom vedea unde familia va dori sa-l inmormanteze, fie la Iasi, fie la Bogdanesti, Vaslui”, a declarat conf. univ. dr. Doru Toader Juravle, din cadrul departamentului de Geografie al Facultatii de Geografie si Geologie (UAIC).

Veste naprasnica pentru mediul academic iesean. Ieri, lectorul universitar Iulian Catalin Stanga din cadrul Departamentului de Geografie, al Facultatii de Geografie si Geologie de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza a murit. Tragedia s-a petrecut pe Varful Judele din Masivul Retezat. Din primele informatii se pare ca acesta se afla intr-o activitate derulata impreuna cu studentii sai.

„Victima este un profesor universitar care insotea studentii intr-o expeditie. A murit in zona Varfului Judele. Din primele informatii pe care le avem, incidentul a fost cauzat de faptul ca acesta a alunecat intr-o rapa, a declarat Lucian Stoichitoiu, purtator de cuvant al Inspectorului de Jandarmi al judetului Hunedoara conform in presei locale din Hunedoara.

Iubitorii de munte stiu ca traseul din zona Parcului National Retezat este unul dintre cele mai dificile, iar savalmontistii ii avertizeaza pe cei care indraznesc sa urce acest munte se fie precauti. Iulian Catalin Stanga a activat din 2006 pana in prezent la catedra de Geografie-Fizica a facultatii de Geografie si Geologie din cadrul Universitatii Cuza. Ca o ironie a sortii printre principale activitati didactice ale acestuia se afla si tema intitulata „Hazarde si riscuri naturale si antropice, Geografia fizica a Romaniei…”.

Aseara tarziu, reporterii BZI au incercat sa-l contacteze pe decanul Facultatii de Geografie de la Cuza, Corneliu Iatu, insa acesta nu a raspuns la telefon.

In editie tiparta de maine vom reveni cu mai multe detalii.loading...

Comentarii
 • Dumnezeu sa-l ierte, dar stimabile boaca omul cu hirtia igenica voi cind veti intra in normal. Omul era profesor universitar sau lector. E o diferenta mare stimabile.

 • Stiintific si financiar, pentru Boacana:
  1 prof.univ.dr. = 2 conf.dr. = 3 lectori = 4 asistenti!…

  Boacana… iar ai facut o … boacana!…

  • Hai sictir, stimabile!? Care e diferenta!? E profesor universitar, in engleza nici nu exista alta adresare. La noi boii care au ajuns profesori si-au dublat salariuile si si-au injumatatit munca (vorbesc de o mare parte din ei, nu toti).
   Asa ca, domnul care a murit pentru stiinta merita titlul onorific de Academician! Dumnezeu sa-l odihneasca!

 • Si ce daca era profesor universitar si a murit…?!!Cati oameni nu mor zilnic….? De ei de ce nu scrieti?Ce ? Daca e profesor universitar e mai deosebit ca o femeie de serviciu?nu tot 2 maini si 2 picioare are? Doi plamani, o inima ……bla bla bla….

  • nu degeaba esti femeie de serviciu, ca nu te duce capul. Scrie de domnul profesor, pentru ca el forma caractere, educa tineretul, nu dadea cu matura ca tine. hai treci la treaba!

 • nu inteleg incapatanarea asta a profesorilor ca in practicile de specialitate care se organizeaza de regula in timpul vacantei de vara profesorii sa ne poarte pe noi studentii pe carari de munte unde te ghidezi doar prin semne de pe copaci facute de catre vanatori sau salvamontisti, in caz ca se intampla ceva cum a fost cazul acestui profesor pe care l-am avut cadru didactic in anul II la seminarul de GFR (Geografie Fizica a Romaniei) serviciile de salvare ajung la tine dupa multe ore… inteleg ca practica este utila pentru a imbina cunostintele asimilate la cursuri si seminarii avand contact direct cu mediul inconjurator, munte, mare, sol, relief, vegetatie, fauna, s.a. dar eu la sfarsitul celor 3 ani de studiu caut sa iau diploma in geografie/geografia turismului sau alta specializare de la Facultatea de Geografie si Geologie si nu in salvamontism… oricum „Dumnezeu sa-l odihneasca”

Adauga un comentariu