International

Un român condamnat în Spania a primit dreptul la eutanasiere. Deşi a împuşcat 5 persoane, instanţa i-a acordat o „moarte demnă”

Publicat: 05 aug. 2022
român Spania dreptul la eutanasiere
Marian Eugen Săbău a primit această decizie din partea Instanţei din Tarragona joi, 4 august

Unui român condamnat în Spania i s-a aprobat cererea de eutanasiere. Joi, 4 august, unui bărbat devenit paraplegic pe 14 decembrie 2019, în urma unui incident armat pe care l-a provocat şi după care a fost acuzat de săvârşirea mai multor infracţiuni de tentativă de omor, i s-a acordat dreptul la o „moarte demnă”.

Marian Eugen Săbău a primit această decizie din partea Instanţei din Tarragona joi, 4 august.

român Spania dreptul la eutanasiere
Cererea de eutanasierea iniţiată de un român Instanţei din Tarragona a fost aprobată

Unui român din Spania i s-a acordat dreptul la eutanasiere

Cererea de eutanasierea iniţiată de un român Instanţei din Tarragona a fost aprobată, după ce aceasta a decis că nu există motive legale pentru revocarea deciziei pronunţate anterior de un alt tribunal. Astfel, Instanţă a hotărât ca „situația de vulnerabilitate insurmontabilă, durere și suferință” în care se află Marin Eugen Săbău îi legitimează cererea de moarte voluntară înainte de a putea fi judecat pentru că a împușcat trei angajați de la firma la care a lucrat și doi polițiști.

Aşadar, Săbăi a devenit primul roman din Spania care a obţinut dreptul la o moarte demnă, de la intrarea în vigoare a legii eutanasiei, în 2021. Cei trei judecători de la Tarragona au decis că dreptul lui Marian Eugen Săbău de a muri asistat trebuie să prevaleze asupra drepturilor judiciare ale victimelor sale.

Marian Eugen Săbău, de 46 de ani, pasionat de arme şi membru al unui club de tir, a lucrat ca agent de securitate la o firmă din Tarragona, dar a fost concediat după ce ar fi avut mai multe conflicte la locul de muncă.

Frustrarea i-a implantat o dorință de răzbunare, iar pe 14 decembrie 2021 a intrat înarmat în sediul fostului loc de muncă și și-a împușcat 3 foști colegi, rănindu-i grav. A fugit apoi și s-a baricadat într-o fostă fermă din apropiere, unde a fost localizat de un detașament special de intervenție al poliției. Săbău a deschis focul și a rănit doi polițiști, dar a fost neutralizat cu mai multe focuri de armă.

După acest eveniment, Săbău a rămas complet paralizat, iar situația lui este ireversibilă. Starea lui de sănătate este și în acest moment gravă și este în continuare în spital, fiind dependent de îngrijiri permanente.

Anul acesta însă, românul a înaintat o cerere de eutanasiere, având avizul medicilor și al comisiei de de evaluare. O primă instanță i-a aprobat romanului cererea, însă decizia a fost contestată de victime. Hotărârea pronunțată joi, 4 august, este definitivă, însă nu s-a stabilit data la care bărbatul va fi eutanasiat.

român Spania dreptul la eutanasiere
După acest eveniment, Săbău a rămas complet paralizat, iar situația lui este ireversibilă

Actorul francez Alain Delon vrea să fie eutanasiat

Pe același șir de idei, Anthony Delon, fiul cunoscutului actor francez Alain Delon, a anunţat că tatăl sau dorește să fie eutanasiat. Producătorul a decis să apeleze la aceasta modalitate de sinucidere asistată, care este legală în Elveţia.

„Este adevărat: mi-a cerut să fac asta şi am acceptat. Tatăl meu a fost foarte emoționat de moartea mamei mele”, a afirmat Anthony Delon.

Amintim că actorul Alain Delon a suferit în anul 2019 un accident cardiovascular, iar de atunci a fost extrem de afectat. Francezul locuieşte în Elveţia, statul în care este permisă eutanasierea la oameni, probabil și din această cauză a decis să apeleze la aceasta metodă pentru a nu mai duce chinurile vieţii. Anunţul a fost făcut public de fiul său Anthony Delon.

În condiții similare se află și românul condamnat în Spania, ce a primit joi, 4 august, dreptul la eutanasiere.
Adauga un comentariu