Economic Local

Un reprezentant cunoscut al BNR ridica Iasul in slavi! A contribuit in mod decisiv la cresterea economica a Romaniei! Cifrele arata ca suntem cei mai tari din Europa! FOTO

Publicat: 12 iun. 2019

@ Bazandu-se doar pe datele statistice pe care le au la dispozitie, specialistii in economie sustin ca in Romania se traieste din ce in ce mai bine @Ultimele statistici arata ca Romania a inregistrat a doua cea mai mare crestere economica din UE in primul trimestru din acest an @ Daniel Daianu, specialist in economie, a declarat intr-o conferinta care a avut loc la Iasi ca: "Iasul s-a dezvoltat, mai ales pe zona de IT"  

Romania a inregistrat o crestere economica mult mai mare decat multe dintre tarile Uniunii Europene. Aceasta tema a fost abordata ieri de catre Daniel Daianu, membru al Consiliului de Administratie al BNR si membru al Academiei Române, fost ministru al Finantelor, profesor si politician, in cadrul unei conferinte organizate la Camera de Comert si Industrie Iasi.

Statisticile oficiale prezentate ieri in cadrul acestui eveniment economic organizat la Iasi arata ca Romania se afla in topul tarilor cu cea mai mare crestere economica din U.E.

Au crescut salariile romanilor, in anumite sectoare

Daniel Daianu sustine ca romanii duc un trai mai bun pentru ca patronii romani si-au dat seama ca dupa emigrarea multor concetateni in strainatate, care au plecat sa munceasca acolo, acestia riscau sa inchida afacerile din cauza lipsei personalului. De aceea, le-au marit salariile si le-au oferit mai multe beneficii, pentru a fi siguri ca nu raman fara angajati.

"In ceea ce priveste mersul economiei romanesti, este drept ca avem o crestere economica inalta, asa cum se inregistreaza de fapt in momentul de fata in Europa Centrala si de Rasarit. Insa ratele de crestere economica in sine nu spun foarte mult. Ele, daca nu sunt insotite de echilibre externe, de soliditate a balantelor externe, apar probleme. Preturile au crescut intrucat avem o dinamica economica. Inseamna cerere mai mare decat oferta interna, ceea ce se vede in dezechilibrul extern si in pret. Preturile au crescut si inflatia a crescut in Europa Centrala si de Rasarit, deci nu este numai un fenomen romanesc, sa ne intelegem. Inflatia este inalta, aproape de 4 la suta si in Ungaria, Cehia si in Polonia. Factor explicativ este penuria de forta de munca. Milioane de cetateni au plecat din Romania. Vedem toti ca nu se gaseste forta de munca si aceasta motiveaza cresterile de salarii, altfel nu ai cum sa mai tii oamenii. In sectorul bugetar, este vorba de personalul medical, trebuia sa li se creasca salariile pentru a nu pleca medicii in strainatate. Spunand acestea, trebuie sa intelegem un lucru, si anume, chiar daca se justifica cresterile salariale pornind de la penuria de forta de munca si de la lipsa capitalul uman in tara, nu trebuie sa exagerezi, tu ca stat. Exista si nemultumiti, intr-adevar, dar asa e in orice stat", a spus Daniel Daianu.

Mediul rural din Iasi este sarac

Faptul ca Iasul este un pol in domeniul IT si a devenit un mic Silicon Valey o stie toata lumea. Faptul ca satele din judetul Iasi sau din regiunea Moldovei au ramas pustii din cauza plecarii tinerilor la munca in strainatate a tinut pe loc dezvoltarea acestei regiuni. Daniel Daianu sustine ca romanii traiesc bine in aceste vremuri, insa nu in toate regiunile din tara. Astfel, Iasul, care se afla in regiunea de Nord-Est, s-a dezvoltat economic in mediul urban, insa nu si in cel rural, regiunea nord-estica fiind considerata una dintre cele mai sarace din tara. Fenomenul plecarii masive a tinerilor din mediul rural nu s-a inregistrat doar in Iasi, in zona rurala, ci si in alte sate romanesti.

"Sunt familii in rural unde nu exista ca unul dintre parinti sau ambii parinti sa nu fie plecati sa lucreze in strainatate. Sunt drame in aceste familii. In Moldova, zona este mai saraca, asa a fost mereu. Pai vedeti ce discrepanta? Avem IT-istii care castiga mii de euro lunar net si avem oameni care de abia o duc de pe o zi pe alta, care mizeaza mult pe banii pe care-i primesc de la rudele din strainatate. Tara este un mozaic. Schimbarile sunt masive, foarte inegal distribuite, avem zone cu venituri peste media europeana, cum este Bucuresti, Cluj Napoca, toata partea de vest. Nu avem autostrada care sa lege estul de vest, desi avem bani. Este inacceptabil, nu se poate aduce nicio justificare. Iasul s-a dezvoltat pe zona de IT, inregistreaza o crestere economica", mai spune specialistul venit la Iasi.

Vezi si: Strigat disperat al unei femei care detine cea mai veche cofetarie din Centrul Iasului! Toti angajatii au abandonat-o si au plecat in strainatate! Nevoita sa inchida afacerea! FOTO

Ordonanta 114 a bulversat mediul de afaceri

Una dintre ordonantele care a starnit indignarea mediului de afaceri este Ordonanta 114, care prevede masuri fiscale, în special pentru banci si companiile din energie si comunicatii a fost criticata în repetate rânduri de asociatiile patronale, pe motiv ca suplimenteaza sumele pe care companiile trebuie sa le plateasca autoritatilor de reglementare. In legatura cu aceasta, Daniel Daianu spune ca "Ordonanta 114 este o mare prostie, o nerozie".

Comentarii
  • De ce va bateti joc de oameni si spuneti aberatii?Credeti ca din venitul rezultat din impozitarea acestor it-isti se poate construi o autostrada care sa lege est-ul de vestul Romaniei?Este si firesc ca vestul sa fie mai privilegiat ca banii din investitii raman in zona lor.De se spuneti aberatii ca sunt bani?Nu ,bani nu sunt.Daca ar fi bani de investitii autostrada ar fi inceput demult si acum vedeam roadele.

  • Este o mare gogomănie ce spui. La Iași se fabrică multe piese auto pentru nemți și francezi tocmai cărora Trump le va pune o taxă pe mașini exportate în SUA de o să cadă Europa în kur. Ordonanța 114 e binevenita,este în multe țări, ăștia dealde eon,Enel etc fac bani grei pe rețelele vai de mama lor iar băncile rup stilul cu comisioane pentru absolut orice.deci Dăianu *** mă

  • Subscriu, nu sunt decat „GOGOSI” propagandistice. „Crestere” economica mare, dar unde sunt banii, d-nule Daianu? Cine fac acesti bani? Multinationalele. Cum? Pe creierul, resursele materiale si spinarea romanului(sclav in tara lui). Unde pleaca banii? In tara de origine a multinationalelor. Ce ramane in tara? (Mai) nimic. Cand o firma straina va plati toate taxele si impozitele in tara in care face banii si va fi obligata ca , macar, 50% din profit sa fie reinvestit in aceeasi tara…, mai discutam de afaceri corecte si crestere economica.

Adauga un comentariu