News Flash:

Un Revelion de vis

5 Ianuarie 2002
1141 Vizualizari | 0 Comentarii
Un meniu senzational, continand mancaruri din bucatariile mexicana, italiana si romaneasca, precum si specialitatile vanatoresti - fazan, prepelita, purcelusi la tava, whisky-ul, gin-ul si vinul (renumita Feteasca alba, servita direct din carafe) la discretie, artificiile, muzica live si o atmosfera de totala buna dispozitie au facut din momentul sarbatoririi trecerii din anul 2001 in anul 2002 un Revelion de-a dreptul incendiar pentru cei care au ales - si s-a dovedit ca au facut cea mai buna alegere - Restaurantul Caraffa.

Inceputul

Trebuie sa recunosc, ziua de 31 decembrie m-a prins "pe picior gresit" cu planurile referitoare la locul unde sa-mi petrec noaptea de Revelion. Variantele erau putine (doua!) si nu intr-atat de captivante ca sa ma pot decide: ori in Clubul Presei - alaturi de colegii jurnalisti, ori acasa - impeuna cu colegii "internisti" - veniti de pe la casele lor chiar pentru acest eveniment. Si, neputandu-ma hotari, stateam in fata calculatorului, privind cum se consuma tigara uitata pe scrumiera, asteptand sa se intample ceva inainte ca timpul sa se ascunda la umbra celor 365 de zile calendaristice ale anului 2001. Pe la pranz, mobilul - cazut parca in inertie - incepe sa clipeasca vesel, iar soneria ("Smoke on the water" - Deep Purple!) sparge brusc tacerea. "Daca n-ai alte planuri mai interesante pentru seara aceasta, te invit sa-ti petreci Revelionul la noi". Vocea lui Catalin Croitoru, managerul Restaurantului Caraffa. Asa a inceput palpitanta "aventura" - o noapte de vis, intr-unul dintre cele mai fascinante localuri din iasi, Restaurantul Caraffa.

 "La Caraffa, da? Va rog sa ma urmati!"

Cu toate ca nu puteam sta locului, am tinut in frau nerabdarea care ma imboldea sa ajung cat mai repede in Caraffa, pana cand, cu trei ceasuri inainte de ora 12, am pornit, prin noaptea un pic geroasa spre Iulius Mall. Trec peste mirarea portarului "Cum, nu stati cu colegii la Revelion?"), urandu-i la multi ani si grabesc pasul spre Restaurantul Caraffa. Orasul - aproape pustiu. Cativa trecatori, imbracati "la patru ace" - ca si mine, de altfel - semn ca si ei se indreapta spre un loc anume, unde vor sarbatori trecerea dintre ani. Centrul Comercial Iulius Mall e luminat doar din afara si pare - comparativ cu agitatia de peste ani - cumva nelalocul lui. Prin aerul noptii (destul de rece) razbat franturi de melodii. Ma strecor prin multimea taxiurilor parcate in fata Mall-ului. Distanta care ma desparte de locul unde imi voi petrece Revelionul scade simtitor. La intrarea in Mall, sunt intampinat de catre un bodyguard, imbracat si el ca pentru Revelion. "La Caraffa, da? Va rog sa ma urmati!". Urc scarile spre etajul intai, iar pasii din urma mea imi aduc aminte de o frantura din multele discutii pe care le-am avut cu managerul Restaurantului Caraffa, Catalin Croitoru: "Facem in asa fel incat clientii nostri sa gaseasca aici un loc intim, in care sa se simta in siguranta".

Caraffa - un loc de vis

Bodyguardul imi ureaza o petrecere frumoasa si se intoarce "la datorie". Trec dincolo de usile din lemn, in Caraffa. Avand in vedere bunul gust si bunele intentii care isi au loc de cinste in acest restaurant, nu ma mir sa fiu intampinat - ca de altfel si ceilalti clienti - de insusi Catalin Croitoru. "Bine ai venit!". "Bine te-am gasit!". "Petrecere frumoasa!". Un ospatar ma conduce la masa. Lumina difuza, atmosfera plina de buna-dispozitie, imi creeaza, fara sa-mi dau seama, o senzatie deplina de confort. Restaurantul - plin. Pe scena amplasata langa iesirea spre terasa, un grup de tineri, imbracati in costume nationale, danseaza o sarba indracita. De altfel, pe parcursul intregii nopti, pe scena au cantat - live - nume "mari" ale muzicii (Daniel Robu, Vegas, Supreme Crossroad Band, ansamblul folcloric "Doina Carpatilor"), iar pe ringul de dans s-au perindat toti cei prezenti in Caraffa. Pe masa gasesc o palarie de carnaval si un fluier. La masa din stanga, un grup de tineri - ei cu palariile in cap, ele cu coronite (oferite tot din partea casei!) - au pus deja in functiune fluierele, danseaza, rad. La celelalte mese - aceeasi buna dispozitie. Nu ma pot abtine multa vreme si intru in "hora fluierarilor". Doar e noaptea de Revelion!

"Domnul serveste un whisky, un gin?"

Din multimea de ospatari care foieste in colo si-ncoace cu platourile in maini, intr-un du-te - vino necontenit, se apropie o domnisoara (simpatica, de altfel!), imbracata - ca si colegii sai - in "portul traditional" al Restaurantului Caraffa. "Domnul serveste un whisky, un gin?". Incetul cu incetul ma "integrez" in atmosfera generala. Pe masa se perinda, specialitati italiene (gustoasa combinatie de prosciuto, mozzarela cu rosii, sunca presata, gorgonzola cu mar, denumita antipasto napolitane), mancaruri din bucataria mexicana (pez espada, cu condimentele de rigoare), dar si gustoasele preparate autohtone de iarna. Daca intr-o discutie avuta cu cateva zile inainte de Revelion (cand pregatirile erau in toi), Catalin Croitoru spunea ca va face in asa fel incat atmosfera de carnaval, de sarbatoare sa fie pe deplin simtita - a reusit cu adevarat!

"La Multi Ani!" si focuri de artificii

Mai sunt cateva minute pana la miezul noptii. Pe scena, canta cei de la Crossroad Band. Atmosfera incepe sa se tensioneze. Cei prezenti incep sa se ridice de la mese. Se ridica in aer cupele cu sampanie. Se aprind artifcii. "Cinci, patru, trei, doi, unu!!!" Cupele se ridica, se ciocnesc. Ne uram unii altora "La muti ani!". Si nu e doar o impresie: toti cei prezenti ne bucuram laolalta, chiar daca ne vedem pentru prima oara. Atmosfera plina de buna dispozitie, plina de viata, ne face sa ne simtim ca intr-o mare familie - "familia Caraffa". In nici un minut, restaurantul se goleste. Toata lumea e pe balcon. Din fata Mall-ului tasnesc spre cer artificiile. Se canta; se fluiera; uralele insotesc artificiile; se fac poze; se ciocnesc cupe de sampanie. Bucuria Revelionului este deplina si asta se citeste pe fetele tuturor.

"Sunteti amabil sa ne faceti o fotografie? Nu, nu acolo! Aici, langa purcelusi!"

Fara indoiala, atractia noptii de Revelion a constituit-o "familia" porcusorilor la tava, aranjati pe un "conglomerat" de mese (bine garnisite!), la colturile carora luminau torte, chiar la intrarea in Caraffa.

Cei prezenti au tinut neaparat sa pastreze imaginea celor aproape 50 de purcei bine rumeniti, asa ca s-au fotografiat (pe rand, bineinteles!) alaturi de imensa masa, pe care - alaturi de purcelusi - "tronau" si fazanii, prepelitele, curcanii... Cam pe la ora doua jumatate, "atelierul foto" s-a inchis, in jurul mesei asezandu-se ospatarii si bucatarii, care au avut grja ca purcelusii sa ramana intipariti si in memoria gustativa a celor prezenti, nu numai pe filmul fotografic.

Surprize si premii

Dupa miezul noptii, multi dintre cei prezenti au avut parte de premii, oferite din partea Restaurantului Caraffa. Sticle cu whisky, sticle cu sampanie, un tortimens, bijuterii, ba chiar si un purcelus viu au intrat in posesia celor carora prima zi din 2002 le-a fost norocoasa. Si, pentru ca buna dispozitie sa fie deplina, in momentul in care purcelusul viu i-a fost inmanat castigatorului, micul animal a sarit din carucior, incercand sa se ascunda pe sub mese! Nu se stie daca imaginea "confratilor" aflati pe tava l-a panicat, insa gandurile sale de evadare nu s-au finalizat, fiind prins de ospatarii care, ce-i drept, au alergat un pic pana ce au prins "infractorul".

O noapte de vis

Imediat dupa sediul Politiei Municipiului, un politist, vadit "marcat" de noaptea dintre ani, imi zareste palaria. "Ba, uite unu' mascat", ii spune unui coleg si ma trezesc, la scurt timp, fara palarie si intr-o crasma din apropiere. Nu-mi face bine deloc atmosfera de "cartier", nici fetele "chefliior". Ma apropii de politist si-l rog sa-mi inapoieze palaria, dar omul legii se pare ca o prefera in locul sepcii de politist. Ii pun legitimatia de ziarist sub nas. Atitudinea politistului se schimba brusc. "La multi ani, domnu' ziarist! Pai e Revelionu'. Vreti sa plecati? Mai ramaneti cu noi!". Imi iau palaria si plec. E doar palaria de la Caraffa! Acasa, colegii sunt in plin chef. Navalesc asupra mea si ma intreaba unde am fost. "La Caraffa", le spun si incep sa le povestesc incendiara noapte de Revelion pe care am petrecut-o la Caraffa. O noapte de vis.

restaurantul caraffa clubul presei catalin croitoru daniel robu vegas
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1937 (s) | 24 queries | Mysql time :0.060925 (s)