Eveniment-Social

Un reputat profesor italian va primi titlul de Doctor Honoris Causa din partea TUIASI

Publicat: 16 sept. 2019

Senatul Universitatii TehniceGheorghe Asachi” din Iasi va acorda titlul de Doctor Honoris Causa profesorului Antonio Marzocchella de la Universitatea „Federico II” din Napoli, Italia, in cadrul sedintei festive de luni, 16 septembrie 2019. Ceremonia se va desfasura in Sala de Conferinte a Senatului – corp T Rectorat, incepand cu ora 11.00.

Personalitate marcanta a vietii academice si stiintifice europene, Dr. Antonio Marzocchella este profesor de Sisteme Chimice si Biotehnologice in cadrul Facultatii de Inginerie, Departamentul de Inginerie Chimica, Materiale si Productie Industriala din Universitatea „Federico II”, Napoli, Italia (L’Università degli Studi di Napoli „Federico II”) fondata de imparatul Frederic al II-lea al Sfantului Imperiu Roman la 5 iunie 1224, fiind una dintre primele universitati din lume si cea mai veche universitate laica. Unul dintre cele mai renumiti studenti ai acestei universitati a fost teologul si filosoful Toma de Aquino.

Facultatea de Inginerie a Universitatii „Federico II” este printre cele mai vechi si mai mari din Italia. Prima scoala de inginerie a fost infiintata la Napoli in 1811 in timpul ocupatiei napoleoniene a Regatului Napoli. Joachim Murat, rege al Neapolelui a hotarat, la 4 martie 1811 infiintarea Scolii de constructii de drumuri si poduri (Scuola di Applicazione di Ponti e Strades).

Departamentul de Inginerie Chimica, Materiale si Productie Industriala (DICMaPI) este unul dintre cele mai importante centre educationale si de cercetare stiintifica din Italia in inginerie chimica, materiale, procese de productie si management industrial, cu aproximativ 1.500 de studenti si peste 140 de doctoranzi, fiind parte dintr-o vasta retea de colaborari nationale si internationale cu realizari stiintifice multiple ce ofera expertiza profesionala unui numar mare de companii nationale si internationale.

Activitatea de cercetare este focalizata pe ingineria si optimizarea proceselor, concepte de management pentru productie industriala eficienta energetic si ecologic. De asemenea, se desfasoara studii si cercetari in domeniul protectiei mediului si al promovarii eficientei ecologice ce privesc valorificarea biomasei si a deseurilor organice sub forma de energie, prevenirea poluarii mediului si procese inovatoare si biotehnologice de mediu pentru reducerea poluarii si conservarea resurselor.

In acest context, prof. Marzocchella se distinge in comunitatea academica internationala prin contributiile in elaborarea, dezvoltarea si coordonarea de cercetari in domeniile inginerie chimica, biotehnologie industriala si biotehnologia mediului inconjurator. A publicat peste 250 lucrari stiintifice, din care peste 70% in jurnale cu factor de impact mediu-mare (peste 1.800 citari, H=24, in Web of Science). Este autor al unor brevete de inventie care aduc contributii substantiale la optimizarea proceselor, perfectionarea echipamentelor si aplicarea tehnologiilor curate. De asemenea, a coordonat proiecte nationale si europene in care Universitatea „Federico II” din Napoli este coordonator sau partener si a desfasurat activitati multiple ca cercetator invitat la institutii academice si de cercetare din intreaga lume.

Dr. Marzocchella este membru a numeroase asociatii si comitete stiintifice internationale, expert pentru evaluarea de proiecte de cercetare nationale si europene; membru in comitete de organizare, comitete stiintifice si conferentiar invitat al mai multor manifestari stiintifice internationale; editor sau membru al comitetului stiintific al mai multor jurnale internationale (Environmental Engineering and Management Journal; Procedia Environmental Science, Engineering and Management; Chemical Engineering & Technology, International Journal of Nonlinear Sciences & Numerical Simulations etc.), organizator al unor conferinte internationale.

Prof. Antonio Marzocchella este promotor si sustinator al colaborarii in sfera activitatilor didactice si de cercetare stiintifica dintre Universitatea „Federico II” din Napoli si Universitatea Tehnica „Gheorghe Asachi” din Iasi – Facultatea de Inginerie Chimica si Protectia Mediului „Cristofor Simionescu” – Departamentul Ingineria si Managementul Mediului. In colaborare cu prof. Maria Gavrilescu, prof. Marzocchella este promotorul unui acord de cooperarea internationala interdepartamentala intre Departamentul de Inginerie Chimica, Materiale si Productie Industriala, din Universitatea „Federico II” din Napoli si Departamentul Ingineria si Managementul Mediului din Universitatea Tehnica „Gheorghe Asachi” din Iasi, Romania, semnat in anul 2012.

Prof. Marzocchella a contribuit activ la evolutia revistei stiintifice Environmental Engineering and Management Journal (editata, din annul 2002, de Departamentul Ingineria si Managementul Mediului sub egida Universitatii Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iasi), in calitate de membru al Comitetului stiintific consultativ, referent stiintific si editor invitat pentru doua numere speciale, care au inclus lucrari selectate dintre cele prezentate in cadrul International Conference on Environmental Engineering and Management, organizata de acelasi department, editiile a 7-a (2013) si a 8-a (2015). De asemenea, a fost participant activ la evenimente stiintifice organizate de Departamentul Ingineria si Managementul Mediului si Facultatea de Inginerie Chimica si Protectia Mediului „Cristofor Simionescu”:

membru al Comitetului stiintific international al International Conference on Environmental Engineering and Management (editiile 7-10), conferentiar invitat si editor invitat pentru numere speciale ale revistelor stiintifice Environmental Engineering and Management Journal si New Biotechnology dedicate acestei conferinte internationale;
membru al Comitetului stiintific si conferentiar invitat in cadrul workshopului exploratoriu Progrese in ingineria, biotehnologia si managementul mediului in contextul unei economii durabile, bazate pe cunoastere, organizat de Departamentul Ingineria si Managementul Mediului (2012);
conferentiar invitat la editia 2018 a 4th International Conference on Chemical Engineering (ICCE 2018) – Innovative materials and processes for a sustainable development organizata de Facultatea de Inginerie Chimica si Protectia Mediului ”Cristofor Simionescu”.
Prof. Marzocchella este, in colaborare cu prof. Maria Gavrilescu, promotor si responsabil al acordurilor bilaterale Erasmus si Erasmus+ incheiate intre Universitatea Tehnica „Gheorghe Asachi” din Iasi si Universitatea „Federico II” din Napoli.

Colaborarea in cercetare s-a materializat prin depunerea de propuneri de proiecte in parteneriat in adrul FP7, Orizont 2020 si stabilirea unor directii comune de cercetare in care sa fie inclusi si tineri cercetatori (masteranzi, doctoranzi, postdoctoranzi).

In contextul acestei colaborari fructuoase si al unor perspective deosebit de generoase, Departamentul Ingineria si Managementul Mediului a propus acordarea titlului de Doctor Honoris Causa Profesorului Antonio Marzocchela pentru merite deosebite aduse la dezvoltarea domeniului Ingineria Mediului, propunere care a intrunit unanimitatea membrilor Consiliului Facultatii de Inginerie Chimica si Protectia Mediului „Cristofor Simionescu” si ai Senatului Universitatii Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iasi.

Comisia de analiza a propunerii, constituita din personalitati de prestigiu ale lumii academice din Romania a avizat favorabil aceasta propunere:

Prof. univ. dr. ing. Dan Cascaval, Rectorul Universitatii Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iasi;
Prof.univ.dr.ing. Teodor Malutan, Decanul Facultatii de Inginerie Chimica si Protectia Mediului „Cristofor Simionescu”, Universitatea Tehnica „Gheorghe Asachi” din Iasi;
Prof. univ. dr. ing. Carmen Teodosiu, Universitatea Tehnica „Gheorghe Asachi” din Iasi;
Prof. univ. dr. ing. Maria Gavrilescu, Universitatea Tehnica „Gheorghe Asachi” din Iasi
Prof. univ. dr. habil. ing. Irina Volf, Universitatea Tehnica „Gheorghe Asachi” din Iasi
Prof. univ. dr. ing. Anca Irina Galaction, Universitatea de Medicina si Farmacie „Grigore T. Popa” din Iasi
Prof. univ. dr. ing. Alexandru Ozunu, Universitatea „Babes-Bolyai” din Cluj-Napoca
Evenimentul se asociaza contextului generos promovat de Universitatea Tehnica „Gheorghe Asachi” din Iasi in directia unor colaborari extinse in domeniul invatamantului si cercetarii cu mari universitati europene.loading...

Adauga un comentariu