Actualitate

Un regizor si o soprana, cetateni de onoare ai Iasului

Publicat: 28 dec. 2015
1

@ Doi artisti de prestigiu, cunoscuti pe plan international, care prin munca lor au adus cinste Iasului, vor fi numiti cetateni de onoare de catre Primaria municipiului Iasi

Municipiul Iasi va avea, incepand de astazi, inca doi cetateni de onoare. Asadar, listei care a adunat deja laolalta nume sonorea ale Iasului, dar si ale neamului romanesc, vor mai fi adaugate inca doua personalitati, care prin munca si efortul depus au adus cinste Iasului. Maria Slatinaru-Nistor, nascuta la Iasi pe 25 mai 1938, considerata una dintre cele mai importante soprane ale Romaniei, a impresionat prin caldura si frumusetea glasului care i-a permis sa abordeze un repertoriu destul de vast si sa-si puna in valoare talentul deosebit, indiferent de tipul partiturii abordate. In decursul carierei sale, Maria Slatinaru-Nistor a impresionat in roluri de referinta ale repertoriului de opera, precum Leonora din „Trubadurul„, „Aida” de Verdi, Marguerite din „Faust” de Gounod, dar si Floria din „Tosca” de Puccini, rol pe care ieseanca l-a interpretat de-a lungul carierei de peste 250 de ori. Retrasa din activitatea interpretativa la inceputul anilor ’90, Maria Slatinaru-Nistor are o intensa activitate pedagogica, fiind profesor de muzica la clasa de master a Conservatorului din Montreal, Canada, dar si la clasa de master a Conservatorului din Basel, Elvetia.

Celalalt nume pe care municipalitatea il va cinsti prin acordarea acestui prestigios titlu este Andrei Serban. Unul dintre cei mai renumiti regizori contemporani de teatru si opera, recunoscut la nivel international, Andrei Serban a decis inca de pe bancile scolii ca singura optiune valabila in ceea ce priveste viitorul sau era teatrul. In 1996 acesta a plecat spre New York, cu sprijinul cunoscutei Ellen Stewart, directoarea teatrului „La Mama„, din metropola americana. Acolo avea sa inceapa o spectaculoasa cariera care l-a purtat spre succese rasunatoare pe cele mai mare scene ale lumii, in compania marilor vedete din lumea teatrului si a operei. Andrei Serban a reusit sa aduca un suflu nou si pe scena Operei Romane Nationale Iasi, prin montarea unor spectacole grandioase precum opera-balet „Indiile Galante” de Jean-Phillipe Rameau, spectacol care a fost montat pentru prima data in Romania, „Troienele” dupa Euripide si „Lucia di Lammermoor” de Gaetano Donizetti. Proiectul de hotarare privind includerea celor doua personalitati pe lista cetatenilor de onoare a municipiului Iasi va fi aprobat astazi, in cadrul sedintei de Consiliu Local.

Adauga un comentariu