Titlurile zilei

Un răspopit de la Centrul Diecezan Caritas Iași a pus la cale un plan diabolic! Radu Onișoru a fugit cu banii mai multor medici din oraș, căzuți în plasa escrocului. Directorul asociației: „Am încheiat colaborarea cu domnul respectiv” – FOTO

Publicat: 22 dec. 2021
Un răspopit de la Centrul Diecezan Caritas Iași a pus la cale un plan diabolic Radu Onișoru a fugit cu banii mai multor medici din oraș căzuți în plasa escrocului. Directorul asociației Am încheiat colaborarea cu domnul respectiv - FOTO
Radu Onișoru pozează ca mare manager de proiecte, dar este un simplu găinar. A păcălit mai mulți medici că-i poate integra într-un proiect finanțat din fonduri europene

Radu Onișoru, fost preot ortodox, în timpul unei colaborări cu Asociația Caritas Iași, a escrocat mai mulți medici stomatologi. Le-a cerut bani ca să-i includă într-un proiect ce genera venituri de 100.000 de euro doar în trei luni. Componenta proiectului nu a fost implementată, iar medicii au rămas fără bani. Managerul de proiect a fugit cu banii și nu mai răspunde la telefon

Imaginea Asociației Centrului Diecezan Caritas Iași este șifonată de un colaborator, care a escrocat mai mulți medici din Iași. Este vorba despre Radu Gelu Onișoru, manager de proiect la asociația amintită, în trecut preot ortodox. Totul a pornit în 2020, după ce asociația, cu sediul pe strada Sărărie, a accesat fonduri europene în cadrul proiectului „FRUMOSS – Formarea Resurselor Umane, Mediere, Orientare și Servicii Sociale”, POCU/140/4/2/115113.

O componentă a proiectului consta în asigurarea serviciilor stomatologice la centrul multifuncțional din Târgu Frumos, județul Iași. Acum, Radu Onișoru apare în poveste. Trebuia să găsească medici stomatologi care erau dispuși să lucreze în cadrul proiectului. Sumele erau atractive, un medic putea câștiga 550.401 lei, fără TVA, adică 110.000 euro, în numai 3 luni. În edițiile trecute ale BZI a fost prezentat și cazul lui Valentin Teleman, care subînchiria apartamente din Iași fără știrea proprietarilor.

I-au plătit taxă de „șmecher” lui Radu Onișoru

Radu Onișoru a început să recruteze medici pentru proiect încă de la finalul anului 2019. A contactat patru doctori cărora le-a promis că pot intra în proiect, dar contra sumei de 20.000 de euro. Mulțumiți de această înțelegere, au achitat suma pretinsă, dară fără să ceară o hârtie. Însă, proiectul nu a mai fost implementat, iar Radu Onișoru a fugit cu banii. Din informațiile deținute de BZI, țeparul petrece majoritatea timpului în București. Acum, medicii păgubiți încearcă să recupereze banii, ba chiar să depună o plângere penală pentru înșelăciune.

„A luat bani de la patru medici, inclusiv de la mine. Nu mai răspundea la telefon. A făcut promisiuni, că va da banii, s-a speriat un pic, dar a fost teatru. Nu s-a concretizat nimic. Este o variantă să facem o plângere la Poliție. Când am fost la directorul asociației, mi-a spus că nu știe nimic despre asta. Au avut neînțelegeri când a venit la conducere anul trecut. Asociația a emis o hârtie în ianuarie 2021, prin care arată că nu mai fac contractul. Au și ei un pic de vină, puteau să anunțe mai devreme. Puteau să trimită un e-mail, dar nu au făcut-o. Acum am rămas și fără bani. Ultima oară am vorbit cu el în cursul zilei de vineri”, a spus unul dintre medicii păgubiți din Iași.

În această perioadă, multe persoane sunt înșelate de escroci care pun la cale scheme pe internet, din care obțin sume importante.

Preotul Iosif Iacob: „A trecut pe la noi, am avut o discuție amicală”

Contactat de reporterii BZI, preotul catolic Iosif Iacob, director Caritas Iași, a precizat că nu are nicio legătură cu țepele trase de Radu Onișoru.

„Cu domnul Onișoru s-a încheiat colaborarea în luna august 2021. S-a încheiat proiectul. Medicul respectiv a trecut pe la noi, am avut o discuție amicală, i-am sugerat să facă ceva în scris. Pe serviciile medicale nu am mai putut implementa, la decizia Organismului Intermediar. Medicul a amintit aspectele astea (despre escrocheria lui Onișoru- n.r.)”, a precizat preotul Iosif Iacob.

În 2011, Radu Onișoru a fost implicat într-un accident petrecut în localitatea Agadici, județul Caraș-Severin, acolo unde avea și parohia. Conform presei locale, bărbatul se afla la volanul unui autoturism marca Fiat, iar la un moment dat a pierdut controlul și s-a răsturnat. Pasagerul din dreapta a fost rănit destul de grav. Polițiștii au constatat că Radu Onișoru nu avea permis de conducere, motiv pentru care s-a ales cu dosar penal. Mai mult, s-a aflat că preotul a vrut să mușamalizeze accidentul. I-a cerut pasagerului să mintă, cum că s-ar fi aflat în trafic cu un moped. Preotul a fost reținut și apoi arestat. Radu Onișoru arată pe pagina personală de socializare că a absolvit Facultatea de Teologie „Andrei Șaguna” Sibiu, studii începute în 2005. Până la închiderea ediției, reporterii BZI nu au putut lua legătura cu Radu Onișoru. A fost apelat pe trei numere de telefon diferite. În schimb, soția acestuia a precizat că îi va transmite că a fost căutat.

„De ce mă întrebați pe mine? Întrebați-l pe el. E treaba mea (la întrebarea dacă se mai află în relație cu Radu Onișoru). Am să-i transmit să vă sune”, a promis Beatrice Onișoru.
Adauga un comentariu