Stiinta

Un robot uimitor, creat de romani. Ar putea revolutiona sistemul medical din tara noastra

Publicat: 12 nov. 2014

Un robot care vine in ajutorul persoanelor bolnave a fost realizat de o echipa de studenti romani de la Facultatea de Inginerie din Baia Mare.

Numit Optimus, el poate suna la 112 in caz de urgenta. De asemenea, robotul este capabil sa anunte pacientul cand trebuie sa isi ia medicamentele, recunoaste vocea „stapanului” si il poate urmari pentru a-i acorda asistenta, informeaza Digi 24.

„El poate oferi asistenta si de sine statator, avand in vedere ca poate initializa apeluri prin Skype si poate alerta in unele cazuri chiar si autoritatile prin aceste functii, astfel incat persoana care se afla singura poate obtine un grad de siguranta in plus”, a spus inginerul Alexan Alexandru din Baia Mare.

„Este o foarte mare nevoie de asistenti sociali care costa mult, centrele de asistenta sociala costa foarte mult si ideea care ne-a venit a fost sa consturim un robot pentru asistenta sociala”, a declarat la randul sau Oniga Stefan, profesor conferentiar.

Echipa de cercetatori cauta acum finantare pentru a putea produce robotul in serie.

Optimus ar putea costa cel mult o mie de euro, adica de 50 de ori mai putin decat cel utilizat in spitalele din Vest.loading...

Adauga un comentariu