Actualitate

Un român și iubita sa au furat 45 de sticle de vin, în valoare de 1,6 milioane de euro. Cea mai veche are 216 ani – FOTO, VIDEO

Publicat: 05 aug. 2022
Un român și iubita lui mexicană au furat 45 de sticle de vin dintr-o cramă a unui restaurant din Caceres și au fost prinși după mai bine de doi ani

Un român și iubita lui mexicană au furat 45 de sticle de vin dintr-o cramă a unui restaurant din Caceres și au fost prinși după mai bine de doi ani. Valoarea sticlelor depășește 1.6 milioane de euro, dar niciuna nu a fost încă găsită, relatează cotidianul iberic El Pais.

Constantin Gabriel Dumitru, în vârstă de 47 de ani, care are atât naționalitate olandeză, cât și naționalitate română, are antecedente penale pentru infracțiuni similare. El se află de miercuri în spatele gratiilor în Spania, la fel ca complicele și iubita lui, Priscila Lara Guevara, în vârstă de 29 de ani, fostă regină a frumuseții în Mexic. Ei au fost aduși cu avionul în Spania miercuri, din Croația, unde cuplul a fost prins luna trecută.

Cei doi români, arestați după ce au furat vin în valoare de 1,6 milioane de euro

Pe 18 iulie, ei au fost arestați de polițiștii de frontieră când se întorceau în Croația din Muntenegru. Fuseseră deja depistați acolo cu o săptămână mai devreme, la un punct de trecere a frontierei cu Slovenia. Judecătorul de instrucție spaniol a emis apoi un mandat european de arestare împotriva lor.

La Palatul de Justiție din Cáceres, cei doi s-au prezentat joi în fața judecătorului de instrucție, care i-a interogat timp de o oră cu privire la furtul celor 45 de sticle de vin exclusivist de la restaurantul Atrio, cu două stele Michelin, la sfârșitul lunii octombrie a anului trecut, în valoare totală de 1.648.500 de euro.

Cei doi au fost acuzați de furt violent într-un local deschis publicului, coroborat cu două circumstanțe agravante specifice: valoarea economică mare și valoarea culturală și artistică a vinului pe care l-au furat, e declarația de presă a Curții Supreme din Extremadura.

Printre cele 45 de sticle furate a fost un Château d’Yquem extrem de rar din 1806, unul dintre cele mai extraordinare vinuri din lume. Sticla a fost pe lista de vinuri pentru 310.000 de euro, dar conform experților, este de neprețuit, deoarece sticla făcea parte de 216 ani din istorie a gastronomiei spaniole.

Vinul dulce exclusivist din regiunea Sauternes, în cea mai sudică zonă unde secultivă Bordeaux, este unul dintre cele mai vechi din istoria vinului și singurul care se califică drept Premier Grand Cru Classé Supérieur. Au dispărut și cel puțin șase sticle din secolul al XIX-lea de la proprietatea viticolă exclusivistă din Burgundia Romanée-Conti.

Hoții nu vor să mărturisească ce-au făcut cu vinul

După audierea lor de către judecătorul de instrucție, instanța din Cáceres a dispus arestarea preventivă a celor doi suspecți, fără posibilitatea eliberării pe cauțiune. Asta din cauza gravității faptelor și a riscului de pericol de a fugi. Cei doi au fost duși la închisoarea în orașul aflat la aproximativ 300 de kilometri sud-vest de Madrid.

În fața judecătorului, cei doi s-au prelevat de dreptul lor la tăcere și nu au vrut sp spună unde sunt cele 45 de sticle de vin furate. Nu doar că nu au fost găsite până acum, dar anchetatorii n-au nicio pistă care să-i conducă la ele.

Anchetatorii dintr-o echipă de poliție specializată în infracțiuni împotriva proprietății și infracțiuni violente au descoperit că Dumitru a fost arestat de două ori la Madrid, după furtul unor sticle valoroase de vin din magazinele gourmet. În acel moment, locuia cu Guevara la o adresă din Cáceres.

Cooperarea internațională cu colegii din Țările de Jos, Croația și România, precum și cu Interpolul a oferit noi informații. De exemplu, în ianuarie 2022, lui Dimitru i s-a reînnoit pașaportul în România și a fost arestat în Elveția pentru furt de sticle de vin dintr-un magazin duty-free, din aeroportul din Geneva.
Adauga un comentariu