Actualitate

Un raport incendiar arunca in aer o institutie importanta. Gaura de cateva zeci de miliarde

Publicat: 04 dec. 2015

@ Afacerile firmei sunt legate de numele unuia dintre cei mai cunoscuti ministri din Romania @ Contractele au intrat in vizorul Directiei Nationale Anticoruptie inca din anul 2011

Camera de Conturi Iasi a facut publica o sinteza a raportului de control efectuat in cursul anului acesta la Administratia Bazinala de Apa Prut Barlad. Desi am fi crezut ca sefii acestei institutii si-au bagat mintile in cap, dupa ce un control realizat in anul 2012 al Camerei de Conturi a descoperit nereguli grave, verificarile recente au scos la lumina alte ilegalitati. Mai mult decat atat, potrivit ultimului raport al Camerei de Conturi, prejudiciul constatat acum este mult mai mare decat la verificarile anterioare. In plus, neregulile constatate acum vin in continuarea unor cercetari demarate deja de Directia Nationala Anticoruptie in legatura cu afaceri corupte care implica si ABA Prut Barlad. Este vorba de firma Lescaci Com SRL din Negresti Oas, care a beneficiat de sprijinul lui Laszlo Borbely, fostul ministru al Mediului Apelor si Padurilor.

Procurorii DNA au constatat ca aceasta firma a beneficiat de nenumarate contracte derulate cu institutii din subordinea Ministerului Mediului, cum ar fi directiile regionale de ape, tocmai datorita sprijinului oferit de Borbely. Camera de Conturi a verificat anul acesta contractele incheiate de firma Lescaci Com cu ABA Prut Barlad. La unul din aceste contracte, Camera de Conturi a stabilit ca, prin trucarea licitatiei si nerespectarea procedurii achizitiilor publice, ABA Prut Barlad a prejudiciat statul cu aproape 1 milion de euro. Este vorba despre un contract de suprainaltare a unuia dintre digurile de pe raul Jijia.

Citeste si: Revoltator! Un director anchetat de DNA a primit cadou 6 miliarde de lei

„S-a constatat nerespectarea cadrului legal privind achizitiile publice în legatura cu atribuirea si administrarea contractului de achizitie publica de lucrari de proiectare si executie a obiectivului de investitii «supraînaltare dig mal stâng râu Jijia amonte confluenta cu râul Prut», contract încheiat cu SC Lescaci Com SRL Negresti Oas, a provocat prejudicii în suma de 3.901.840 lei, din care au fost recuperati în timpul controlului 454.648 lei”, se arata in raportul Curtii de Conturi.

De asemenea, Camera de Conturi a mai constatat ca s-au facut plati catre aceasta firma pentru lucrari care nu au fost efectuate niciodata. Valoarea acestor lucrari decontate si nerealizate este de cateva miliarde lei vechi. De asemenea, Lescaci Com a mai incheiat cu ABA Prut Barlad un contract pentru obiectivul de investitii „Poldere pe raul Bahlui aval si amonte de localitatea Podu Iloaiei”, cu o valoare de 44.082.891 lei. Investitia a fost finalizata la data de 3 decembrie 2014 si face parte din proiectul „Lucrari pentru reducerea riscului de inundatii in bazinul hidrografic Prut-Barlad”, cofinantat din Fondul de Coeziune al Uniunii Europene, prin POS Mediu, Axa Prioritara 5.

In plus, Camera de Conturi a mai constatat ca ABA Prut Barlad nu a calculat penalitati catre societatile comerciale care nu si-au onorat la timp contractele catre institutie. Prejudiciul adus institutiei prin necalcularea respectivelor penalitati se ridica la suma de 39.508 lei. In anul 2014, DNA i-a trimis in judecata pe administratorii firmei Lescaci Com si pe complicii acestora. Faptele de coruptie se refera in principal la faptul ca reprezentantii acestei firme l-ar fi „uns” pe ministrul Borbely pentru a obtine contractele respective.

Citeste si: Gaura de sute de miliarde in conturile unui afacerist celebru. Nu mai exista nicio sansa de scapare

„În cursul anului 2011, inculpatul Ciocan Ioan, administrator la SC Lescaci Com SRL Negresti Oas, i-a remis numitului – ministru al Mediului si Padurilor, prin intermediul inculpatului Szepessy Szabolcs, consilier personal al ministrului, foloase necuvenite, constând în renovarea si utilarea apartamentului ministrului, în valoare de 80.952 lei, pentru ca acesta sa-si exercite influenta asupra unor functionari din cadrul Administratiei Nationale „Apele Române” (institutie aflata în coordonarea Ministerului Mediului si Padurilor), pentru a-i determina sa favorizeze SC Lescaci Com SRL Negresti Oas la diferite licitatii organizate de Administratia Nationala „Apele Române, prin Administratiile Bazinale din teritoriu”, se arata intr-un comunicat al DNA.

Procurorii DNA au mai constatat ca, SC Lescaci Com SRL Negresti Oas a încheiat în perioada 2010 – 2011 un numar de 19 contracte cu unitati din subordinea Administratiei Nationale „Apele Române”, respectiv Administratia Bazinala de Apa „Somes Tisa”, Administratia Bazinala de Apa „Banat”, Administratia Bazinala de Apa „Olt”, Administratia Bazinala de Apa Buzau – Ialomita”, Administratia Bazinala de Apa „Siret”, Administratia Bazinala de Apa „Prut – Bârlad” si Administratia Bazinala de Apa „Dobrogea – Litoral”  pentru lucrari de regularizari, amenajari, îndiguiri sau recalibrari ale cursurilor unor ape aflate în administrarea unitatilor sus-mentionate. „Valoarea totala a acestor 19 contracte s-a ridicat la suma de 295.037.846 lei (inclusiv TVA)”, au completat procurorii DNA.

Comentarii
  • Firma Lescaci si-a facut de cap la ABA, nu din prea multa iubire pentru muzica unei renumite formatii, ci din prea nepotrivita cocolosire a fostului ministru Borbely, care s-a dovedit in mai multe cazuri ca infractor ,,acoperit”.

  • Curtea de conturi e pistol cu apa, stroprsc un pic si apoi apa se usuca…inutili, nu baga nimeni in seama ce scriu ei in rapoarte, cand directorii au protectie politica. Doar si directorii de la Curte se pun tot politic, nu? Si ei trebuie sa asculte de partid, nu?

  • Oameni buni, voi nu ati observat un lucru: parapetul din beton de pe malul Bahluiului a fost deteriorat foarte grav de alte lucrări executate în paralel cu acesta. Nu cred ca se va sesiza cineva, dar genul asta de lucrări trebuie să înceteze, adică după ce se face ceva – apoi trebuie să stricam. Ar trebui să investigați și problemă asta.

  • Domnule Bahlui, te rog sa stai fara griji, pentru ca in institutia de ape exista un grup de specialisti, in frunte cu dir. Trofin Nicolae care vor scoate la iveala tot adevarul, mai devreme sau mai tarziu. Te rog sa ai increde: cei de la primaria municipiului iasi, a caror lucrare a degradat acel parapet, nu vor scapa de palosul specialistilor.

Adauga un comentariu