Stiinta

Un profesor din Olanda a inventat un tip de astfalt ce se poate repara singur – VIDEO

Publicat: 12 mart. 2013

Problema gropilor din asfalt este destul de dureroasa in tara noastra, asa incat titlul de mai sus ar trebui sa ne capteze rapid atentia. Profesorul Erik Schlangen de la Universitatea Tehnologica din Delft, Olanda, a inventat un tip de astfalt ce se poate repara singur. De fapt, el necesita un anumit ajutor din partea celor care l-au turnat, insa lucrarile nu implica masini cu smoala, drumuri blocate sau compactoare.

In tarile nordice se foloseste un astfalt poros, care se remarca prin zgomot redus la rulare si un drenaj foarte bun al a apei. Aceste facilitati vin insa cu un compromis: stratul superior al asfaltului trebuie inlocuit la fiecare 8 ani. Profesorul Schlangen a modificat putin compozitia asfaltului poros, adaugand o cantitate de lana de otel mai mica de 1% din volum. In momentul in care incep sa apara crapaturi sau gropi, in zona respectiva se aplica un curent de inductie cu ajutorul unui echipament special. Acest curent face ca lana de otel sa se incalzeasca foarte mult, topind bitumul din jurul ei.

Dupa acest proces, asfaltul devine mult mai rezistent decat a fost inainte. Acest procedeu poate dubla durata de viata a asfaltului. Un test ceva mai amplu a fost realizat in sudul Olandei pe o sectiune de drum de 400 m si rezultatele au fost foarte promitatoare. Intretinerea asfaltului presupune condusul unei masini cu un aparat de inductie electrica peste suprafata dorita. Desi ideea pare foarte buna si nu este greu sa fie pusa in practica, interesul firmelor care asfalteaza in tara noastra va fi probabil extrem de redus.loading...

Adauga un comentariu