Eveniment-Social

Un profesor iesean, castigatorul celui mai important premiu din lume

Publicat: 12 apr. 2011
1

@ Performanta la cel mai inalt nivel academic pentru un profesor iesean @ Datorita contributiei de exceptie in domeniul cercetarii modelarii matematice a retelelor neuronale si simularii lor cu ajutorul computerelor, el a primit cel mai important premiu pentru cercetare din Statele Unite ale Americii @ Marele laureat este Sorinel Oprisan, absolvent si fost cadru didactic de la Facultatea de Fizica a Universitatii Alexandru Ioan Cuza

Premiul acordat de National Science Foundation (Fundatia Nationala pentru Stiinta din Statele Unite ale Americii) consta in acordarea unui grant financiar de o jumatate de milion de dolari. Marele laureat este Sorinel Oprisan, absolvent si fost cadru didactic de la Facultatea de Fizica a Universitatii Alexandru Ioan Cuza (UAIC). Prestigiosul grant, intitulat „Faculty Early Career Development„, recunoaste performantele stiintifice si academice pe care le-a atins ieseanul. „Acest grant, în valoare de 500.000 dolari, este dedicat modelarii matematice a retelelor neuronale si simularii lor cu ajutorul computerelor. Creierul este o retea neuronala ce contine miliarde de neuroni interconectati de o maniera extrem de complexa, fiecare neuron primind si procesand semnale de la zeci de mii de neuroni simultan. Alterarea semnificativa a numarului de neuroni din retea sau a conexiunilor dintre acestea produce boli precum Parkinson si schizofrenia„, a explicat cercetatorul.

Unul dintre cei mai apreciati profesori din SUA

Sorinel Oprisan este stabilit de ani buni in America, fiind profesor de Fizica in colegiul din orasul Charleston, Carolina de Sud. Din 2005, este membru al Departamentului de Fizica si Astronomie al colegiului. Performanta ieseanului este cu atat mai mare cu cat, pana acum, premiul a fost dat institutiei de invatamant superior din Charleston o singura data de la fondarea sa, în 1770. Cu acest grant va continua cercetarea interactiunii neuronale simulata pe computer, dupa care se vor cerceta noi modele matematice si computationale ale retelelor neuronale. Aceste progrese vor contribui la testarea rezistentei cerebrale la tulburari grave, cum ar fi pierderea unui numar foarte mare de neuroni sau degenerarea conexiunilor dintre neuroni.

Produs suta la suta al Universitatii Cuza

Sorinel Oprisan a absolvit cursurile Facultatii de Fizica de la Universitatea Cuza, devenind doctor în Fizica Teoretica. A activat ca asistent universitar (1990-1997), lector (1997-1999) si conferentiar (1999) la Catedra de Fizica Teoretica. In intreaga sa cariera a publicat peste 40 articole stiintifice în reviste cu referenti, trei carti, capitole de carte si a participat la peste 50 prezentari la conferinte de specialitate. Oprisan este si co-director al programului de Fizica Biomedicala de la Colegiul din Charleston si vicepresedinte al filialei Sigma Xi – The Scientific Research Society din SUA.

Comentarii
  • Bravo domniei sale; nu inteleg de ce e Profesor iesean. Ca e produs al Universitatii Cuza, de acord, insa daca ramanea profesor iesean sigur nu cistiga premiul. Inca o data felicitari si bine ati facut ca ati plecat. Noua ne place sa ne laudam.

  • Asa oameni trebuie sa apara la televizor , oamanei care prin munca lor au ridicat stafeta in lume , statul roman poate le oferit putin sau chiar de loc , dar perseventa si ambitia lor au reusit . Jos palaria pentru asa oameni ..

Adauga un comentariu